Tijd voor de Tancho

Tijd voor de Tancho

Af en toe moet je toch even tijd maken voor de Tancho. Ik heb er momenteel meerdere rondzwemmen en niet van de minste. Zijn ze perfect ? Nee, niet helemaal, want de perfectie is zo goed als onkoopbaar, maar ze zijn wel bijzonder goed en bovendien voor de meesten onder U betaalbaar.

Een tancho kohaku is voor sommigen een hebbeding, voor anderen hebben ze geen waarde. Persoonlijk vind ik ze wel heel gaaf, en kan ik er altijd van genieten. De vraag die dikwijls gesteld wordt is of er al dan niet gesneden wordt om de tancho bol zo mooi mogelijk rond te krijgen.

Zijn er tancho die niet bewerkt zijn ? Ik veronderstel van wel, alhoewel ik er weinig kennis van heb. Ik hoor echter dat de echte perfecte tancho over het algemeen zelf gehouden wordt door de kweker om voor een nageslacht te zorgen dat misschien dezelfde tancho produceert.

Als de tancho bol niet zuiver is, zal er aan gewerkt worden. Het zijn ingrepen waarover niet graag gepraat wordt, maar die wel degelijk bestaan. Als de tancho niet helemaal rond is, zal men zoveel mogelijk het overtollige rood wegsnijden, en dit al op jonge leeftijd. Men moet vrij diep snijden, anders bestaat de mogeliijkheid dat het later terugkomt, en dat is wat men natuurlijk wil vermijden.

Het is dan ook wenselijk dat de tancho kohaku al wat ouder zijn, zodat alles al redelijk gestabiliseerd is, en zich geen ernstige nadelige ontwikkelingen meer kunnen voordoen. Bij jonge koi is het ook mogelijk dat door de ingreep de bol verdwijnt na een bepaalde periode, maar ja, dan heeft men nog een mooie shiro muji.

Zelf heb ik op dit ogenblik nog 5 bijzonder leuke tancho, waarvan je er 3 in dit filmpje kan zien, waarvan eentje een ginrin tancho kohaku, mijn persoonlijke favoriet. Ik koop ze heel graag van Momotaro omdat ik meer zekerheid heb dat er zich geen veranderingen in de verdere ontwikkeling optreden, en dat ze bijzonder groot kunnen worden. Ik heb hiervan talrijke voorbeelden. 

Van andere kwekers heb ik minder ervaring, maar ik herinner me wel dat Johan ooit een tancho op de veiling van Sakai FF kocht voor serieus wat geld, en dat deze niet meer  aan te zien was bij wijze van spreken na enkele jaren. Over het ganse lichaam ontwikkelde zich secundair hi, een catastrophe. Ik voel me heel gerust bij Momotaro, want daar heb ik tot hiertoe geen problemen mee gehad, 

Deze 3 tancho kohaku heb ik gemeten en waren allen tussen de 63 en 66 cm, dus niet van de minste. De tancho bollen is bij eentje perfect, bij de 2 andere iets minder, maar in mijn ogen zeker niet storend. Allen hebben een zo goed als perfecte body, de ene al beter dan de andere.

De betere wil ik vandaag in het nieuws zetten onder de knop nieuwe koi aanwinsten, met hun aanbiedingsprijs deze week. De prijs is geldig tot en met zaterdagavond, nadien zal de prijs terug op normaal niveau komen te staan.

De tancho kohaku met de beste tancho: 3500 euro
De 2 overige tancho kohaku: 2750 euro per stuk uiteraard.

 

Meer afbeeldingen

Tijd voor de Tancho: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Johan

555


beereke

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml