Momotaro veiling 14 april

Momotaro veiling 14 april

We proberen er de moed maar in te houden en zullen moeten nemen wat komen gaat. Ik weet dat het momenteel niet veel zin heeft om koi te promoten, mensen hebben wel iets anders aan hun hoofd, maar we mogen ons  niet laten kisten.

Voor zover mogelijk proberen wij dit jaar toch enige zin te geven. Op 14 april is de Momotaro veiling en ondanks het feit dat we persoonlijk niet aanwezig kunnen of mogen zijn, kan ik de veiling wel opvolgen.

Mijn zoon heeft de eer gekregen om in recordtempo een veiling website te bouwen. Het was een beslissing op zeer korte termijn, en mijn zonen Robby en Vincent hebben dag en nacht moeten werken om een website in elkaar te zetten die in verschillende talen,  het Engels, Chinees en Japans moet functioneren, en dan nog met verschillende tijdslimieten. 

Buiten een veiling website heeft hij ook een blind auction website moeten in elkaar steken in een minimum van tijd, en dat van scratch tot eindresultaat, en geloof me dat is geen sinecure. Ik heb gisteren alles uitgetest met Robby en alles blijkt 100% te werken. Daarom dat ik zijn bedrijfje ook even in het daglicht wil stellen: www.inspira.be en www.digitalninja.be 

Klein maar fijne bedrijfjes met het voordeel dat ze alles van het begin tot het einde zelf programmeren zonder gebruik te maken van bestaande systemen, zodat alles kan gebouwd worden naar uw wensen. Ik ben er dan ook trots op, mag dit ?

Ik begrijp dat het op dit ogenblik niet aan de orde is om koi in te kopen, maar als er toch mensen zijn die interesse hebben om de tosai te bekijken, dan kan je dit doen op hun website waar alle koi zijn ingegeven momenteel. Deze website werd trouwens ook door  mijn zonen gebouwd, maar is ondertussen overgenomen door een Japans bedrijf.

Ben heeft ondertussen alle koi bekeken en zijn keuze is de volgende: 8 - 14 - 23 - 60 - 85 -  90 -  92 - 96 - 97 - 98. met als speciale opmerking van Ben: "97  vind ik de beste van deze selectie ,voor wat het waard is. Denk er wel aan dat alles van een foto en van een filmpje moet bekeken worden."

Een bijkomend probleem is natuurlijk het transport, want de koi moeten verscheept worden, en ik kan hier niet goed een antwoord op geven momenteel. Alles draait op dit ogenblik in de soep, ik weet nog niet wanneer het volgend shipment komt, dus er is alles behalve duidelijkheid. Ik zou zeggen op dit moment: niet kopen.

Bovendien zijn alle tosai aangeduid als 90% vrouwelijk zonder garantie, en dat is een gegeven waar ik het niet mee eens ben. Het is ofwel het één ofwel het ander, maar dit is om alle verantwoordelijkheid af te schuiven, en dat is met de toenemende prijzendruk een slechte leidraad. Ik ben dan ook helemaal niet akkkoord om een quasi onbetaalbare tosai aan te kopen op deze manier. Hun werkwijze begint me tegen te zitten....

Maar laat ons in dit nieuwsitem ook proberen een plezierige noot te plaatsen, namelijk het tonen van een filmpje van vijver 5, waar ik gisteren eindelijk de kap vanaf heb gehaald. Ik denk dat het de eerste keer is, dat de vissen de echte zon hebben gezien, en bekijk het zelf maar...zalig om te zien.

HET MENU VAN DE DAG

Ik wou het, het Corona menu noemen, maar dat vond ik niet passend, dus ik heb het gewoon het menu van de dag genoemd. Er zitten nog genoeg goede koi in Arendonk, zodat we niet moeten wanhopen. Ik heb gisteren enkele koi gefilmd en kijk best zelf maar.

Als voorgerecht presenteer ik een geweldige sandan kohaku van Momotaro, gekocht in november 2018 toen ze 21 cm was. Ze is poepzuiver, niets op aan te merken, geen secundair hi, geen slechte ontwikkelingen, een rasechte zuivere kohaku, nog jong en beloftevol.

Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor de stralend uitziende sanke van Momotaro, net zoals hierboven een zuivere sanke met weinig, wat zeg ik...geen foutjes. Een delicatesse. Aangekocht in oktober 2018.

Als nagerecht een showa die zo veranderlijk is als de pest. Als ik het filmpje bij aankoop laat zien, dan zul je versteld staan van de ontwikkeling, en denk je dat het niet deze koi is. Toch is het zo.

Ik weet dat het niet het moment is om te verkopen, maar we moeten toch ons best doen om te overleven. Wie eventueel interesse heeft mag me contacteren voor een degelijk bod, en ik zal het altijd bekijken. Het is geen noodzaak om te verkopen, Interkoi is sterk genoeg om het ganse jaar zonder verkopen te ondergaan, maar het is de lust om te verkopen dat moet verzadigd worden.

Zonder verkopen blus ik uit, en verlies ik de moed, zo is het nu éénmaal.

Ben, een vraagje via de reacties: door wie of wat laat je je leiden in je keuze van deze koi ? Probeer het eens uit te leggen aan de mensen. Blijkbaar niet door het patroon,....

Alle koi worden 1 voor 1 langdurig bekeken. Koi die niet geschikt zijn worden natuurlijk sneller herkent en worden vrij snel overgeslaan. De kop met goed zijn .de body stevig en egaal . het staartstuk moet hoog en dik genoeg zijn.

De backbone mag niet te hoog zijn maar ook zeker niet te laag, de huidkwaliteit moet van 2 of 3 kleuren dik in orde zijn. Het kiwa mag niet te ruw zijn en het sashi moet gelijkmatig op 1 diepte liggen. Ook moet de verdeling van de patronen van die aard zijn, dat het later als de koi groot is een evenwichtig patroon laat zien.

Bij kohaku is het startpatroon veel belangrijker dan bij sanke en showa. Dit omdat het sumi een koi in ontwikkeling enorm kan gaan ondersteunen. Als bij een kohaku grote witte vlakken te zien zijn ,dan is het mogelijk dat bij het uitgroeien het wit te veel overheerst en daardoor de koi geen mooie totaaluitstraling krijgt.

Als dit bij showa of sanke het geval is,dan is het heel goed mogelijk dat er op die plaatsen ruimte is voor het zo gewilde tsubo sumi. Waar dus het patroon voor een kohaku flink te kort kan schieten,kan het voor showa en sanke juist wenselijk zijn om later een mooie verdeling van de kleuren te laten zien.

Vroeger werd gezegd dat als je bij een sanke of showa het sumi weghaald dat er dan een mooi kohaku patroon over moet blijven ,maar dit is allang achterhaald .Dikwijls is er bij een perfect kohaku patroon minder ruimte voor tsubo sumi.

Bij sanke en showa waar het beni wat verder uit elkaar ligt kan er juist op die plaatsen het zeer mooie tsubo sumi ontwikkelen. Perfecte kohaku patronen aangevuld met precies op de goede plekken tsubo sumi is natuurlijk het ideaal, maar absoluut niet nodig om een hoogwaardige koi te maken. Wel vind ik belangrijk dat er enigzins een bepaalde balans op de koi blijft wat betreft de kleuren.

Het hoeft niet precies een balans van de kleuren te zijn, maar het moet elkaar wel zo ondersteunen dat de koi een plezierige uitstraling blijft houden om te zien. Even overdreven gezegd, Showa en sanke zijn 3 kleurige vissen ,als 1 van de kleuren zo gaat overheersen dat er van de derde keur niet veel aanwezig is,dan zal dat voor de totaal uitstraling geen goed doen.

Ook als een kohaku te veel rood heeft of juist te weinig zal dat het totaal plaatje geen goed doen.. Ook let ik zeer goed op patronen van beni die te dicht tegen elkaar liggen.Als dit voor op de koi in het schouder gebied ligt,zal ik dat de koi wat makkelijker vergeven omdat een koi daar het hardste uitdijt en daardoor de kans dat de patronen uit elkaar groeien veel groter is dan achter op een koi,want daar gaat het allemaal minder snel en dan is er het risico van aan elkaar groeien veel groter en blijft er dikwijls een window of zwak beni over.

Nu is het zo dat hoe hoger de kwaliteit van de koi hoe meer je haar mag vergeven, want perfecte koi worden niet geboren. Neem als voorbeeld een kohaku van 8 maanden oud en 45 cm female. de koi heeft een gewedige kop en een enorme body met een ongeziene huidkwaliteit en een super patroon.

Als zo,n koi dan een klein stukje iets ruwer kiwa heeft en een klein stukje sashi wat waarschijnlijk niet helemaal zal inklaren,dan kan deze toch tot de beste van je selectie behoren. De totale uitstraling die dergelijke koi kunnen laten zien op later leeftijd, kan zo enorm zijn,dat de minpuntjes naar de achtergrond verdwijnen en voor geen enkele japanse juri nog een belemmering vormen om de vis hoog te waarderen.

Kijk maar naar de vissen met grote prijzen in japan. Dikwijls zie je foutjes die je bij een jonge koi niet zou vergeven en daardoor dikwijls de beste koi laat zitten. Vervolgens word er een koi geselecteerd die wel aan alle eisen voldoet wat betreft kiwa en sashi en patroon, maar word er veel te veel ingeleverd wat betreft huidkwaliteit, body grootte.

Dus dan komen we bij de volgende vraag ,wanneer mag ik iets vergeven ? Dat is eigenlijk niet uit te leggen, dat valt onder de noemer ervaring. Nu kun je snel leren door veel leergeld te betalen en dat werkt meestal het snelste omdat dat het zeerste doet, Of je laat je ondersteunen door mede hobbyisten of dealers waar je vertrouwen in hebt.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

3 reacties

mark

Hele duidelijke en leerzame aanvulling!!


Robbie

Dat is een hele mooie uitleg Ben,wil zeker straks als het mogelijk is nogmaals een goeie uitleg hebben maar dan met vissen erbij.🙏🙏


Johan

De gehele veiling is tosai normaal stonden er in april toch ook wat nisai in het aanbod van de veiling ??


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240