Reinigen of niet, dat is de vraag

Reinigen of niet, dat is de vraag

Enkele jaren geleden ben ik begonnen om de vijvers ieder jaar volledig zuiver te spuiten met de hogedrukreiniger.

Nu zul je je afvragen of dit nodig is of niet ? Er wordt geopperd dat je natuurlijk de biologische aanwezigheid van je filtratie stoort en tenietdoet, en misschien is dat ook terecht. Toch blijft het voor mij een open vraag.

Kennis is meestal een opsomming van ervaring. Kennis doe je ook alleen op als je ervaring hebt, want hoe kan je anders kennis vergaren ? Mijn ervaring vertelt me dat ik betere resultaten boek door ieder jaar de filters volledig zuiver te maken met een hogedrukreiniger, maar liefst met behoudt van het water in de filters. Het behoudt van water in dit systeem is helaas niet mogelijk.

Bij het zien van de foto's, zou je bij de eerste foto zeggen dat de vijver er na 1 jaar nog picobello uitziet. Als je echter eenmaal met de hogedrukspuit begint, dan zie je pas hoeveel bruine smurrie er ook vanaf komt. Ik heb geprobeerd een filmpje ervan te maken, wat wel heel moeilijk. De hogedrukreiniger is nogal krachtig en die met één hand vasthouden is niet zo evident.

Bekijk het filmpje en dan zie je dat er zich toch nogal wat vuil tegen de wanden bevind, om dan nog maar niet te praten over de verzamelput van deze vijver.

Na het vullen van deze vijver, begin ik wel onmiddellijk met het toevoegen van mijn stoofpotje, een combinatie van water, melkzuurbacteriën, bier, honig en een bacteriecultuur van "een bepaald merk" en dit gedurende 24 uur au bain marie opgewarmd waardoor de aanwezige bacteriën zich goed kunnen ontplooien.

Weer iets waar ik vrij veel ervaring in heb en waar ik gevoelsmatig goede resultaten mee boek. Het probleem is, dat je moeilijk kan meten wat je doet, je kan het enkel observeren en door ervaring de bijhorende kennis mee opdoen.

Vanaf het ogenblik dat ik dit ben beginnen te doen, het poetsen en het opnieuw opstarten van de vijvers, heb ik in mijn koibeleving altijd goede resultaten geboekt. Dan kan je spreken van kennis door ervaring.

Ik moet er dan ook nog bij vermelden dat ik de eerste dagen de koi geen eten geef, tenzij wat gedroogde garnalen via het speelballetje wat me altijd ontzettend veel plezier doet.

Na enkele dagen observeren begin ik dan sporadisch te voeren, zeer weinig zodat het fabriekje (filterlijn) zijn werk kan beginnen te doen. Het observeren van je koi is dan ook een belangrijk onderdeel, want je moet zien hoe ze zich gedragen.

Wel niet vergeten dat het gebruik van mijn vijvers een totaal andere functie hebben dan bij jullie thuis...

Om even terug te komen op deze vijver. Deze vijver werd ontworpen en getekend door Rini Groothuis. Het is een bijzonder eenvoudig en simpel systeem dat bijzonder weinig plaats vergt.

Na 7 jaar intens gebruik kan ik zeggen dat het systeem perfect werkt, en ik kan de eenvoud van de werking aan ieder aanbevelen. Moest het systeem voorzien zijn van een trommelfilter, wat in die tijd veel te duur was, dan zou het in mijn ogen de meest geschikte filterinstallatie zijn.

Om het kort even te schetsen. De vijver werd gebouwd met een hellend vlak (van 120 cm naar 180 cm). Op het diepste punt staan er 3 bottomdrains opgesteld die het water naar een vergaarput leiden.

Langs de hoogte zijde is er een kamer filterkamer voorzien over de breedte van de vijver van ongeveer 1 meter, waar de vergaarput gebouwd is naast de filterkamer die uitgerust is met Japanse matten.

Via de vergaarput loopt het water onder de Japanse matten naar de filterkamer, waardoor het water opwaarts door de Japanse matten naar boven gaat. Boven de Japanse matten is een PVC buis met grote gaten geplaatst waardoor het water via een motor opgezogen wordt en verdeeld naar de bakki shower en naar de vijver. Dit is volledig regelbaar zodat men de bakki in de winter kan stilleggen.

Het water moet zich altijd via de matten een weg naar boven zoeken door het gravity systeem, waardoor de filtratie optimaal kan werken.

Een bio-UV bevind zich tussen dit systeem, en er is geen enkel ander merk dat ook zich ook maar kan meten met een bio-UV. Ze zijn strontduur, maar ook bijzonder goed.

Door de filterinstallatie aan het verlengde van de vijver te plaatsen, heb je weinig ruimte nodig en het systeem werkt in 3 vijvers bij mij perfect. (2 van 15 kuub en 1 van 40 kuub)

Je kan altijd een kijkje komen nemen, en mits enkele kleine verbeteringen heb je een bijzonder goed werkend systeem, dat niet door woorden is gemaakt, maar door ervaring is samengesteld en proefondervindelijk heeft gedraaid.

Meer afbeeldingen

Reinigen of niet, dat is de vraag: afbeelding 1
Reinigen of niet, dat is de vraag: afbeelding 2
Reinigen of niet, dat is de vraag: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240