Kun je me wat meer vertellen

Kun je me wat meer vertellen

Ik krijg regelmatig mails of berichten binnen van mensen die vragen wat ik denk over bepaalde koi.

Zo ook van de week kreeg ik volgend bericht: Kun je me wat meer vertellen over showa 1703077 (momotaro) en showa 1611021 (taniguchi)?

Het beste wat ik dan kan doen is de koi even in de bowl zetten en opnieuw bekijken, want ik ken wel iedere koi , maar kan ze niet zomaar onmiddellijk beoordelen. Ik maak er dan een filmpje van en kan dit tegelijkertijd aan de geïnteresseerde persoon laten zien.

Dikwijls gaat het dan over koi met een soortgelijke uitstraling, in dit geval in mijn ogen 2 redelijk klassieke showa met overheersend sumi zonder storend te zijn. Beide zijn jumbo tosai waar nog veel toekomst in zit verwerkt, en die de genen hebben om een degelijke lengte te krijgen.

Naar mijn schatting is 65-70 cm zonder problemen mogelijk, en alles wat je daarboven kan laten groeien is een compliment waard, want dan haal je alles uit de koi wat erin zit, en wat mogelijk is.

De showa van Momotaro is 37 cm en 11 maanden oud, de Taniguchi is 39 cm en 12 maanden oud. Wat zeg is …oud, het zijn nog babies momenteel…

Kwalitatief vind ik dat ze aan elkaar gewaagd zijn. De Momo is iets moderner getint omdat het shiroji al iets nadrukkelijker aanwezig is, en het patroon meer stapvormig is. De Taniguchi daarentegen neemt zijn verantwoordelijkheid als Takeda afstammeling ter harte, zo lijkt het mij.

Wat betreft het kiwa en sashi zijn er geen negatieve dingen te melden, en het hi is van voor naar achter even sterk, heel egaal en goed intens. Het motoguru is bij beide koi perfect aanwezig wat een voordeel is.

Heb ik een voorkeur ? Ja ik heb een voorkeur, maar die hou ik voor mezelf. Ik vind dat mensen op een bepaald ogenblik zelf moeten beslissen welke koi hun voorkeur geniet en dat dit niet bepaald moet worden door mijn voorkeur, maar door hun voorkeur.

In beide gevallen, ook de prijsvorming in acht genomen, want ze kosten respectievelijk 750 en 795 euro, dan kan je eerlijk zeggen dat prijs/kwaliteit zeker aan de gunstige kant zit. Reken daar nog bij dat je via het dartsspel ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan nog tot 50% korting kan krijgen, dan koop je geen koi, maar dan krijg je een goede jumbo tosai van gerenommeerde kwekers.

Of het belangrijk is weet ik niet, maar de Taniguchi showa werd in principe aangekocht door Ben, want dit was zijn keuze van de 26 tosai van verleden jaar. Hij heeft deze echter ingeruild tegen een andere koi die veel meer uitdaging in zich had.

Ook moet ik helaas minder goede ontwikkelingen voorstellen.

Het kan ook tegenvallen, en dit soms met hele dure vissen. Verleden jaar was behaalde ze nog glansrijk een eerste plaats op de Belgische koishow in haar reeks. Ondertussen heeft ze echter een negatieve ontwikkeling doorgemaakt en is er redelijk wat hi gekomen op plaatsen waar je het niet graag hebt.

Als je ze ziet zwemmen ziet ze er nog geweldig uit en eens in je vijver zal je de mankementen niet zien, maar ze zijn er helaas wel. Het is in mijn ogen nog altijd een fantastische sanke, maar je mag ze niet bowlen want dan zie je de hatelijke minpuntjes en dat wil je niet zien.

Daarom zoek ik toch een plaats voor dit prachtbeest, een bommetje energie met een uitstraling van een groot kampioen. De sanke is ± 60 cm en van Momotaro, van wie anders...

Of ik iemand kan motiveren om een prijsbeest zoals dit te kopen weet ik niet, maar hij zal er in ieder geval een gouden zaak mee doen, want eenmaal in je vijver toont ze alleen maar klasse en zie je de minpuntjes niet meer.

De normale verkoopprijs van deze koi is 6950 euro. Niet min zul je zeggen, maar geloof me, ze waren strontduur. De prijs die ik nu er nog graag voor zou willen hebben is 2500 euro, en dan moet ik het verlies zelf maar dragen.

Soms win je, regelmatig verlies je…maar ik hoop dat deze prachtsanke een goed thuis zou kunnen krijgen.

DENK ERAAN

Ik ben dit weekend op de Belgische Koishow in Hasselt. Wie me niet kan missen zal daarnaartoe moeten komen om me te zien. Vergeet ook niet dat er in vat 24 een prachtshowa rondzwemt die je kan winnen door een lot te kopen in stand 19.

Ik ben echt benieuwd wie dit mooi exemplaar zal winnen. Ik gun het iedereen, maar het is nu eenmaal een loterij.

Ook zal Lobke Nijhoff aanwezig zijn in mijn stand 19 met haar exclusieve schilderijen van zowel beroemde personen als van je koi of lievelingsdier. Kunst is een groot begrip.

Kunst kan bekeken worden vanuit de maker of de waarnemer (in impressionistische zin). Vanuit de maker gezien drukt het de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar uit in een scheppende activiteit. Gezien vanuit de waarnemer is kunst een schepping die bij de waarnemer een gevoel of verbeelding oproept, met als doel het voortbrengen van een origineel, zintuiglijk waarneembare (of anderszins voorstelbaar) uiting of product met een bepaalde gevoelswaarde of voorstelling. Meestal doet kunst een beroep op het menselijk gevoel voor esthetiek, maar kan daar soms ook op schokkende wijze afstand van doen. Aan de waarnemer biedt kunst de mogelijkheid om te worden meegenomen uit de dagelijkse realiteit, naar een door die kunstenaar gecreëerde wereld, of anders de mogelijkheid om die dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief te ervaren.

Ik meen te herkennen dat Lobke deze diepgaande kunstzin heeft ontwikkeld in haar schilderijen die ik persoonlijk prachtig vind. Geniet er in ieder geval van, want later worden ze misschien onbetaalbaar.

Ter informatie

Ik ben bwl blij dat het morgen afkoelt in verband met de Belgische koishow. Ik was toch bezorgd dat de temperaturen zo hoog zouden blijven voor het welzijn van de koi....

De voorgestelde temperatuur van 22°-25° is ideaal, dus ook ideaal om eens langs te komen. Ik zal er voor je zijn.

Meer afbeeldingen

Kun je me wat meer vertellen: afbeelding 1
Kun je me wat meer vertellen: afbeelding 2
Kun je me wat meer vertellen: afbeelding 3
Kun je me wat meer vertellen: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137