Nedkoi over Wheat Germ

Nedkoi over Wheat Germ

Zoals jullie ongetwijfeld weten, steken gezondheidsproblemen bij Koi met name in het voorjaar de kop op. Maar wisten jullie ook dat het geven van verkeerde voeding aan Koi gedurende het najaar en zeker in de winter deels verantwoordelijk is voor deze problemen?

Nu het najaar en de winter in aantocht is, willen wij jullie daarom met bijgevoegde nieuwsbrief een beetje bijpraten over verantwoorde koivoeding voor de lagere watertemperaturen. Ook introduceren we gelijk ons nieuwe droge koivoer voor de winter, ProBites Winter-Care.

Onze filosofie is altijd gebaseerd op langdurige gezondheid van Koi en daar hoort een verantwoorde en juiste keuze van voer natuurlijk bij. Omdat voeding en watertemperatuur geen simpel onderwerp is en we toch zoveel mogelijk aspecten helder, objectief en begrijpelijk aan jullie wilden overbrengen, zet ik hieronder even de verschillende aspecten op een rijtje

De zin en onzin over wheat germ oftewel tarwekiemen.

Veel hobbyisten gebruiken wheat germ pellets. Als je vraagt waarom ze dit doen is het antwoord meestal “omdat de Japanse kwekers dit ook doen” of “omdat het licht verteerbaar is” of omdat het aangeprezen wordt als “het wintervoer bij uitstek”.

Maar, is dit wel zo?

Laten we met de Japanse kwekers beginnen. Zeker niet alle Japanse kwekers voeren hun Koi wheat germ pellets en diegene die dit wel doen, doen dit slechts een korte periode. We kunnen ons dus beter afvragen wanneer ze wheat germ voeren, waarom ze het voeren en hoe lang ze het voeren.

1: ze voeren het als de Koi naar binnen gaan.

2: ze voeren het omdat het licht verteerbaar is.

3: ze voeren het een korte periode.

1 betekent dat de Koi tegen de strenge winter beschermt wordt en naar binnen wordt gehaald om op een “aangenamere” temperatuur de winter door te komen.

2 moeten we met een flinke korrel zout nemen. Licht verteerbaar is een vreemd begrip waarvoor zelfs geen enkele wetenschappelijke definitie bestaat. Het zit hem er veel meer in dat wheat germ een plantaardige eiwitbron is. Van plantaardige eiwitten is bekend dat die makkelijker verteerd worden dan dierlijke eiwitten. Met “makkelijk” wordt bedoeld dat het minder energie kost om plantaardige eiwitten te verteren dan dierlijke.

3 geeft aan dat de Japanse winters korter duren dan onze winters. Omdat de Koi in die periode al een volledige omschakeling hebben gemaakt v.w.b. hun enzymhuishouding en dus al overgeschakeld zijn op het aanspreken van hun reserves, wordt hun aminozuren voorraad aangesproken. De Japanse kwekers weten deze situatie optimaal te benutten door niet alleen minder te voeren, maar ook het aanbod van dierlijke eiwitten in het dieet zoveel mogelijk te beperken. Zodra deze geconditioneerde winterKoi dan weer naar buiten mogen of als de watertemperaturen weer gaan stijgen en deze Koi weer een dieet krijgen wat meer dierlijke eiwitten bevat, zal een groeispurt en aanwas van body heel snel het gevolg zijn.

Ook geeft minder voeren en voeren met een dieet waar weinig dierlijke eiwitten inzitten de Japanse kwekers het voordeel dat de waterkwaliteit gedurende deze indoor winterperiode beter blijft. Want bij deze indoorsituaties zitten er ook veel meer Koi bij elkaar.

Japanse winters versus Nederlandse winters

Bovenstaande situaties kunnen en mogen we natuurlijk niet vergelijken met onze eigen Nederlandse en zelfs Europese omstandigheden. Om te beginnen duren de Japanse winters meestal erg kort en zitten de meeste Koi dus een korte periode binnen bij een veel behaaglijkere temperatuur dan de gemiddelde

onverwarmde of onafgedekte vijver in Nederland.Kunnen wij hier in Nederland dan helemaal geen wheat germ pellets meer voeren of verkopen?

Al deze vragen en opmerkingen laat de weg open om even een kleine discussie hieromtrent op gang te brengen, of om je vragen rechtstreeks aan Mike van Nedkoi te stellen. Dat kan door hem een mailtje te sturen: info@nedkoi.com of om via de reacties je vragen aan Mike te stellen. Mike zal deze discussie zeker willen opvolgen en eventuele vragen willen beantwoorden.

Mike van Zijl

www.nedkoi.nl

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137