Studie over de ontwikkeling van de Momotaro koi

Een koishow is tegelijkertijd een tentoonstelling en een schoolklas. Hobbyisten, dealers en kwekers bereiden de koi voor gedurende vele maanden, soms jaren, om de beste eigenschappen in hun koi naar boven te laten komen. Eindelijk worden ze dan na deze lange tijd geëvalueerd en vergeleken met andere mededingers. Koi leerlingen op alle niveaus, professioneel of amateur, kunnen van de koishow gebruik maken om te leren over de eigenschappen van de koi, de variëteiten en de eigenschappen van de verschillende kwekers, ja, zelfs over het houden van koi.

Een beperking op de koishow echter, is tijd. Zowel de koi, als de kijkers zien enkel wat ze kunnen zien, op het ogenblik van de show. Iedere koi op een show heeft een lange weg afgelegd, vooraleer zij op de koishow tentoongesteld worden. Een 50 cm nisai wordt een 60 cm sansai, sumi komt en gaat, kiwa veranderd, de koi piekt. De kijker, student verandert ook. Het ene jaar is de sanke zijn idool, het andere jaar de showa. Het jaar daarop begint de kiwa zich te ontwikkelen, en in een volgend stadium komen zijn kwaliteit en groei potentie aan de beurt om te observeren. Zowel de koi als de kijker zijn tijdens iedere koishow anders.

Als het enthousiasme voor koi toeneemt, is het van het grootste belang om een dieper inzicht te krijgen in hoe een echte koi een champion wordt op een koishow. Hoe zag de koi eruit als hij nisai was? Dergelijke vragen blijven onbeantwoord als we bij een koivat staan tijdens de show.

Bijna iedereen op de 2007 All Japan ZNA Koi Show in Ojiya, zag deze verbazende Sanke (A1). Maar hoe kwam hij tot dit hoogtepunt ? Was het sumi altijd zo diep zwart ? Was er meer sumi dat oplostte en verdween ? Deze Sanke is geboren in 2004 en opgegroeid in een vijver van beton, vanaf nisai tot nu. Als nisai (A3) toonde deze koi zeer fel sumi, maar bovenal was de kwaliteit van de 3 kleuren buitengewoon goed. Van Nisai tot Sansai groeide deze koi 13 cm en werd zo 63 cm zoals je kan zien bij A2. Toen hij Sansai was, werd het sumi als het ware verzameld en werden de zwarte vlekken aaneengeschakeld bij het voorste hi-patroon, waardoor het achterste gedeelte van de koi meer opvallend werd. Uiteindelijk, in de herfst van 2007 op de ZNA show, kunnen we de echte volwassen koi bewonderen en het contrast van het het shirojo en het hi. Nu op zijn 70 cm en 4 jaar oud, is de sanke een voorbeeld, zelfs op de Japanese National Koi Shows.

Niet alle koi veranderen zo drastisch van patroon. Een Momotaro gosai koi (5 jaar) en 80 cm, was 2de in de 80 cm Showa klasse op de 2007 ZNA National show. Als 58cm grote nissai (B3) was de koi lichter van kleur en was het een dunnere versie. De koi had zelfs licht gekleurd beni met een atraktief, niet ontwikkeld sumi patroon. Alle eigenschappen voor een echte showkoi zijn aanwezig bij nisai. , maar weinig koi veranderen zoals vooropgesteld vanaf deze leeftijd. Als iedere nisai dezelfde kwaliteiten en patronen zou behouden tot ze uitgegroeid zijn tot 80 cm, dan zouden er veel grand champions op de wereld rondzwemmen. Zo werkt het niet. Het is voor een koi zeer zeldzaam om de kwaliteit die hij als nisai heeft te blijven behouden totdat hij sansai of yonsai is. Het lichaam is volwassen geworden en geeft geheimen prijs van wat gaat komen. In de herfst van 2007, kunnen we zien dat het sumi op de rechterzijde vergroot is om evenwicht en balans te zien aan de rechterzijde. (B1). Met zijn massale body, een zeer interessant patroon, en hoge kwaliteit, kan deze koi wedijveren voor de hoogste onderscheidingen in de toekomst.

Een andere zeer interessante Momotaro koi op de ZNA All Japan show van dit jaar, geeft ons inzicht in de soms trage veranderingen van de Jumbo Sanke. Als 98 cm nanasai (9 jaar) sanke, is deze sanke uit de Ryu-bloedlijn top of the bill van de beste koi in Japan. (C1). Weinig koi bereiken deze grootte, maar nog minder bereiken ze deze lengte en behouden hun kwaliteit. Als nisai (59 cm) was deze koi van hoge kwaliteit, gemiddelde lengte, en had een uniek patroon dat nog niet ontwikkeld was. De verrassingen van het tsubo sumi aan de rechter schouder en de rechter basis van de rugvin, zijn nauwelijks zichtbaar op de foto die getrokken werd juist na de herfstoogst (C3). Drie jaar later, nadat ze 1 seizoen in een 1500 ton vijver heeft verbleven, kwam het onderliggende sumi op om deze koi werkelijk dynamisch te maken (C2). We kunnen zien dat er veel van het tsubi sumi naar de oppervlakte is gekomen om van deze eenvoudige 2-staps sanke naar een zeer interessante vis te zien evolueren. Tegen de lente van 2007, na meer dan 2 jaar in de betonnen vijver, was het sumi gestabiliseerd, terwijl zijn body volume gaf aan de lengte van de koi. Let op het feit dat op de foto’s van nisai en nanasai, er kleine sumi vlekken zijn achter het hoofd, maar dat er geen zijn als 5 jarige. Alhoewel het patroon van deze koi geen standaardpatroon was als nisai, had het wel de goede bloedlijn en de hoogste kwaliteit. Op de juiste manier gehouden, heeft deze koi zeer veel potentie.

Als laatste, neem een kijkje naar de vooruitgang van deze 105 cm Sanke. Deze nakomeling van Mako, Momotaro’s belangrijkste Oyakoi Sanke. Deze was slechts 55 cm als nisai (D3). Als nisai had deze koi een ongelooflik shiroji (witte) en hiban (rode gedeeltes) met een slanke, maar stevige body. Na 3 jaar in de mudponds en enkele jaren in een 1500 ton vijver, bereikte deze koi de gezegende lengte van 97 cm, terwijl ze een van de beste bodies bleef behouden die maar denkbaar waren.(D2). Het sumi kwam vooral naar de oppervlakte in de witte zones, terwijl het terugtrok in de rode zones. Het beni en de body waren op dit punt het beste van het beste. Tenslotte, deze lente, 105 cm groot, werd zij reserve grand champion op de ZNA All Japan Koi Show (D1). Alhoewel niet de koi met het beste patroon, heeft zij een flinke weg afgelegd vanaf zijn 55 cm als nisai.

Niet alle jumbo koi beginnen als jumbo, en weinige koi beginnen hun reis naar hun hoogste piek zoals ze er uitzien op de dag van de show. Sommigen bereiken deze piek pas jaren later. Koi veranderd, koi groeit, dat is ook de reden waarom zij de interesse opwekken van koi liefhebbers, kwekers en dealers in de hele wereld. Dit is ook de reden waarom ze moeten bestudeerd worden. De hoogste kwaliteit koi van goede bloedlijnen, bewaard in de beste omstandigheden, kunnen de meeste koi mensen nog aardig verrassen.

bron: www.momotaro-koi.org

Meer afbeeldingen

Studie over de ontwikkeling van de Momotaro koi: afbeelding

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137