Op bezoek bij Ben.

Op bezoek bij Ben.

Het is een jaarlijks ritueel. Gewoonlijk ga ik in het najaar  een bezoek brengen bij Ben om een update te maken van zijn koi. Het is zoals steeds toch een bewonderenswaardig ogenblik als ik de resultaten op een rijtje kan zetten. Hij beheerst een zeldzame kunst die niet veel mensen bezitten, namelijk het begeleiden van koi.

Vooraleer we een overzicht geven van zijn bestand, even een overzichtsfilmpje van zijn paradijs. Het hoeft niet groot te zijn, je kan ook van een kleine tuin een plaats van rust en schoonheid scheppen, en dat is bij deze gelukt. Naast koi, zijn bonsai ook een passie van Ben.

Dit jaar kwam er echter een domper op zijn plezier. Het nieuws bereikte mij enkele weken geleden. Eén van zijn pronkstukken is overleden, en dat harkt erin. Ik kan met woorden niet uitleggen hoe zwaar dit op het gemoed van Ben weegt, want de sanke was nog niet eens zo oud.

Het zijn echter dingen waar we als koikichi rekening mee moeten houden. Na jarenlang het uiterste uit de sanke gehaald te hebben om dan geconfronteerd te worden met een overlijden, waar bovendien geen oorzaak aan te geven is, werkt contraproductief.

Maar laten we het verhaal vertellen van deze sanke met code 1610005. Ik weet dat de koi gewoonlijk namen krijgen bij Ben, maar dat is me bij deze ontschoten. Ik ga je eerst het filmpje laten zien toen ik dee sanke aankocht op de opensales van Sakai FF

Ik kreeg deze aan de straatstenen niet verkocht. Wie wil nu een sanke zoals deze ? Niemand toch ? Het beni was aan de povere kant, de body was OK, maar ook het sumi was niet doeltreffend genoeg, maar dat was buiten de waard gerekend, want dan kwam Ben op de proppen en die was maar al te blij met deze sanke. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er het fijne ook niet van inzag, maar in mijn hart wist ik wat de mogelijkheden waren.

Dan is het een kwestie van tijd en de sanke opvolgen. Totdat het bericht kwam dat er problemen waren met de gezondheid van de sanke. Met alle middelen geprobeerd om de sanke nog te redden, en op de valreep vroeg ik Ben om deze toch nog even te fotograferen. Het mocht niet baten, alle hulp kwam te laat.

Dan maar enkele foto's genomen kort na het overlijden om toch maar de herinnering te bewaren aan dit bewonderenswaardig resultaat van 79 cm. Een eerbetoon aan de sanke, maar ook aan de skills van Ben die toch weer waarmaakt wat niemand gelooft. Een laatste hommage kan ik ook nog laten zien door een filmpje te tonen van vorig jaar

We mogen echter niet blijven stilstaan bij de dinges des levens, en verder gaan met datgene waar we goed in zijn...het laten ontwikkelen van koi. Bovendien proberen we uit niet de duurste koi de beste resultaten te halen, en dat proberen we hieronder nog even op een rijtje te zetten.

De eerste sanke die ik ga tonen is een sanke die op de Holland Koi Show in Arcen, de prijs van Senior tategoi werd toegewezen. Het is dan ook altijd interessant om dit op te volgen en de resultaten te laten zien. Ik heb de filmpjes dan zo gemonteerd, dat je de koi ziet zoals ze nu zijn, dan een stukje zoals ze aangekocht werden en nadien het vervolg van het filmpje van dit jaar. Zo kan je in principe de evolutie van de koi min of meer schetsen.

Sanke 1710010 -  nu 50 maanden of 4 jaar en 2 maanden of gosai

Dan komt de voortreffelijke kohaku van Taniguchi aan de beurt. Bij aankoop was ze tosai, werd verkocht, maar nadat ze een winter doorgebracht had bij Taniguchi was de koper niet tevreden over het resultaat, omdat er een lichte beschadiging was aan de zijkant van de koi. Het was een technische beschadiging. In principe geneest dit in de toekomst sneller zonder problemen. Toen zag Ben zijn kans schoon en hij kwam onmiddellijk met een voorstel om deze sandan kohaku met bijzonder hoge huidkwaliteit in zijn armen te sluiten.

Deze kans liet hij niet liggen, en kijk naar het resultaat. Kohaku 1704015 is nu eveneens 50 maanden of 4 jaar en 2 maanden en gosai. Ga een sandan kohaku van deze kwaliteit nu maar eens proberen te kopen bij Momotaro of Sakai FF.

Dan heb je Remy, een ogon of yamabuki uit de stal van Momotaro. Ze waren helemaal niet duur, integendeel, ze werden eigenlijk voor een appel en een ei verkocht. Een deel ging naar Johan van Interkoi Nederland, een deel bleef bij mij. Eentje daarvan die ik zelf gekozen had bij Momotaro ging naar Ben, omdat zijn vrouw Riny een gele wou. Ze is nu 4 jaar als ik me niet vergis, en dat ze verwend wordt door Riny wordt in dit filmpje duidelijk.

De meesten die ik nadien gezien heb, hebben het bijzonder goed gedaan en zijn uitgegroeid tot waardevolle koi. Dit is het resultaat van Remy, de naam had ik haar gegeven na de geboorte van mijn 7de kleinkind. Waar kon ze beter terecht dan in deze vijver. 

Een opmerkelijk resultaat is deze topper in worden. Kohaku KO-V18-1124, en zoals je kan zien aan de code, een kohaku gekocht op de veiling in november 2018. De jongste telg in de vijver, maar zeker niet de minste. Ze is nu 26 maanden of 2 jaar en 4 maanden of sansai, maar bekijk goed de toekomst in deze kohaku. Ze was ocharme 24 cm bij aankoop, en weet je wat ? Van deze serie heb ik er nog verschillende rondzwemmen, en allemaal even goed !

En last but not least de oogappel van Ben. Een koi waar je nog enkele jaren in moet investeren om de kracht en de potentie van de koi naar boven te brengen. Een showa die nog helemaal niet aan het einde van haar latijn is, maar die alles in zich heeft om te ontwikkelen naar een dankbaar juweel. 

Dit is niet Momotaro, dit is niet Sakai, dit is Ueno. Showa 1811093 nu 39 maanden of 3 jaar en 3 maanden of yonsai. Dit is zijn troetelbeest, alhoewel de andere niet mogen onderdoen voor zijn koifantasiën. Ik heb altijd maar één woord als ik de koi evalueer van Ben..... respect !

 

Meer afbeeldingen

Op bezoek bij Ben. : afbeelding 1
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 2
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 3
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 4
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 5
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 6
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 7
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 8
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 9
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 10
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 11
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 12
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 13
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 14
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 15
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 16
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 17
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 18
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 19
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 20
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 21
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 22
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 23
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 24
Op bezoek bij Ben. : afbeelding 25

Laat Een Reactie Achter

12 reacties

Roy

555


David

555


Jurriaan

555


Matthijs

555


Johan d

555


Johan

555


Frank

555


Niels W

555


Johnny

555


Wim DW

555


Jack

555


Polleke

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml