Onderhoud van de filters

Onderhoud van de filters

Dat het onderhoud van de filters belangrijk is hoeft niet uitgelegd te worden.

Of je nu het systeem van de beadfilters of soortgelijke filters gebruikt, ofwel de traditionele filters, of de biologische filters, het maakt in principe niet uit.

Zelf ben ik een voorstander voor de traditionele meerkamerfilter in combinatie met bakki showers, maar dat is een keuze die je zelf moet maken. Ik heb het gevoel dat mijn systemen goed zijn, behalve dat ik misschien nog een betere voorfilter had kunnen voorzien in de vorm van een sieve, maar dat kan nog altijd geregeld worden.

De meeste van mijn systemen zijn gebouwd met grote vortexen in lijn geplaatst, en voornamelijk gevuld met Japanse matten, waaronder telkens 1 bewegend bed. Onlangs had ik een probleem met één van de vortexen, omdat een luchtballetje in de vortex was gevallen, en daardoor de afvoer was verstropt. Ik kon er langs boven niet aan, dus was ik verplicht de afvoer kapot te zagen, om het luchtballetje te kunnen verwijderen.

Het ziet er nu niet uit, maar het was een goede gelegenheid om het geheel te filmen, omdat de buizen nu open liggen, en je kan zien wat er gebeurd. Nu moet je goed weten dat ik iedere dag de filters reinig. Soms moet ik mij dwingen om dat te doen, maar ik verplicht het mezelf om er een dagelijks ritueel van te maken. Als je het filmpje ziet zul je begrijpen waarom.

De vuilophoping die iedere dag plaatsvind is enorm. De eerste seconden zie je het vuil als het ware uit de buizen spuiten. Zoals je kan zien staan er 4 vortexen opgesteld per vijver, van ieder 170 cm hoog. Deze worden gevoed door 2 bottomdrains. Als ik de leidingen heb gespoeld, zal ik bovendien iedere dag de eerste vortex waar het water via de bottomdrains binnenkomt, volledig leeg laten lopen. Dat zal zo ongeveer 1,5 kuub zijn veronderstel ik.

Eénmaal deze leeggelopen, neem ik gemiddeld 10-12 emmers vijverwater en giet deze over de japanse matten om het resterende vuil zoveel mogelijk weg te spoelen. Daarna zal ik de vortex terug vol laten lopen, en door de enorme druk zal het vuil in de buizen en eventueel het vuil dat in de nabijheid van de bottomdrains ligt, ook doorgespoeld worden naar de vortexen. Dit is het ritueel dat ik iedere dag bij alle vijvers herhaal.

Dan zal ik ongeveer 2 x per jaar ook nog de overblijvende vortexen aflaten en met vijverwater zuiver spoelen. Ik zeg bewust vijverwater, want het is nooit verstandig om kraanwater te gebruiken. De reden hiervoor is vrij eenvoudig....het behoud van de aanwezige nitrificerende bacteriën.

De ganse procedure is een gewoonte geworden, en het neemt ongeveer een half uur in beslag om alle vijvers te onderhouden. Ik hoop hierdoor alle broeiplaatsen voor mogelijke pathogene bacteriehaarden zoveel mogelijk te elimineren.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240