Tosai of Nisai

Tosai of Nisai

Het jaar loopt stilaan ten einde en ik ben mijn stappen voor volgend jaar aan het voorbereiden.

Nu krijg ik regelmatig de vraag of ik volgend jaar tosai ga aankopen of niet, en dan met name de jumbo tosai. Het is iets dat me op dit moment bezighoud.

Ik heb steeds de neiging om nisai aan te kopen, omdat ik persoonlijk vind dat je minder risico loopt op mislukkelingen dan met tosai. Ik denk ook dat mensen gedreven worden door het prijskaartje, maar volgens mij maken ze hier een fout.

Goede tosai, gesext als female en met toekomstpotentieel zijn bijna zo duur, zoniet duurder dan nisai. Ik denk dat het een fabeltje is dat tosai goedkoop zijn omdat ze jonger zijn.

Al vanaf het enigszins kan, worden mogelijke vrouwelijke koi gescheiden van de mannelijke koi, en zullen alle mannelijke koi aangeboden worden voor de verkoop tegen veel lagere prijzen, omdat de prijs voor een mannelijke tosai nu eenmaal veel minder is dan voor een vrouwelijke tosai.

Voldoet de vrouwelijk tosai niet aan het verwachtingspatroon, dan worden ze ook gewoon zo snel mogelijk verkocht. Het zijn enkel de doorgeselecteerde tosai waar het grote geld voor gevraagd wordt. Nu wil dit niet zeggen dat er tussen de niet geselecteerde tosai geen goede koi zitten, integendeel, maar de kans op mislukkingen is volgens mij 10x groter dan met nisai.

Vroeger heb ik altijd vrij veel tosai aangekocht, denk maar aan de 42 reeks, de 64 reeks enz...maar telkens als ik terugkijk op deze koi, dan zie ik dat het meestal mannelijke koi zijn geworden.

Ik denk dat ik me dit jaar ga orienteren op een groot aantal vrouwelijke tosai van een bepaalde kwaliteit, waar de slaagkans groter is. Waar moet ik dan op letten ? Ik moet er zeker van zijn dat het vrouwelijke koi zijn. Dat kan maar op één manier en dat is dat ik op het certificaat "guaranteed female" laat zetten.

Wat is nu het probleem. Als er op het certificaat guaranteed female staat, dan worden ze 2x zo duur. Jawel, je leest het goed, want blijkt het geen female te zijn, dan moeten ze deze vergoeden. Let wel, als er gewoon female op het certificaat staat, dan is het nog geen garantie dat het een vrouwtjes is. Dit is voor de leek heel misleidend, maar toch is het zo. In de optiek van de Japanner zal het vermoedelijk een vrouwtje zijn.

Nu kan je de vraag stellen, wat zeurt hij nu over mannen en vrouwen ? Heel simpel, iedere fanatieke koiliefhebber wil nu éénmaal een vrouwelijke koi, liefst jumbo tosai, en dan nog liefst met een geweldige body en een goed patroon...met andere woorden, een vrij dure tosai.

Ik ga dus proberen om in het voorjaar van 2015 slechts een 100-tal tosai te kopen, vrouwelijke tosai wel te verstaan, vermoedelijk uit de gosanke reeks, waarvan 60% showa, 30% kohaku en 10% sanke. Ik weet nu al wat de tosai mij ongeveer gaan kosten, en dan praat ik niet over de uitschieters, maar verkooptechnisch zal ik dan uit gaan komen op een verkoopprijs van 1250 tot 2000 euro, en daar zit nu éénmaal het grote risico.

Goede tosai in die prijsklasse zijn ten eerste moeilijk aan te kopen, maar bovendien nog veel moeilijker te verkopen, omdat er zoveel goedkoper spul op de markt is.

Of zal ik mij concentreren op de tosai van 4-800 euro waar ik niet achter sta, en waar ik het binnen een maand al van op mijn heupen krijg omdat ze niet voldoen aan de wensen ?

Eén ding staat als een paal boven water: tijd brengt raad... en ik ben zo impulsief als ik groot ben. Staat mijn hoofd nu gericht op goede tosai, en geloof me, ik durf het woord High Quality tosai nog niet in mijn mond nemen, dan kan het morgen anders zijn, en als ik in Japan ben kan de wind ook nog eens draaien....

Maar wat zouden jullie voorstellen ? Laat mij het eens weten, dan kan ik er misschien wat van leren....

Wat ik tijdens deze eindejaarsdagen wel doe, is af en toe een koi in promotie zetten. Er is op dit ogenblik weinig te doen, en ik moet toch proberen te blijven verkopen, want ik moet het hebben van de koiverkoop.

Over het algemeen zet ik dan die koi in promotie die het niet gemaakt hebben dit jaar, en door één of andere reden niet verkocht zijn. Ik start vandaag met een showa van Momotaro die ik toch niet zo min inschat.

Ik heb er gisteren een aantal gebowld, en deze showa gaf toch tekenen van positieve verandering. Waar je vooral naar moet kijken is de ontwikkeling van het hoofd, dat vrij breed en groeigezind begint te veranderen.

Ik ben binnengekomen op 55 cm,, maar ik ben momenteel aan een inhaalmanoeuvre bezig, want ik voel me nu goed. Ben ik een topkoi ? Neen, ik ben geen topkoi, ik ben een behoorlijk mooie koi met goede kwaliteiten. Ik ben niet blind en ik weet dat er veel betere showa zijn, maar ik weet ook dat er nog heel veel meer slechtere showa zijn....Laat ons zeggen dat ik mezelf een 7 op 10 geef, en kan jij dat van jezelf zeggen ?

Ik denk ook dat ik in een geschikte vijver kan ontwikkelen tot een mooie showa van 70 cm met een sterke driekleur, en dat ik alles in huis heb om te verbeteren. Mijn baasje heeft me goedkoper gemaakt tijdens de eindejaarsfeesten, omdat hij precies graag van mij afwil, ondanks het feit dat ik het goed kan verdragen in zijn buitenvijver van 40 kuub die lekker verwarmd is. Hier mag ik in ieder geval in blijven zitten tot april...

Wil je ook nog weten hoe ik er begin dit jaar uitzag ? Dat kan, kijk dan maar naar dit filmpje van 14 april 2014. Als iemand mij wil, stuur dan snel een mailtje naar mijn baas en ik zal zorgen dat ik er picobello uitzie tegen dat je me op komt halen...Bekijk hier de promotie.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240