A strange effect

A strange effect

Een rare titel voor het begin van een nieuwsitem. Het is ergens toch wel toepasselijk, maar dat zal je dadelijk duidelijk worden, verder in het verhaal.

Vandaag was het weer een bijzondere dag, voornamelijk omdat ik koi ging wegbrengen naar Martin. Het is dan ook altijd een interessant moment om de collectie opnieuw te bewonderen van de koi die door de jaren aangekocht zijn.

Het is ondertussen een serieuze verzameling geworden. Pollek ging met mij mee, want hij was ook wel benieuwd naar de vijver van Martin, en ook naar zijn filterinstallatie. Onlangs heeft hij er nog een crielzeef in laten plaatsen van pondplastics.

Bij het binnenrijden van zijn domein, werd het al snel duidelijk....de koi deden het voortreffelijk, zwommen ontspannen bovenaan rond en waren zichtbaar "happy" als je dit zo kan noemen.

Wat ik dan graag doe is enkele koi in de bowl zetten om te bekijken en om te zien hoe ze geëvolueerd zijn. Ik moet soms aandringen, maar gewoonlijk gaat hij wel overstag en "mag" ik enkele koi uitzoeken die ik graag wil bowlen, en dit voor de eerste keer in zijn superbowl, de Japanse originele 1 meter bowl. En dit was nodig....

Het bowlen van de nieuwe bewoners was het eerste werk. Hierbij ook de winnaar van de koi idol verkiezing van verleden maand, die ik evenjtes wou laten kennismaken met de nieuwe kohaku van Momotaro. Beiden nu 74 cm, dus dat beloofd.

Bijzonder aangenaam om te zien was kohaku KO-OS13-0225, een kohaku uit de opensales collectie van verleden jaar (februari). Ze was achteraan in de 50 en werd nu 69 cm werd gemeten. Bijzonder mooi gevormde kohaku waarvan het beni perfect opgewaardeerd werd naar het sterke hi zoals ik voorspeld had.

UIt deze serie zijn er meerdere koi verkocht, en ik zou het fantastisch vinden, mocht ik informatie ontvangen over deze serie. KO-OS13-0202 - KO-OS13-0212 - KO-OS13-0219 - KO-OS13-0222 - KO-OS13-0232.

De kindai showa van verleden jaar was duidelijk een showa die volop in ontwikkeling was. Deze lieftallige dame behoorde tot mijn lievelingskoi. Dit zijn van die showa die eigenlijk enkele jaren nodig hebben om hun klasse naar boven te halen. Moeilijker te verkopen, maar plezieriger om te zien evolueren. Hier zie je ze nog bij aankoop op de veiling van Momotaro, november 2012, toen 60 cm, nu 69 cm en zoals je kan zien, serieus veranderd.

Last but not least, laat ik toch met enige trots deze toch wel imposante sanke zien van Momotaro. Ik was bijzonder trots dat ik deze sanke kon aankopen op de veiling van oktober 2009. Ik moest mijn trots echter inslikken toen de koi niet 50, maar 100% afgekraakt werd door de koikenners, en Martin was er helemaal van aangedaan....

Ze was 55 cm bij aankoop, en is ondertussen uitgegroeid tot 85 cm en nog volop in ontwikkeling. Nog 2 jaar en dan zal ze op haar top zijn. Bekijk het filmpje waar ik alle filmpjes van aankoop tot nu aan elkaar heb gekoppeld, zodat je de volledige ontwikkeling van deze sanke kan volgen. Geeft dit nu geen "strange effect" on you ? Bij mij wel.

Of dit nu een topkoi is of niet, het zal mij worst wezen. Waar ik vooral bewondering voor hebt, is dat je een sanke van 55 cm, hier te lande, en niet in een Japanse mudpond laat evolueren naar 85 cm, en waarbij je duidelijk kan zien dat ze nog niet aan het einde van haar latijn is. De body zal nog verbreden, en het sumi zal nog exploderen, zodat je een bijzonder fraaie sanke kan zien.

Ik kan alleen maar hulde brengen aan iemand die zonder kennis van koi, het aangedurfd heeft om alles te trotseren, en nu kan laten zien, dat hij weet hoe hij moet vijveren.

Het is geen kunst om een koi van 50 of 100 duizend euro aan te kopen en de grote Jan te gaan uithangen op de shows....neen, het is kunst om van dit soort evoluties te genieten en zelf tot grote hoogte te brengen. Voor mij is dit een GC, en wat anderen zeggen, laat me volkomen koud. Ik krijg de rillingen van dit soort sanke, en dat geeft me het "strange effect" gevoel....

Ik zeg chapeau Martin, geweldig gedaan, en ik denk dat zelfs Polleke onder de indruk was. Ik vond de klassieker van Dave Berry, een toepasselijk liedje om deze sanke in de spotlight te zetten, 100% nostalgisch, en wie die tijd heeft beleefd, weet wat ik bedoel...

Het was trouwens een perfecte dag om koi te water te laten, en ik was nog niet aan het einde van mijn latijn, want ook Paul en Carina kwamen om toch een sanke op te halen, die niet de eerste de beste is. Deze sanke 1310038 behoort ook tot die groep waar ik van hoop dat ze doet wat ik graag zou zien, namelijk enkele dikke atarashi sumi vlekken ontwikkelen, en liefst op de strategische plaatsen. Ik heb minder ervaring met Sakai FF, maar ik kan nu al op enkele plaatsen het onderliggende sumi zien dat stilaan naar boven komt.

Onthou deze nummer 1310038 en ik wil deze graag tonen binnen enkele jaren. Deze Seven Star dochter, kleindochter van Big Rose, heeft het in zich. Het is nu een kwestie om het eruit te halen, en dat kan alleen met vijveren zoals Martin het doet....met liefde, passie en af en toe luisteren naar goede raad...

Meer afbeeldingen

A strange effect: afbeelding 1
A strange effect: afbeelding 2
A strange effect: afbeelding 3
A strange effect: afbeelding 4
A strange effect: afbeelding 5
A strange effect: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240