De laatste zaterdag van het jaar.

De laatste zaterdag van het jaar.We maken ons klaar voor het nieuwe jaar, maar niet zonder enkele mooie koi te hebben gebowld.

Philip kwam van Geraardsbergen om naar zijn nieuwe aanwinst te komen kijken, de stevige man KO-V13-10135 van de veiling in oktober dit jaar. We hadden nu de tijd om hem echt te bekijken, en van dichtbij was ie nog mooier dan in de vijver.

Wat een kanjer, al zeg ik het zelf. Ik was bang dat het hi iets te fel zou zijn voor een man, maar niets was minder waar. Een bijzonder aangename koi om van dichtbij te zien, met een geschilderd rood jasje, dat bijzonder fraai oogde. Het is een echte man, dat kan je nog zien, maar wat een body....

Patroontechnisch vind ik dit een geslaagd patroon, waarbij ik vooral de nadruk leg op het evenwicht van de koi in zijn geheel. Volgens mij nu al over de 70, en zeker bekwaam om nog 10 cm te groeien. De kracht springt er vanaf, en Philip mag zich gelukkig prijzen met deze aanwinst.

Ter vergelijk een sanke uit dezelfde veiling, namelijk sanke SA-V13-10127. De bouw is totaal verschillend, en de vraag die zich nu stelt is natuurlijk welke van de 2 het meeste lengte zal maken in de toekomst. Iedereen zal zien dat deze body (dezelfde leeftijd) veel ranker is dan de andere man, maar of dit een voor-of nadeel is, moet zich nog bewijzen. Persoonlijk denk ik dat deze meer lengte zal maken in de toekomst. Oogt het sumi nu nog wat warrelig, dan hoop ik dat dit nog wat kan samentrekken in de toekomst. Op enkele plaatsen zie ik dit nog wel gebeuren, en prijs/kwaliteit verhouding van deze sanke is buiten alle verbeelding.

Iets jonger, pas 17 maanden, is deze fraai ogende sanke van de opensales uit oktober, de enige die ik op de kop kon tikken. Het nadeel is dat ze bij grote koi zwemt, zodat ze wat klein oogt, maar ik zie haar graag hoor....De tancho daarentegen heeft een stevige body met een goede stip, en volgens mij al gegroeid tijdens zijn verblijf hier in Arendonk. Wat is ie massief....

Last but not least 2 sanke van SFF die elkaars evenbeeld konden zijn, en die ook uit dezelfde moeder komen, namelijk Seven Star. We gingen op zoek naar de mogelijke sumi vlekken die in de toekomst konden komen. Ze zijn gevonden, maar ze moeten er nog bovenop komen. Ik heb ze gemeten om te zien of er al groei in zat, en dat was inderdaad zo. Beiden waren 2 cm gegroeid. De ene is van 56 naar 58, en de andere van 58 naar 60+ gegaan. Nu nog de sumivlek er dik op en ik mag de prijs verdubbelen...

Pascal kwam om nog even te genieten van zijn chagoi. We hebben deze niet gebowld, want de vijver fungeerde als bowl, en je kon ze langs alle kanten bewonderen. Pascal is een vijveraar die alleen dit soort koi in zijn vijver heeft zwemmen, en ik zit te popelen om dit eens op film en foto te mogen ontvangen. Hij heeft alleen chagoi, soragoi, oshiba chigure, karashigoi en kigoi in zijn vijver. Dit moet een aparte look geven in de vijver, en ik denk dat meerdere mensen dit wel eens willen zien. (hint,hint...)

Philip had uit het verre Geraardsbergen, de bekende mattetaarten meegebracht, een Europees erkend streekproduct. Wie zich interesseert in cultuur of folklore kan hieronder verder lezen, waar je de volledige historie van de mattentaart kan volgen. Zelf vind ik het altijd interessant om te weten.

Een mattentaart is een gebak dat men voornamelijk in de streek van Geraardsbergen (Provincie Oost-Vlaanderen, België) aantreft. De Geraardsbergse mattentaart heeft sinds 2007 een door de Europese Unie geografisch beschermde status. De taartbodem en -bovenkant bestaan uit bladerdeeg met tussenin een mengsel van mat (bereid uit volle melk en karnemelk), eieren en amandelen. Door de luchtgaten in het bladerdeeg aan de bovenkant van de taart, komt een beetje matten.

Hoewel men over de oorsprong van de mattentaart weinig weet, is men er bijna zeker van dat de geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. De ‘matten’ vindt men terug in oude dialecten in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Men gebruikte matten om sauzen van te maken, en nadien om taarten mee te bereiden. Met de benaming ‘matten’ bedoelt men geronnen of gestremde melk, het voornaamste bestanddeel van mattentaarten. De kwaliteit van de matten wordt bepaald door de kwaliteit van de melk. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen-Lierde spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. Door aan de matten eieren, suiker en amandelen toe te voegen bekomt men de vulling van de taarten.

Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. Daar bestond van oudsher naast de traditie van de eigen brood- en banketbereiding de noodzaak een valorisatie te zoeken voor gestremde melk. Het aanwenden van wrongel in gebak kende blijkbaar succes want Abbé Delcourt vermeldt in zijn 'Histoire de la tarte au Maton' dat de koks en pasteibakkers uit de Middeleeuwen veel geronnen melk gebruikten. De kasteelheren uit deze tijd dronken bij hun gastronomische eetmalen de beste wijnen en eindigden met de fijnste mattentaarten.

Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn 'Boeken van cokerijen' (1510) opgetekend. De populariteit van kaastaarten in de 16e eeuw blijkt onder meer uit het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Brueghel de Oude. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e - begin 19e eeuw. In hoofdzaak had het gebak toen reeds zijn karakteristieke ronde vorm, terwijl in Brabant ook de schietspoelvorm voorkwam (mattengozetten).

Oorspronkelijk was de mattentaart, met als bakermat en voornaamste productiecentrum het Geraardsbergse, vooral bekend in Aalst, Brussel, Lessen, Aat, Elzele, Ronse, Brakel, Gent en Charleroi. Vandaag de dag wordt deze specialiteit over heel België geapprecieerd.

Geraardsbergen mag zichzelf "mattentaartenstad" noemen, terwijl het naburige Lierde de titel van "mattentaartengemeente" toegewezen heeft gekregen. De eerste zondag van augustus is de Dag van de Geraardsbergse Mattentaart. In 2005 werd deze dag voor de 26e maal gevierd. Tijdens deze dag is er een kapittelzitting van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, tijdens dewelke nieuwe leden opgenomen worden en worden er op de markt van Geraardsbergen doorlopend mattentaarten gebakken.

De Geraardsbergse mattentaart heeft op 15 februari 2007 als eerste Vlaamse streekproduct het label "beschermde geografische aanduiding" gekregen van de Europese Commissie. Het geografisch gebied omvat de fusiegemeenten Geraardsbergen en Lierde.

De aanvraag werd gepubliceerd op 6 januari 2006. De verordening waarmee de beschermde status werd bekomen, verscheen op 16 februari 2007.

Meer afbeeldingen

Reacties

15 reacties tot nog toe

Wat een beest van een koi die kohaku. Proficiat voor de nieuwe eigenaar hoor.

john on 29/12/2013 10:34

prachtkohaku.

marc on 29/12/2013 11:32

De kohaku male is nu al gewoon nen beer van een koi .
Bij de sanke zijn de kleuren mooi verdeeld en je ziet WAT je koopt voor de toekomst dat is ook mooi meegenomen .grtjs

paul on 29/12/2013 12:37

beste luc,
het was gister erg leuk om mn chagoi weer te zien!
en ze was er zeker niet smaller op geworden haha!
ik ga in het voorjaar wel wat filmpjes maken van onze vijver,maar het is maar n normaal vijvertje hoor!
philip mag trots zijn op zijn kohaku!
de koffie koek( taart in nederland) was erg lekker.
geef mn chagoi maar lekker veel te eten!!!!!
greetz pascal

pascal on 29/12/2013 16:05

Gisteren was het mijn tweede bezoekje aan Interkoi,en ik moet zeggen dat het enorm goed meeviel. Als "nieuweling "ben ik zeer goed ontvangen geweest en heb leuke en vriendelijke mensen ontmoet!!
Luc bedankt voor de leerrijke rondleiding die ik van jou gekregen heb!
Vrienden,Dank voor de mooie reacties over de kohaku!!Dat doet erg veel deugd,weet je!!! gr.filip

Filip on 29/12/2013 20:46

Aha , nen streekgenoot, join the club Filip!!

kurt on 29/12/2013 22:04

@ Filip,

Ik meen mij te herinneren dat ik ongeveer een week geleden al, naar aanleiding van de opendeurdagen, een aantal kopers van nieuwe koi proficiat en veel geluk gewenst heb met hun nieuwe aanwinst, en één ervan was jij als ik mij niet vergis.
Ook al ben je mij voorlopig niet bekend (want nieuwe klant van Interkoi als ik goed begrepen heb), toch wil ik hier mijn wensen van toen nog eens herhalen. Dikke proficiat en veel geluk ermee, je hebt in mijn ogen een geweldige mannelijke kohaku aan de haak geslagen, eentje zoals je er niet veel zult tegenkomen. En ik ben met deze mening niet alleen, dat wil ik je nog meegeven, want diverse omstaanders vonden die bewuste zaterdag dat deze kohaku één van de beste, zo niet de allerbeste was uit de middelste binnenbak.
Zelf ben ik meer een sanke fanaat, alhoewel . . . Hopelijk zullen we mekaar op een zaterdag volgend voorjaar eens ontmoeten in Arendonk.

Martin on 29/12/2013 22:13

@ Kurt,
Jij luis in mijn pels, toeval of niet, maar je moest mij kennelijk toch weer enkele minuten voor zijn met uw reactie t.a.v. de Filip.
En wanneer gaan wij mekaar nu eindelijk eens ontmoeten in Arendonk? Veel beloven, maar er komt voorlopig niks van in huis! Het is nochtans nu dat Luc een aantal prachtige en beloftevolle nieuwe vissen heeft zwemmen. Dus niet te lang de kat uit de boom kijken, zou ik zeggen.

Martin on 29/12/2013 22:25

Goh martin, kweet het jong... Maar nu bij mij heel druk, lammerseizoen van de schapen, mijn 2 kindjes in't ziekenhuis gelegen met longontsteking... Dus , werk genoeg! Ondertussen in Engeland nog geweest voor de schapen! Tussen de tijd in nog èèns naar de ardennen geweest op vakantie... Uitstel is geen afstel! Maybe op dienen barbecue volgend jaar bij u??

kurt on 29/12/2013 22:55

@Martin,
Ik denk dat je je vergist hebt,je had het doen over de prachtige kohaku van jack.
Des al niet te min van harte bedankt om die mooie verwoording die je aan mijn kohaku gegeven hebt!!!Ik moet nog veel leren en als ik dan zulke mooie reacties krijg van echte kenners dan denk ik dat ik op de goeie weg ben kwestie van keuze.Hopend jou eens te mogen ontmoeten !!mvg filip

@kurt,
Streekgenoot? weet niet,woon wel niet in Geraardsbergen maar in Denderwindeke bij Ninove.gr filip

Filip on 30/12/2013 15:37

Het blijft een monster kohaku! Errug mooie vis! Hiervan ga je een hoop plezier krijgen denk ik! Maar dat had ik je ten tijde van de aankoop al gezegd ;-)

Zou graag updates van deze vis blijven zien!

Matthijs on 30/12/2013 15:48

hallo,

idd een supermale kohaku, was ook één van mijn keuzes, verwacht dat deze heel ver kan komen in goede omstandigheden, ik heb toch ook maar voor een male sanke gekozen, heb reeds een male kohaku, laat ze volgend jaar zeker eens terugzien, ben erg benieuwd wat hij in zijn mars heeft.
luc , laat die betere big boys maar komen he in de toekomst :-)

grtn

franky on 30/12/2013 16:59

@ Filip,

Ik ben weliswaar niet meer van de jongsten, maar ik denk toch dat Alzheimer mij tot dusver nog niet in zijn greep heeft. Je hebt gelijk daar waar het gaat om de M Legend kohaku van Jack (en hiermee verrader van zijn eigen gedweep met Momo power :-)), maar lees ook nog eens aandachtig mijn reactie van 15 december om 0.46u op het nieuwsitem van 14 december getiteld "Ik heb de rode loper uitgelegd".
Ik ben er zeker van dat je mij dan gelijk zult geven, en dat ik mij dus niet vergis :-).
Een alerte koifanaat is er twee waard . . . !

Martin on 30/12/2013 22:02

@Martin,
Mijn oprechte excuses!!!! je hebt gelijk.Ik weet denk ik hoe het komt dat het mij ontgaan is.Ik was zo moe die bewuste zaterdag van de trip,dat ik dan maar vroeg ben gaan slapen, en de dag erna direct dan maar naar de items van zondag ben gegaan.Zo dus Martin mag je er zeker van zijn dat je nog geen .......patient bent:-)
Sorry!!

Filip on 31/12/2013 13:47

Verontschuldigingen hoegenaamd niet nodig, Filip.

Je moet weten dat ik hier in de Reacties nogal een spreekwoordelijke "dwarsligger" ben (degenen die mij een beetje kennen weten dat intussen wel) en dat je mijn schrijfsels meestal met de nodige (dikke) korrel zout moet nemen.
Ook al komen mijn reacties op het eerste gezicht soms (of vaak?) nogal cru over, ze zijn altijd ludiek en in wezen humoristisch bedoeld, om op die manier dan weer reacties van anderen uit te lokken (naar het principe 'actie vraagt om reactie'). Mijn voornaamste bedoeling hierbij is om er wat meer animo in te brengen of te houden. De aard van het beest, weet je wel . . . :-)

Nog een prettig eindejaar en een gezond en voorspoedig 2014!
Dit laatste trouwens aan alle koikichi uit de stal van Interkoi.

Martin on 31/12/2013 17:49