Overschakelen op Chlorella

Overschakelen op Chlorella

De warmte zit er goed in, de vijvers zijn goed op temperatuur, en de koi gedijen voorbeeldig. Er zouden er nog een aantal moeten verkocht worden, maar het is er nu de tijd niet voor...

We zijn einde juli en we schakelen nu over met voeren op Chlorella het alternatief tegenover Spirulina. Maar wat is dat moeilijke woord eigenlijk ?

Heel eenvoudig, Chlorella zijn gewoon algen, en enkele jaren geleden is dit ingrediënt binnengeslopen in het voerbestand van Probites.

Vanaf deze week begin ik volop chlorella te voeren, want dit moet de kleur bevorderen voor de koi, en je zult het lichtjes zien aan de koi. Het shiroji zal iets geliger worden door het gebruik.

Binnen enkele weken zal ik dan de koi die geselecteerd worden voor de Show in Arcen afzonderlijk zetten en ze een week voor de show zonder eten zetten om het water tijdens de show niet teveel te bevuilen.

Ik weet niet of het zal te zien zijn, maar ik heb gisteren een paar koi gebowld die op dit ogenblik in een groenig sopje rondzwemmen op 22°. Deze werden niet enkel gebowld om te laten zien, maar ik moet ze ook regelmatig controleren.

Nu wil ik die binnen enkele weken nog eens bowlen om te laten zien, en misschien zul je al kleurverschil bemerken in het shiroji. Of dit ook zo zal zijn weet ik niet zeker, maar het is de moeite om te volgen waard. Ik kan het dan eind augustus misschien filmisch verwerken zodat het duidelijk is.…

Je kan volgens mij wel zien dat de kleurintensiteit van de koi in het algenrijke water koi toch wel optimaal is, met een teri om je duimen en vingers van af te likken….of zie ik dit maar alleen ?

Om nog even verder te gaan over Chlorella.

Veel mensen geloven dat chlorella als voedsel en energiebron dienst kan doen, omdat de fotosynthetische effectiviteit in theorie 8% kan bereiken, vergelijkbaar met andere hoogefficiënte gewassen zoals suikerriet. Chlorella is rijk aan chlorofyl, het bevat meer chlorofyl dan enige andere plant ter wereld.

Het is ook een aantrekkelijke voedselbron, omdat het een hoog gehalte aan proteïne bevat en andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Gedroogd bevat chlorella ongeveer 55-67% proteïne, 1-4% chlorofyl, 9-18% voedingsvezels en een hoeveelheid mineralen en vitaminen.

De bekendste massaproductiemethode is kweek in grote kunstmatige vijvers. Ook zijn er gesloten systemen waarbij invloeden van buiten af worden geminimaliseerd. Voordat chlorella als voedingssupplement gebruikt kan worden moet het verzameld worden, tot een pasta gedroogd worden, vervolgens verkruimeld tot een fijn groen poeder dat daarna in tabletten of capsules verwerkt kan worden.

Chlorella staat bekend om zijn hoge productiviteit: ze levert zo'n twintig tot dertig ton droge stof per hectare. Daarmee is de opbrengst hoger dan van welk landbouwgewas ook.

Chlorella bevat ook veel vitaminen, spoorelementen en omega 3-vetzuren. (Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie.) Het wordt dan ook veel gebruikt als voedingssupplement, met name in Aziatische landen als Japan, Taiwan en Korea.

Chlorella bevat zo'n 40% olie en deze kan verwerkt worden voor de productie van biobrandstof uit algen. Er zijn verschillende therapeutische effecten van chlorella gevonden, niet alleen in dierstudies maar ook in onderzoek bij mensen.

Zo worden chlorellabevattende voedingssupplementen veel gebruikt in de veronderstelling dat deze een immuunversterkend effect hebben. In wetenschappelijk onderzoek blijkt chlorella inderdaad immuunstimulerende effecten te hebben.

Ook vergroot chlorella de concentratie van secretoir immunoglobuline A (sIgA) in moedermelk. SIgA speelt een cruciale rol in het mucosaal immuunsysteem en is de eerste verdediging van het menselijk lichaam tegen pathogene microbiële invasie. Vermindering van de hoeveelheid sIgA wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op infecties. Ook heeft chlorella een rol in detoxificatie van zware metalen (met name cadmium) en dioxine.

Een veelgenoemde kracht van vooral chlorella is de ontgiftende werking. Vooral het bloed en de darmen zou je met behulp van chlorella heel goed kunnen reinigen. Ook spirulina wordt als ontgifter gebruikt, maar deze alg is wel veel milder dan chlorella.

Verder zou chlorella de aanmaak van T-lymfocyten stimuleren, wat het immuunsysteem ten goede komt. Sommige mensen gebruiken de algen als probiotica. Ook worden ze gezien als ondersteuning bij afvallen en een goede huid-, haar- en nagelverzorging. En zo zijn er nog veel meer mogelijke toepassingen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240