Nabeschouwingen Japanreis

Nabeschouwingen Japanreis

Ik was gisterenavond terug thuis om 6 uur. Het eerste wat je doet is om te zien of mijn zonen alles goed bijgehouden hebben bij de koi, en dat was in orde.

Altijd een hele geruststelling als je thuiskomt en alles zwemt ontspannen rond. De temperatuur is ondertussen hier ook flink toegenomen zie ik, wat altijd in het voordeel is van de koi.

De voorbije trip stond vooral in het teken van de veilingen van Sakai en Momotaro, en ik heb verder niet veel kwekers bezocht. Het was de bedoeling om een 40-tal vissen bij te kopen, maar ik ben maar tot 26 koi geraakt.

Het is geen kunst om een groter aantal in te kopen, maar je moet wel dat inkopen waar je zelf ook achter kan staan. Ik heb een aantal koi ingekocht waar ik bijzonder blij mee ben, dat leid geen twijfel.

Een andere reden dat ik iets minder ingekocht heb, is het feit dat er mogelijk nog een ander aanbod aankomt, maar daar is geen zekerheid over, het is een kwestie van afwachten. Zo gauw ik iets meer weet, zal ik het ook meedelen.

Ben ik tevreden met mijn inkopen ?

Ik ben tevreden en niet tevreden. Ik ben wel 100% zeker dat wat ik ingekocht heb, allemaal goede koi zijn, maar ik ben niet tevreden dat ik geen kans heb om de echte toppers in te kopen. Deze moet ik steeds aan mijn neus laten voorbijgaan en dat stoort me enigszins. Ik lig telkens op 5 sec. uit de boot, want dan is mijn bod dat ik in gedachten had al lang overschreden.

Wat is nu het voordeel van een veiling ?

Het voordeel van veilingen is dat je de prijzen zelf kan opvolgen en dat je niet overgeleverd bent aan de gratie van de kwekers of eventuele tussenpersonen. Je spreekt nu éénmaal geen Japans en zelfs als je een paar woorden Japans spreekt, is het onbegonnen werk om met de kwekers proberen te praten. Je moet ook nog de flair en de klasse hebben om met een Japanse kweker te onderhandelen en dat doe je niet met woorden.

Wat vind je nu je beste aankopen

De koi in het midden gelaten die reeds verkocht zijn, heb ik een bijzonder groot zwak voor de 2 mannelijke Lion Queen tosai die beiden 43 cm zijn. Bijzonder spectaculaire koi die ik zeker en vast een speciale behandeling zal geven. De ene werd trouwens door Maeda San aangewezen als beste mannelijke tosai van de hele veiling, en geloof me, dit wil wat zeggen. Het gaat hier over de SH-V15-400 en de SH-V15-04215. Blijf deze in de gaten houden. Ik zou en moest deze hebben, maar dat heeft me toch enkele centjes gekost.

Sakaiveiling of Momotaro veiling

Beide veilingen zijn bijzonder interessant en redelijk gelijkwaardig. De aangeboden koi waren bij beide kwekers bijzonder goed. Ik heb geen vergelijk met vorige Sakai veilingen, maar ik weet wel dat de Momotaro veiling één van de duurste tosai veilingen was die ik al heb meegemaakt.

Waar ik wel van verschoten ben is bijvoorbeeld de verkoop van de benigoi die Sakai aanbood. Ik dacht deze voor een klant tegen een aanvaardbare prijs te kunnen aankopen, maar niets was minder waar. Verschrikkelijk duur was deze geworden, en ik bedacht mij dat, als ik deze thuis zou hebben rondzwemmen, amper zou kunnen verkocht krijgen voor een redelijke prijs.

De werelden van Japan, Azië en Europa liggen ver uit elkaar. Men kijkt op een totaal andere manier tegen de koi als hier. Als er een koi in de wachtrij staat om op de veiling binnen te komen, dan zie ik al aan de reactie van de Aziaten of ik kans maak of niet. Ze zijn zo voorspelbaar….

Ook heb ik enkele malen een andere taktiek uitgeprobeerd, maar het hielp niets. Als men begon met een veilingprijs, probeerde ik met een bijzonder hoog bod (6x de inzet) de omstaanders verstomd te doen staan, maar ze bougeerden nauwelijks. Het is echter wel een machtig spel als ik er toch enkele te pakken krijg.

Ik zal een aantal koi in Japan laten om door te groeien tot nisai of sansai. Ik ga deze hier nog eenmaal op een rijtje zetten, zodat je weet welke dit nog zijn. Bekijk ze goed en denk er goed over na. Deze worden momenteel nog aangeboden aan de prijs die vermeld staat. Heb je nog interesse om je kans te wagen, laat de mogelijkheid dan niet voorbijgaan.

KO-V15-419. Bijzonder fraaie Garnett kohaku van Sakai met een net sandan patroon. Koi zal vermoedelijk tegen de 70 cm zijn als ze uit de mudpond komt.

KO-V15-460. Een Chagall kohaku van Sakai FF. In mijn ogen zou dit wel eens een bijzonder fraaie nisai kunnen worden.

SA-V15-4110. Love Rain sanke van Sakai FF. Misschien niet de meest moderne qua patroon, maar bekijk haar toch maar eens eventjes heel goed. Ik zou hier mijn geld op durven inzetten.

SA-V15-482. Love Symbol is de moeder, maar kijk vooral naar de manier waarop ze zwemt…bijzonder sterk. Ook hier heb ik vel vertrouwen in.

SH-V15-448. Een Lion Queen van Momotaro, wat wil je nog meer ? Als er een modern patroon op zou getekend zijn, had je geen kans, maar het patroon zal absoluut geen betekenis meer hebben als ze de 70 cm aantikt. Ze zal je verrassen als ze straks nisai is.

SH-V15-477. Een showa uit de onberispelijke Red Tiger Familie. Zeer stabiel patroon, met een onvoorspelbaar sumi op het hoofd. Deze zou zeker voor een verrassing kunnen zorgen.

Ik kreeg ook nog een filmpje binnen van David die vooraleer naar het werk te gaan, even zijn vijver liet bewonderen. Mooi hoor....µ

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240