Nabeschouwing 2014

Nabeschouwing 2014

Ieder jaar kijk ik even terug naar het afgelopen jaar, en bekijk ik kritisch hoe het jaar is verlopen.

2014 is een jaar geweest met veel ups en ups, geen downs eigenlijk. Het is een bijzonder vruchtbaar jaar geweest met een zeer positief eindresultaaat. Nooit was de omzet zo hoog als dit jaar, en dat doet me plezier.

Om je even wat inside info te geven. Er werden in totaal 218 koi verkocht dit jaar. Iedereen weet dat ik geen massaverkoper ben, een strategie die gebaseerd is op het feit dat de handel plezierig moet blijven, en niet op massaverkoop gericht is.

Het is een bewuste politiek die ik zal blijven toepassen en toegespitst op de persoon, niet op de cijfers, daarom ook mijn graag gehanteerde slogan dat enkel de koi een codenummer hebben, maar niet de mensen...

Ik ben in totaal 4 maal naar Japan geweest om de veilingen van Momotaro mee op te volgen, en dit met wisselend succes. Wel is op de merken dat er een bepaalde metamorfose is opgetreden bij Momotaro sinds ze de titel van GC hebben binnengehaald met Lion Queen.

Deze metamorfose heeft er toe geleid dat de betere koi nog moeilijker aan te kopen zijn. Een bijkomend slechte ontwikkeling zie ik in het verdere verloop. Door het succes is plotseling iedereen Momotaro minded geworden, met als gevolg dat er meer op de minder goede koi gegokt wordt, met als resultaat dat de chuppa koi (onderste van de piramide) makkelijker hun weg vinden naar onze landen.

Zoals je weet beschouw ik de verkoop van koi als een piramide. Het topje van de piramide is niet om te betalen, en vind zijn weg naar de Aziatische landen, daaronder bevind zich de subtop, en ik ben zo pretentieus om mij daarin te situeren, en daaronder zit men in het goedkoper aanbod, dat momenteel zijn weg vind door het succes. Dit vind ik een minder goede zaak, en heeft geleid tot wat frustatie op de laatste veiling.

Mijn besluit is om dit proberen onder controle te houden in 2015, en ik zal het vlug weten bij mijn eerste bezoek aan Japan. Het is buigen of barsten voor mij. Ik zou dan toch graag een kleine waarschuwing geven aan potentiële kopers. Laat je niet verleiden door het kopen van goedkopere chupakoi, want de ontgoocheling kan des te groter zijn. Goedkope en HQ koi staan niet op dezelfde golflengte.

Even ter verduidelijking:

Tyuppa of chupa koi = koi van een gemiddelde kwaliteit die best zo snel mogelijk verkocht worden. Men heeft ook nog Joppa koi, dit is dan weer koi van de betere kwaliteit, en zappa koi zijn koi van de laagste kwaliteit.

Iedereen kent Tategoi, maar normaal kan je deze koi NIET aankopen. Schrap deze dan ook van je wishlist, want deze zijn ofwel niet aan te kopen, ofwel niet om te betalen. Laat je dan ook niet verleiden door het woordgebruik.

Tateshita (uitgesproken tatishta) is dan weer een verleidlijk woord dat weinig betekent maar wel veel zegt, en een commerciële indruk maakt Het zijn eigenlijk koi die niet goed genoeg zijn om te blijven...dus, trek zelf je conclusie....Ik gebruik zelden deze uitdrukkingen, omdat ik weet welke positie ik bekleed, en ik kan geen tategoi aanbieden.

Het is bijzonder moeilijk om goede vrouwelijke en beloftevolle koi aan te kopen, en zelfs voor mij is het op dit ogenblik niet makkelijk om eraan te geraken. Ik heb ondertussen mijn strategie al bepaald en mijn voorstellen geprojecteert naar Japan, en ben benieuwd of er iets uit de bus zal komen. Ik ga echter mijn pijlen niet verschieten, en je zal zelf op de website kunnen volgen of het me lukt of niet.

2014 is ook het jaar van de sociale media. Was interkoi vroeger het platform om alle nieuwtjes in de koiwereld te ontdekken, momenteel kan men te pas en te onpas alle informatie bekomen die men hebben wil. Een goede zaak ? Misschien....

Het gevolg is wel een overaanbod via facebook, in die mate dat men door de bomen het bos niet meer kan zien. Ik zie overal groepen ontstaan die samenklitten en hun eigen ding doen, topkoi verschijnen die een utopie zijn, want deze behoren niet tot de realistische wereld, integendeel...Ze laten je verlangen naar het onmogelijke, terwijl het juist kunst is om met beide benen op de grond te blijven staan.

Wat betreft mezelf, is het iets moeilijker om informatie door te geven, want alle informatie wordt al doorgegeven via dit medium. Mijn creativiteit om nieuwsitems te schrijven wordt hierdoor beperkt, en ik ervaar het tegenwoordig als moeilijk om een nieuwsitem te verzinnen. Hier moet ik proberen in de loop van 2015 een oplossing voor te vinden.

Iedere waarheid is al gezegd, en de koibelevenis is in grote lijnen een herhaling van een herhaling van het reeds gezegde. Het komt telkens terug doordat er telkens nieuwe koiliefhebbers komen die dan weer dezelfde nieuwsgierigheid aan de dag leggen.

Het zou mooi zijn als ik enkele mensen kon vinden die een eigen nieuwsverhaal konden schrijven, zodat mijn taak als dagelijkse verslaggever wat ingeperkt zou worden. Wie zich hiervoor geroepen voelt, zou me moeten contacteren. Het nieuws schrijven en voorzien van foto's is zo eenvoudig als facebook hoor...het is zo makkelijk als het bedienen van facebook via mijn perfect geschreven website door mij zoon. Ik zal je graag helpen, het is gewoon tekst schrijven, foto uploaden en klaar is kees.

Waar ik wel wat problemen mee heb, is dat de koihobby een beetje zijn imago verliest door de verloedering van het aanbod van koi. Er is een bepaald overaanbod van informatie en van chuppakoi, en vooral de benamingen die men aan de chuppakoi geeft, gaande van HQ tot en met het heiligste der heilingen.

2014 is ook de opstart geweest van mijn webshop koiroyal, gespecialiseerd in de verkoop van probites. Dit heeft een mooi gevolg gekregen en is een dankbare opsteker. Het is als het ware een ondersteuning voor interkoi om te proberen de betere koi naar onze landen te krijgen. Ik ben de mensen die hier hun bestelling plaatsen dan ook heel dankbaar en zal dit altijd in één van mijn kamertjes van mijn geheugen steken...je doet er je voordeel mee, geloof me....

2014 is ook gekenmerkt door mijn eerste vijvertoer, die in mijn ogen als een echt succes kan worden gezien. Of ik dit in 2015 nog ga organiseren weet ik niet, dat is nog af te wachten.

2014 is ook in mijn ogen geprent met een bijzonder fijne dag in december tijdens de opendeurdagen. Een onverwacht succes dat me bijzonder veel plezier gedaan heeft. Deze opendeurdag werd gekenmerkt door vriendschap, verdraagzaamheid en sereniteit over heel de lijn. Het heeft me de ganse week een goed gevoel gegeven.

Ik heb geen speciale wensen meer voor 2015. Ik heb eigenlijk alles wat mijn hartje begeert zowel op zakelijk als op familiaal vlak. Ik kan me redden met de verkoop van koi, ondanks de hoge kosten, ik heb 3 prachtige zonen en schoondochters, ik heb 6 bijzonder fijne kleinkinderen, die me het opperste geluk geven, wat moet ik nog meer wensen ? Meer geld...het interesseert me totaal geen barst.

Het enige wat ik mooi zou vinden is dat er mensen zich zouden aanbieden om een nieuwsitem mee te verzorgen. Vooral de technische kanten blijken veel succes te hebben, en dat is nu helaas iets wat me totaal niet interesseert. Techneuten, maak gebruik van dit aanbod, want het is tegelijkertijd een vorm van publiciteit misschien.

Het zou ook mooi zijn om regelmatig updates te ontvangen van koi die ooit verkocht geweest zijn bij Interkoi, of filmpjes te ontvangen van bepaalde vijvers. Meestal wordt dit graag gelezen...

Verder wens ik dat ik mijn goede relatie met Momotaro verder kan zetten, maar ik ga me niet verlagen tot het aankopen van iets waar ik niet achter sta, en waarvan ik weet dat het boven het budget van de meeste mensen gaat. Dus dat is nog heel wat werk voor de boeg.

Ik maak plannen om bepaalde verbouwingen te doen bij Interkoi, maar laat me hierdoor niet forceren. Indien de plannen me bevallen zal ik het zeker niet laten.

Ik wens dat ik nog de creativiteit aan de dag kan leggen om de hoorn van overvloed de baas te blijven en op regelmatige basis mijn creativiteit los kan laten via de nieuwsitems die ik iedere dag opnieuw probeer te verzinnen, en dit al 8 jaar lang. Ik heb het even nagekeken, en ik zit trouwens al op meer dan 3000 nieuwsitems...

Verder kan ik alleen maar meer dan tevreden zijn over het verloop van 2014 en wens ik iedereen een bijzonder 2015 met veel gezondheid, wijze aankopen, en een voortzetting van 2014. Tevens bedank ik ook iedereen die deelgenomen heeft aan 2014.

De foto's die ik toon, geven een kort overzicht van de koi die in 2014 zijn verkocht. Indien er iemand tevreden is met zijn aankoop, zeg het me. Indien er iemand niet tevreden is over zijn aankoop, je mag het van mij ook zeggen....

Verder wil ik even zeggen, dat ik dit nieuwsitem uit de losse pen heb geschreven. Het is mogelijk dat ik veel dingen vergeten ben te vermelden, zoals de fijne Japanreis met Polleke en Matthijs of andere gebeurtenissen. Het is me vergeven....maar als je prettige herinneringen hebt, laat het me weten.

Meer afbeeldingen

Nabeschouwing 2014: afbeelding 1
Nabeschouwing 2014: afbeelding 2
Nabeschouwing 2014: afbeelding 3
Nabeschouwing 2014: afbeelding 4
Nabeschouwing 2014: afbeelding 5
Nabeschouwing 2014: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137