Azukari  of niet

Azukari of niet

Een hekel onderwerp, en ik ben ook altijd fanatiek voorstander geweest van azukari. Maar ervaring doet me van mening veranderen. Al jaren heb ik azukari als het heilig goed aangeprezen, maar ondertussen ben ik toch van mening verandert.

Natuurlijk is het geweldig als je een koi azukari laat en de ontwikkeling is bijzonder positief. Maar wat als het niet positief is ? Dan pas hoor je de commentaar en moet je  je verantwoorden voor iets waar je zelf weinig aan kan doen.

Dit jaar was een nefast jaar. Gewoonlijk wordt er niet teveel over gepraat, want dat is not done. De problemen die ik echter dit jaar heb moeten oplossen waren ongekend met overlijdens van waardevolle koi.

De meeste problemen heb ik kunnen oplossen, maar enkel dank zijn mijn inzet en mijn bijzondere relatie met de kwekers. Ik heb het achterste uit de kan moeten halen  om toch een aanvaardbare oplossing te vinden, en dit is mij voor 90% gelukt.

Als koi langer dan 1 jaar azukari blijven moet je er rekening mee houden dat er geen garantie meer bestaat. Volgens mij niet meer dan normaal, want bijhouden van een koi heeft niets te  maken met de verantwoordelijkheid over de koi. Je zorgt er voor op de best mogelijke manier.

Dat ook niet alle koi 100% ontwikkelen zoals je wil is een deel van het risico, alhoewel de meeste in ons geval positief uitdraaien. Dit jaar was er het aanbod van Sakai FF om de kleine koi gratis azukari te geven, dit was eigenlijk een mislukking en niet voor herhaling vatbaar.

De koi waren te klein om ook maar een goede ontwikkeling te kunnen voorspellen. Enkele waren menselijk, een aantal helaas niet. We moeten onszelf echter ook even bekritiseren want we verwachten natuurlijk dat we door een kleine tosai aan te kopen wonderen kunnen verrichten. Het kan, maar het kan ook niet ! Steek dus je hand ook in eigen boesem.

Gewoonlijk laten we de prachtige ontwikkelingen zien, meestal de peperdure koi waar weinig risico mee gemoeid is, maar er bestaat ook een andere wereld. Die van de mislukkelingen die niet getoond worden.

Laat ons aub teruggaan naar de roots, het online gebeuren zoveel mogelijk afschaffen en van de koihobby weer een aangenaam kiezen maken bij je dealer en genieten van datgene wat er aangeboden wordt. We zijn verkeerd bezig, we begeven ons op een terrein de koihobby onwaardig.

Wees gelukkig met wat je hebt en de koi hoeven echt niet geforceerd te worden. Geniet zelf van je koi, en geef hem de tijd om hier te ontwikkelen. Gewoonlijk is het ook ten koste van de levensduur van de koi. De koi is van nature een dier dat overwintert, het zit in zijn genen.

Koi zijn gewend aan seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Continu hoge temperaturen kunnen stress veroorzaken, wat de immuniteit van de vissen kan verminderen en ze vatbaarder kan maken voor ziekten. Ik stel me dan ook de vraag of de koi door in de winter verwarmd te worden, ook niet 2x zo snel zullen verouderen ?

Ik kan hier geen antwoord op geven, maar mijn advies momenteel is: geen azukari en geniet zelf van je koi. Opgroei systemen in de winter hebben een ijdele bedoeling en zijn enkel bedoelt om je ego te strelen en hebben zeker geen voordeel voor de koi. Maar och,  men zal toch niet luisteren !

Laten we het hebben over de volgende 3 koi die ik zondag gefilmd heb vooraleer ik ze naar hun definitieve winterplaats heb gebracht. Zuiver, sterk, gezond maar helaas ondergewaardeerd. Als je ze echter live bekijkt, dan kan je niet anders dan genieten van deze soort. Helaas hangt er een soort veto over de golden corn ondanks hun schoonheid. Ik geef het echter niet op om ze te promoten.

Dit gezegd zijnde wil ik toch even je aandacht vestigen op deze ginrin mukashi ogon van Kibi - 67 cm sansai. Het is in dit geval ook een vervangkoi voor een azukari koi die het niet gehaald heeft. 

Ze wordt op dit ogenblik aangeboden door mijn collega voor een schappelijke, zeg maar bijzonder lage prijs van 1750 euro inclusief transport en inclusief overwintering tot volgend  jaar april in Ameide. Een bijzonder lucratief aanbod. 

Bovendien maak je kans op 7 loten die aangeboden worden tijdens de opendeurdag op 28 december, waarmee je kans kan maken op het winnen van 1000 euro. Een niet te versmaden aanbieding. Je kan trouwens alle informatie over de opendeurdag nog hier nog lezen.

Bovendien heb ik alle koi die naar Ameide komen gecentraliseerd op deze pagina om het je wat makkelijker te maken. Doorploeg het spetterende aanbod, het is de moeite geloof me. Zelden zie je deze kwaliteit in deze mate verschijnen. 

 

2
2
6
2
1
2
1
1

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Eric

555


Wan

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml