Voorjaarsziekte bij koi

Voorjaarsziekte bij koi

De laatste maanden wordt de koiwereld toch geplaagd met een aantal ziekteverschijnselen bij koi die dikwijls onverklaarbaar zijn. Er worden insinuaties gemaakt over KHV en CEV (Koi Herpus virus en de Sleeping desease of slaapziekte) totdat een  klant met informatie aankwam over SVC of de voorjaarsziekte bij koi. Het is nooit plezierig om hierover te lezen, maar ik vond het toch de moeite om de symptonen even te omschrijven.

Lenteviremie van de karper (SVC) is een besmettelijke en mogelijk dodelijke virusziekte die vissen treft. Zoals de naam al aangeeft, kan SVC in de lente worden gezien in karpers. SVC is echter ook te zien in andere seizoenen (vooral in de herfst) en bij andere vissoorten, waaronder goudvissen en de Europese meerval. SVC werd tot voor kort alleen in Europa en het Midden-Oosten gemeld. De eerste gevallen van SVC die in de Verenigde Staten zijn gemeld, waren in het voorjaar van 2002 bij gecultiveerde gewone karper (Koi) en wilde karper. Het aantal Noord-Amerikaanse vissoorten dat vatbaar is voor SVC is nog niet bekend.

Welke soorten zijn vatbaar voor voorjaarsviremie van het karpervirus?

De volgende vissen zijn vatbaar voor voorjaarsviremie: karper (Cyprinus carpio), graskarper (Ctenopharyngodon idellus), zilverkarper (Hypophthalmichthys molotrix), grootkopkarper (Aristichthys nobilis), kruiskarper (Carassius carassius), goudvis (Carassius auratus) , zeelt (Tinca tinca) en meerval (Silurus glanis). De Cypriniden worden geproduceerd als voedselvis, siervis (koi en goudvis) en aasvis. In 1998 produceerden in de VS 39 faciliteiten voedselkarpers, 115 produceerden koi, 65 produceerden siergoudvissen en 34 produceerden voedergoudvissen. De totale waarde van de verkoop van boerderijen was $ 21,2 miljoen. De VS exporteerden in 2001 voor 1,8 miljoen dollar aan levende karpers, bijna uitsluitend naar Canada.

Tekenen van SVC in vissen

zieke koi De eerste tekenen van SVC-ziekte bij vissen kunnen een gedragsverandering zijn. De zieke vissen ademen en bewegen langzamer, vormen groepen in langzaam stromend water bij de vijveroever en gaan op hun zij op de bodem van de vijver liggen. Aan de buitenkant van een vis met SVC kunnen de huid en kieuwen donkerrood lijken, de ogen kunnen naar buiten uitpuilen, de buik kan gezwollen zijn en er kan bloederig slijm aan de opening hangen. Aan de binnenkant van een vis met SVC kan zich veel vocht in de buikholte en inwendige organen bevinden, bloed in de zwemblaas en roodheid en zwelling van de darm. Niet alle vissen die deze symptomen vertonen, hebben echter noodzakelijkerwijs SVC, aangezien dezelfde symptomen ook bij veel andere ziekten kunnen voorkomen. De vissen die niet aan SVC sterven, kunnen herstellen en er gezond uitzien, maar deze vissen kunnen in feite besmet blijven met het SVC-virus en doorgaan met het uitscheiden en verspreiden van het virus naar andere vissen. Omdat het SVC-virus verborgen kan blijven in geïnfecteerde vissen, is de ziekte moeilijk van een locatie te elimineren. De diagnose van het SVC-virus bij vissen kan worden bevestigd door middel van virusisolatie en andere geavanceerde diagnostische tests die worden uitgevoerd door een erkend laboratorium.

SVC verspreiding en controle

De verspreiding van SVC kan plaatsvinden door contact met water dat besmet is met de uitwerpselen, urine of slijm van de geïnfecteerde vis. Het virus kan worden verspreid via besmette apparatuur, visparasieten, roofvogels en aan de buitenkant van de eieren van een besmette vis. Als SVC eenmaal op een locatie is gevestigd, kan het moeilijk zijn om het uit te roeien vanwege met virus geïnfecteerde dragervissen. Het kan nodig zijn om al het waterleven in een vijver te vernietigen om de ziekte van de site te verwijderen.

Hoewel volledige uitroeiing moeilijk is, kan SVC waarschijnlijk worden gecontroleerd en ingeperkt in zones met een hoog risico door middel van bewaking en betere beheerpraktijken, waaronder strikte biobeveiligingsprocedures. Mensen kunnen het virus van plaats tot plaats met zich meedragen op hun kleding, schoeisel, uitrusting, enz., maar het virus veroorzaakt geen ziekte bij mensen. Er is nooit een enkel rapport geweest van mensen die besmet zijn met het SVC-virus, hetzij door contact of door het eten van een geïnfecteerde vis.

SVC-preventie-informatie voor koi-houders

Hobbyisten die hun vissen actief vervoeren en tonen in georganiseerde competitieve Koi-shows, mogen hun vissen alleen laten zien in shows in Engelse stijl. In shows in Engelse stijl worden de Koi van elke deelnemer in aparte showtanks gehouden. Vanuit het oogpunt van overdracht van ziekten bevelen de meeste gezondheidswerkers van waterdieren de shows in Engelse stijl aan. Goede bioveiligheidsmaatregelen (bijv. het vermijden of desinfecteren van potentieel geïnfecteerde, gedeelde apparatuur) tijdens een show worden ten zeerste aanbevolen en zullen ook de vissen beschermen tegen infectie door het zeer besmettelijke Koi-herpesvirus en andere overdraagbare ziekten. De beste manier om een ​​uitbraak van SVC in een vijver te voorkomen is QUARANTINE. Quarantaine is de  bewezen methode om de verspreiding van ziekten te stoppen. Nieuwe Koi moeten minimaal 3 weken in quarantaine worden geplaatst bij ± 24° voordat ze kunnen worden vrijgelaten in de algemene populatie.

Bron: koi-fish.com

Meer afbeeldingen

Voorjaarsziekte bij koi: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Peter De Clercq

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml