BAKKI SHOWERS

BAKKI SHOWERS

De bakki shower mag zich de laatste tijd in een groeiende belangstelling verheugen. Niet vreemd overigens, want het concept bakki shower werkt buitengewoon goed en produceert betere waterkwaliteit en gezondere koi dan welk ander filtersysteem. Maar om een bakki shower optimaal te laten functioneren, zijn er wel enkele spelregels die in acht moeten worden genomen. Lees meer over bakki showers….

Druppeltoren versus Droog/natsysteem (bakki shower)

Een veelgestelde vraag: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een druppeltoren (tricklefilter) en een bakki shower (droog/natfiltratie)? Is er überhaupt wel een verschil?

Jazeker is er die, en een behoorlijk groot verschil ook.

Zoals de termen droog/nat, douche of shower al aangeven, gaat er veel meer water over de media in bakki showers dan in druppeltorens. Daar waar in een druppeltoren het water in keurig nette, dunne straaltjes over de media sijpelt, valt bij een bakki shower het water als het ware als een drieste waterval naar beneden. Een verschil tussen een straal water uit de kraan of een emmer water die je leeggooit.

Bij de druppeltoren wordt het water in dunne lagen over de media gevoerd, zodat het contact relatief langdurig en traag is. Ideaal voor een goed contact met de biomassa en daardoor prima voor een goede omzetting van ammoniak naar nitriet en vervolgens naar nitraat.

De druppeltoren verlangt schoon water, ontdaan van alle vuilelementen. Ontgassing en zuurstofverrijking van het water vinden wel plaats, maar slechts in een naar verhouding gelimiteerde mate.

De druppeltoren is dus vooral bedoeld voor de ondersteuning van de stikstofcyclus en daarin doet hij een voortreffelijke job. Hij kan uit een stuk bestaan of uit meerdere elementen worden opgebouwd en kan gesloten of open zijn.

In de bakki shower dondert het water letterlijk als een stortvloed over de media. Het water slaat kapot op de media, schuurt en schraapt er in hoog tempo langs en overheen.

De bakki shower is een open systeem.

Het water breekt continu en in een hoog tempo, waardoor de zuurstofopname enorm is. Tijdens dit proces vindt voortdurend ontgassing van ammonium, CO2 en chloramine plaats.

Op de media zelf ontstaat een zeer efficiënte biofiltratie, waarin schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet worden omgezet.

In tegenstelling tot de druppeltoren behoeft de bakki shower geen schoon water. Hij fungeert eveneens als afvaldepot van fijn organisch vuil, dat in de poreuze media doordringt en verwerkt wordt door kolonies heterofe bacteriën. De bakki shower verlangt bij een buitenvijver wel een grof vuil verwijderaar, een voorfilter dus, zoals een sieve of een fors formaat vortex.

De anaerobe bacteriën die zich in de poreuze media nestelen, zorgen tevens voor enige nitraatafbraak.

Vinding

Het bakki shower concept is bedacht door Maeda San, eigenaar van Momentaro Koi Farm. Maeda San was al lang gefascineerd door de manier waarop het water kolkte en bruiste, als het over de rotsen in de Asahi rivier, net buiten zijn koi farm, donderde.

Hij was ervan overtuigd, dat het mogelijk moest zijn een veel betere waterkwaliteit voor zijn koi te creëren, door de effecten van de kolkende en stromende rivier te imiteren, zij het dan op kleinere schaal.

Na enig research ontwikkelde hij een roestvrijstalen shower, die hij bakki shower noemde.

Een uit vier elementen opgebouwd filterbakkensysteem, waarvan de drie bovenste bakken voorzien zijn van een roestvrijstalen, waterdoorlaatbaar rooster, waarop de media rust.

De onderste bak heeft een wateruitlaat, afhankelijk of de bodem gesloten, dan wel open is.

Het concept van vier bakken leverde de meest variabele kolonies bacteriën op. Immers, het water dat via de geperforeerde pijp in de bovenste bak gespoten wordt, is qua chemische samenstelling al veranderd, op het moment dat het zich over de media van de onderste bak stort. De bacteriënculturen die op de media groeien, zijn dientengevolge ook van andere samenstelling.

De bakki shower werkte dermate effectief en efficiënt, dat Maeda besloot alle filtratie in zijn farm op te ruimen en te vervangen door het bakki shower systeem. Wie zo’n ingrijpende en kostbare stap neemt, verdient aandacht.

Hoe efficiënt? Dat mag blijken uit de winnaar van de All Japan show van 2002.

Deze Matsunosuke sanke was 8 jaar oud en 82 cm. lang en groeide niet meer. Maede kocht deze vis als potentiële oyagoi en wist haar binnen drie jaar naar 101 cm. te laten uitgroeien.

Dit dankzij het bakki shower concept en de door hem ontwikkelde Bacteria House, een op 1300 graden celsius gebakken keramisch en zeer poreus materiaal.

Mijn vijver

Ikzelf heb vier bakkis op mijn vijver staan en die verzorgen de complete biofiltratie.

Alle andere filtratie heb ik opgeruimd, waaronder vier vortexen met resp. Japanse matten, bewegend bed met Kaldness en schuimpatronen. Eveneens heb ik mijn UB60 beadfilter van de hand gedaan.

Ook een ingrijpende en kostbare stap, gebaseerd op mijn onwrikbare overtuiging in het bakki shower concept.

Alleen een grote vortex met 1800 liter waterinhoud naast mijn vijver, zorgt voor de grof vuil filtering van mijn bodemdrains. Twee bakkis zijn hierop aangesloten.

De twee andere bakkis staan op mijn skimmers, zonder voorfilter, het mandje met een borstel erin niet meegerekend.

Tenslotte heb ik wel mijn Bio-UV 20 gehandhaafd, die alleen in het voorjaar en bij waargenomen hoge bacteriedruk een tijdje aanstaat.

Spelregels

Om een bakki shower optimaal te laten functioneren, moeten we een aantal spelregels in acht nemen..

De media dient bij voorkeur hoog poreus te zijn. Mijn bakki showers bevatten Bacteria House, maar dat is een uitzonderlijk hoge investering. Materialen zoals Glafoam (geperst gruis van glas en oesterschelpen) of Alpha Grog (nadeel: verpulvert op den duur) zijn stukken goedkoper en voldoen alleszins, maar de werking ervan is per definitie minder dan dat van Bacteria House. Dat mag ook gezien het prijsverschil. Bacteria House heeft een aantal eigenschappen, zoals hoog infrarode straling, dat andere media niet heeft.

De bakki shower dient veel water om te zetten. Zonder additionele filtratie dient de totale vijverinhoud als vuistregel minimaal een keer per uur door de bakki(s) te vallen. Idealer is een omzet van zelfs 150% per uur, waarbij een streeftijd van 30 tot 40 minuten optimaal is.

In zijn algemeenheid: hoe sneller het water door de bakki stroomt, hoe beter, met een half uur tijdspanne voor de omzet van de totale vijverinhoud als maximum.

Die hoge wateromzet is de basis voor het succes. Zelf ben ik voorzichtig begonnen bij de installatie van mijn bakki showers. Uit energiezuinige overwegingen pompte ik zo’n 7000 liter gemiddeld per uur door elke bakki heen. De vissen werden levendiger en aten beter, maar het water werd wat ondoorzichtig, wat troebel door minuscuul organisch materiaal, dat de bakki showers verliet.

Een verhoging naar gemiddeld 11000 liter per bakki/uur loste dit probleem al grotendeels op.

Komend seizoen ga ik nog een stapje verder en verhoog ik naar 12500 liter per bakki/uur, zodat de inhoud van mijn vijver van 32 kuub inderdaad binnen drie kwartier door de bakkis valt. Hiertoe benut ik Sequence 15000 circulatiepompen, die een droge opstelling onder waterniveau vereisen, maar zeer zuinig in gebruik zijn.

Wie extra filtratie heeft in de vorm van vortexen of meerkamerfilters met media, mag de doorloopsnelheid in de bakki wat verminderen. De shower zal wat minder functioneren, maar als ondersteunende filtratie levert hij nog steeds prima prestaties.

De vraag is alleen, waarom zou je nog meerkamerfilters e.d. plaatsen, want ze zijn volstrekt overbodig bij een optimaal functionerende bakki shower.

De bakki shower is eigenlijk geen ondersteunende filtratie, zoals ie vaak wordt gezien, maar een zelfstandig opererend stand-alone systeem, dat de complete biofiltratie inclusief afbraak van nitraten, verwijdering ammonium, CO2 en chloramine verzorgt en bovendien een enorme zuurstofimpuls aan het water geeft.

Universiteitsonderzoeken hebben opgeleverd, dat bakki showers als zelfstandig droog/nat systeem tot 16x keer efficiënter en effectiever zijn in het verbeteren van de waterkwaliteit dan beluchte onderwaterfiltering. Ook de aangroei van bacteriën geschiedt sneller, al binnen drie weken na ingebruikstelling.

Mooi meegenomen bij dat alles is, dat het plaatsen van showers in plaats van meerkamerfilters of vortexen extra ruimte oplevert ten gunste van een eventueel wat grotere vijver.

Van belang is ook de vrij ruimte tussen de onderlinge filterbakken: ideaal is een minimale vrije val van 15 cm. ter bevordering van de zuurstofopname en de ontgassing van schadelijke stoffen. Op deze manier fungeert de bakki eveneens als een prima afschuimer.

Een bakki, ongeacht of ie van roestvrijstaal of polyester gemaakt is, vormt een open structuur. Het systeem is gevoelig voor kou en acteert dan als een koeltoren. Het is noodzakelijk, zelfs met deze zachte winters, om de bakki shower binnen te hebben staan. Ideaal is een verwarmde ruimte, een garage of tuinhuis. Eventuele optie is een geïsoleerde beschutting.

Fris

Sinds ik mijn bakki showers heb geplaatst, is er wat gebeurd met mijn vijverwater. Het ziet er levendig en fris uit en de waterspiegel glanst alsof hij gepolijst is. De bellen van de beluchting op de bodemdrain drijven niet langer op het wateroppervlak weg, maar springen meteen kapot. Als je je oren spitst, hoor je zelfs een sissend geluid, alsof je een blikje cola opentrekt.

Ammoniak en nitriet hoef ik eigenlijk nooit meer te controleren. Mijn Hanna fotometers geven maximaal 0.06 als waarden aan en dat is niet meer dan het normale omgevingsgehalte.

Stroomstoringen, zoals ze zich hier de laatste tijd nogal eens voordoen, hebben weinig invloed op de biomassa. Daar waar de Nitrosomas en Nitrobacter bacteriën bij onderwaterfiltratie al na 20 minuten bij een stroomstoring beginnen af te sterven, overleven de bacteriën in de bakki shower het stilvallen van de watertoevoer en beluchting met gemak. Immers, de media is blootgesteld aan lucht en de biomassa herstelt zich zeer snel.

De vissen zijn buitengewoon actief en hongerig; ik zou ze stuk voor stuk kliko kunnen noemen, zulke vuilnisbakken zijn het. De glans en body zijn geweldig. Het zijn happy vissen.

De nitraatafbraak is op dit moment wellicht nog niet optimaal, gezien de welige algengroei op de vijverwand die ik bespeur. Fosfaat is mogelijk een oorzaak, gezien het forse voerprogramma van 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de aanwezige koi. Benieuwd of zich dat komende seizoen oplost, want dan zijn de filters volledig gerijpt.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml