Wat heb ik misdaan ?

Wat heb ik misdaan ?

Het lijkt een dramatische titel, maar dat is het niet hoor. Het is alleen maar om het onbegrijpelijke aan te tonen dat soms de bovenhand in mijn gedachten vorm geeft.

Als er iets goed is, moet je het zeggen. Als er iets niet goed is, moet je het kunnen toegeven. War is er echter over deze sanke te zeggen, dat is de vraag ! Bovendien denken we dat we te maken hebben met één van de meer voorkomende vergissingen wat betreft het geslacht van een koi.

Op het certificaat zul je duidelijk "male" zien staan. Wij hebben echter onze grootste twijfels als je naar de evolutie van deze sanke kijkt. We vermoeden sterk dat dit weer eens van die mogelijke vergissingen zijn. Het blijft een omstreden vraagstuk en vergissingen zijn niet uit den boze.

Maar laat ons deze discussie niet aan ons hart komen. Het is bekend dat de laatste jaren mannen gekweekt worden die voldoen aan de verwachtingen van de koikichi, namelijk lengte en breedte verzameld in een mannelijke koi. De bewijzen zijn trouwens geleverd, zij het wel niet door alle kwekers.

Wij zelf hebben regelmatig prachtige mannen gekocht die aan alle voorwaarden voldoen, en waar je het verschil man/vrouw bijna niet kan vaststellen. Mannen van 80 cm+ met een body om van te dromen. Het gaat dan meestal wel over de mannen van Momotaro.

Ik laat je echter even deze sanke zien . Hij of zij, wat doet het ertoe is nu 25 maanden of "ake sansai". Nu zul je je weer afvragen, welk woord tovert hij nu weer uit zijn hoed ? Wie niet weet wat Ake sansai is, hier een eenvoudige uitleg. Het wordt niet veel gebruikt het woord "ake" en ik weet niet wat de juiste vertaling is, maar wat ik wel weet is dat het bedoeld is om aan te geven dat de leeftijd van de koi in een overgangsfase is van nisai naar sansai.

Hij of zij is nog nisai of 2-jarig eigenlijk, want pas na dit seizoen, dus in oktober wordt de koi als sansai beschouwd. Ake Sansai is dus een nisai in zijn overgangsperiode naar sansai. Zo heb je ook ake nisai of tosai die in hun overgangsperiode zitten naar nisai.

De mannen van Momotaro die nu in de opgroeivijver 2 zitten zijn in principe ake nisai momenteel. Deze mannelijke monsters  doen het trouwens bijzonder goed en voelen zich als "een vis in het water".

Om terug te komen op de sanke ! Hou deze toch maar goed in de gaten. Ik kan alleen maar zeggen dat het een koi is die aan alle voorwaarden voldoet om uit te groeien tot een volwaardige show winnaar, of het nu een man of een vrouw is.

Hij of zij doet precies wat ik ervan verwacht ! Met haar 62 cm is ze goed op weg om te voldoen aan de "voorwaarden van de grootte van jumbo"  namelijk als sansai tussen de 67 en 72 cm spartelen. Het beni is van een uitzonderlijke zachtheid, waarbij de ondersteunende fukurin een extra dimensie waarborgt. 

Wat bijzonder belangrijk is momenteel, voltrekt zich in de opkomende ontwikkeling van het sumi dat de sanke de juiste expressie zal geven. Bovendien is het sumi van goede kwaliteit en goed geplaatst. Mijn opmerkingen dat ik niet begrijp dat deze koi nog niet verkocht is, is hier wel degelijk van toepassing, en ik misbruik dit zeker niet voor commerciële bedoelingen, integendeel.

Let ook op "de schwung" tijdens het zwemmen. Ik kan het moeilijk anders definiëren, maar er gaat een bepaalde elegantie uit als de koi in de bowl zich beweegt. Het is gracieus en vertederend om te zien. Ik heb een zwak voor dit soort zwembewegingen dat je zeker niet bij alle koi ziet !

Wat misschien is opgevallen, is het feit dat er zich aan de rechterzijde van het hoofd een rood patroon is opgedoken, geen secundair hij, maar een verwaardig patroon. Vergelijk het met het filmpje bij aankoop, dan zie je dat dit daar niet aanwezig was. Dit ontkracht weer eens het gezegd dat het beni niet veranderlijk is. Heeft dit beni hier vroeger wel gezeten, en is het ooit verwijderd ? Wie zal het zeggen ! 

Ik hoor wel eens de opmerking dat ze een groot patroon aan de voorzijde heeft, maar wat is daar in godsnaam mis mee ? Ik kan er mee leven dat je dit niet graag ziet misschien, maar dat heeft niets te mzaken met de kwaliteit en de uitstraling van de koi, dat is een persoonlijke mening die geschroeid is op patroon. Dat mag, maar ik heb er geen problemen mee.

Dit soort koi zijn investeringen die lonen na jaren van geduld en begeleiding. Misschien heb ik het mis, misschien ook niet, de tijd zal het bewijzen ! 

AAN DE MENSEN DIE ZATERDAG HUN GINRIN SORAGOI OF OSHIBA SHIGURE KOMEN OPHALEN

Hopelijk lezen juliie dit nieuwsitem. Ik verzoek iedereen zich aan te melden rond 11 uur zodat we tijdig een keuze kunnen maken volgens het systeem dat ik al uitgelegd heb. Toch nog even alles op een rijtje.

- Er zijn 7 ginrin soragoi en 7 oshiba shigure die moeten opgehaald worden. 
- Ik leg 7 nummers klaar voor de ginrin soragoi en 7 nummers voor de oshiba shigure.
- Iedereen die aankomt trekt een nummer en die bepaald de rangorde van het kiezen.
- Iedereen wordt verzocht apart een keuze te maken, dus zonder toeschouwers.
- Na de keuze wordt de koi onmiddelijk verpakt voor transport.
- Rond 12.30 uur komt "Chase" om de winnaar te trekken van de hoofdprijs.

Ik hoop dat alles volgens plan verloopt, maar verzoek aan de klanten om een doosje mee te brengen van ongeveer 50 x 40 cm om de plastieke zak met de koi in te plaatsen. Ik heb momenteel enkel grote dozen van 80 cm ter beschikking. 

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

2 reacties

Ronny V

Zo leren we weer iets bij Luc.  Maar eerlijk gezegd vind ik dat ze het er niet makkelijker op maken voor een gewone Europese koiliefhebber. Ik heb het gevoel dat Japanse koikwekers meester zijn om de leeftijd van een koi ingewikkeld te omschrijven. (of te verbloemen) Een koi van 25 maanden oud is toch simpelweg 25 maanden oud en niet -ouder dan 24 maanden en jonger dan 36 maanden-.  Waarom dan discussiëren of die nog nisai is of al sansai?  Of met een term als ake sansai afkomen? Voor mij is een koi die zijn 3de levensjaar aanvat een sansai. En nog simpeler is om de leeftijd van die koi uit te drukken in het aantal maanden.  (wat jij trouwens altijd doet op je website)

Johan

Helemaal met je eens Ronny en inderdaad de maanden benoeming geeft een heel zuiver en juist beeld. Zeker de eerste 36 maanden gebeurt er enorm veel in de groei en ontwikkeling en is het verstandig om naar de maanden leeftijd te kijken. Zo ver ik weet is Interkoi de enige die dit goed en eerlijk laat zien op zijn website. En van maand tot maand de koi te volgen zijn ook certificaten helpen mee aan de juiste tijdlijn bepalen.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2008001

ginrin ogon 2008001
Koi Evolutie

1411052

Koi in Japan VERKOCHT 1411052