Kohaku versus ginrin kohaku

Kohaku versus ginrin kohaku

Interkoi staat bekend om de vele Momotaro koi en dit heeft zo zijn reden.  Iedereen heeft zo zijn favoriete kweker en ook ik heb die natuurlijk. Sakai staat voor mij op nummer één. Het wordt echter steeds moeilijker om hier goede en toch nog enigszins betaalbare koi te kunnen kopen, laat staan voor de verkoop.

andré de grootMomotaro is voor mij zeker in de top 3 te vinden en zeker de laatste 2 jaar naar plaats 2 gegaan. Afgelopen jaar heeft Daisuke het roer toch iets omgegooid en zoals eerder in een nieuws item vermeld is de focus verlegd op de gezondheid van de koi. Dit is goed te zien. De koi zijn minder groot maar blaken van gezondheid.

De astronomische lengte van 60cm plus hebben we dit jaar niet veel gezien met enkele uitschieters. Wat natuurlijk mogelijk is, wij mensen verschillen ook in lengte. De gemiddelde lengte dit jaar bij Momotaro is 50-55 cm en op de januari veiling was de gemiddelde lengte 55-60 cm, dit is ook niet zo vreemd.

De koi hebben immers een aantal extra maanden gekregen om door te groeien, bovendien heeft Momotaro veel nieuw bloed ingekruist en dit is goed te zien. De bouw van de koi is wat voller waardoor de verhouding in mijn opzicht er beter uitkomt. 

Zo heeft Daisuke onderandere Matsue kohaku, Danichi, en nog een aantal door gekweekte nieuwe ouderparen van zijn eigen bekende lijnen. Er zwemmen een 30-tal koi van Momotaro rond in Ameide en is hofleverancier op dit moment. Ik heb een 2-tal Momotaro uitgezocht om in het zonnetje te zetten. Zowel de foto als de film doen de koi geen eer aan. 

Als eerste een kohaku.

De moeder een matsu van 90 en de vader een Danichi kohaku van 88 cm. Ik heb deze koi april 2023 als tosai binnengekregen op een lengte van 32 cm.  Op dit moment heeft ze een lengte van 55 cm wat geheel in de pas loopt met de lengte die we op de Momotaro farm ook tegenkomen. De bouw is mooi en gestroomlijnd naar de staart.

Een bijzonder fenomeen links is het hi patroon naar elkaar gegroeid wat we niet vaak zien en het hi word steeds dikker. De kohaku oogt nu wat licht maar dat heeft 2 redenen de koi is binnen opgegroeid en is van de matsu bloed (afstammeling van de Sensuke van Matsue.) Het beni is minder dieprood dan wat we gewend zijn van de kohaku van Momotaro, maar kijk even zelf naar de video van deze prachtige kohakuu 2311004

Na een zomer buiten in de vijver zal het beni opgedikt zijn, geloof me en het is voorwaar een kohaku waar nog muziek in zit en kan uitgroeien tot een mooi exemplaar.

Als tweede een Ginrin Kohaku.

In mijn beleving is er maar één kweker van ginrin kohaku en dat is zonder meer Momotaro. Gin mako kohaku versus ginrin kohaku is naar mijn weten een eigen product van Momotaro. De dikte van het ginrin is zo mooi bij deze lijn en ik kan vooral genieten van de volle gin schubben met een verdeling van het gin tot de laterale lijn.

Deze ginrin is ook in april 2023 als tosai bij mij gekomen en meet net geen 50 cm. De koi heeft een saaier patroon. Je houd ervan of je houd er niet van, maar als we de huidkwaliteit versus het ginrin hier tegen aanplakken is het voor mij mooi in balans.

De bouw is nog wat rank ten opzichte van de kohaku maar dat zou mij niet deren. De koi is nog jong en in ontwikkeling. Ik heb diverse ginrin van Momotaro gehad en ook mooie prijzen behaald op de  young koi show en ook nog adult champion in Oldenzaal en Frankrijk.

Ik vraag me af of deze ginrin kohaku 2311009 dit ook kan behalen op een van de shows dit jaar? Laten we het afwachten. Voor meer informatie kunnen jullie mij natuurlijk altijd bereiken.

ameide@interkoi.eu

 

Meer afbeeldingen

Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 1
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 2
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 3
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 4
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 5
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 6
Kohaku versus ginrin kohaku: afbeelding 7

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Sven

Heb zelf ook een ginrin kohaku met mss wel een interessanter patroon maar die moet toch wel de duimen leggen voor dit exemplaar qua ginrin kwaliteit


Eric

Beiden koi,s zien er buitengewoon mooi uit 👍👍


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml