BELANGRIJK NIEUWS

BELANGRIJK NIEUWS

De winter loopt op zijn einde. Het is het moment dat er een groot aantal koi weer zullen overkomen vanuit Japan. Graag wil ik hier een woordje over zeggen want ik moet maatregelen gaan nemen.

Op dit ogenblik bevinden zich er nog 43 koi in Japan. Een deel van deze 43 zullen automatisch in Japan blijven, een groot deel zal moeten overkomen. De meeste van de koi zijn sansai, en daarom  ook niet van de kleinsten.

Van deze 43 koi zijn er 9 die nog niet verkocht zijn, en als er geen kandidaten zijn om deze aan te kopen zal ik deze koi normaal laten overkomen. Wie dus nog een koi in Japan wil laten als azukari zou me even moeten contacteren, zoniet komen ze in de loop van maart naar Arendonk.

Wat betreft de verkochte koi. Om duidelijkheid te scheppen zou ik alleen moeten weten welke koi er eventueel nog moeten blijven, indien ik geen bericht krijg laat ik alles overkomen. Wat belangrijk is, zijn de voorwaarden voor het verdere verblijf.

Sommige kwekers geven geen garantie en dan ben ik afhankelijk van hun goodwill. Sommige kwekers hebben een bepaalde garantie ingebouwd. Hou zeker rekening met de garantie bepalingen die toch belangrijk zijn. Indien je zekerheid wil hebben over de garantie, vraag het me dan even na, want iedere specifieke koi heeft zijn garantie modaliteit.

Indien de koi in Japan moet blijven zou ik graag zijn code nummer hebben met het verzoek om deze nog een seizoen in Japan te laten. Ik dien hiervoor toestemming te vragen aan de kweker. In Japan wordt er gerekend met 2 seizoenen. Het winterseizoen dat van januari loopt tot en met mei. Het zomerseizoen dat loopt van einde mei tot en met december.

Voor deze perioden wordt telkens een vergoeding gevraagd, hou daar rekening mee. De vergoeding is van kweker tot kweker verschillend. Gewoonlijk wordt dat doorberekend met een duidelijk overzicht van de kosten, die ik dan moet gaan verhalen naar de klanten. Hou ook rekening met de transportkosten per koi.

Het is verleidelijk om een koi in Japan te laten, maar je moet altijd rekening houden met de mogelijkheid dat er iets kan gebeuren met de koi. Als er niets gebeurd...prima, maar ik weet hoe erg het is als er wel iets gebeurd.

DE CHOGUKO VEILING 2020.

In het zuiden van Japan hebben ze reeds enkele jaren een veiling van de zuidelijke kwekers samengesteld. Dit jaar zal dat op maandag 2 maart plaatsvinden. Ik zal hierbij aanwezig zijn voor de 1ste keer, maar ik weet niet precies wat ik hier van moet verwachten. Bijgevoegd geef ik de foto's van de koi die ingezet worden door de zuidelijke kwekers. Op deze link naar de website kan je de koi ook bekijken. Lees goed de bijgevoegde informatie wat betreft mogelijk azukari en andere info over de koi. Wie interesse heeft in een bepaalde koi kan dit uiteraard doorgeven.

DE SAKAI VEILING

Dinsdag 3 maart en woensdag 4 maart zijn er de opensales en de veiling van Sakai FF. Vergaap je niet aan de koi. Het aanbod is zoals steeds overweldigend maar voor de meesten niet haalbaar. Ik ga proberen er enkele tussenuit te pikken maar het grote geweld kan ik helaas niet te pakken krijgen, tenzij er met de Aziaten iets aan de hand is door het Coronavirus,  maar ik betwijfel het.

DE MOMOTARO VEILING

Op donderdag 5 maart is er dan nog de Momotaro veiling, voor mij de interessantste veiling omdat ik hier mijn ding kan doen en het meeste feeling mee heb. De showa zijn wat in onmin geraakt momenteel en het meerendeel spits zich toe op kohaku en sanke. Dat is ook de reden dat ik tijdelijk de showa ga zoeken bij andere kwekers zoals Hoshikin en Ueno. Of hier verandering in komt weet ik niet.

Let bij Momotaro vooral ook op de geboortedatum. Deze zijn vrij laat, namelijk in augustus, waardoor de koi minder groot zijn op het moment van aanbieden. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met koi die in deze periode geboren worden. Ze zijn misschien iets minder groot, maar kwalitatief is er niets op aan te merken.

VRIJDAG BEZOEK AAN TANIGUCHI

Op vrijdag zal ik Taniguchi San bezoeken. Mijn bedoeling is om een aantal tosai te selecteren die een seizoen in Japan blijven tot nisai. Dit heeft gewoonlijk goede resultaten en ondanks de moeilijkheden blijf ik toch trouw aan Taniguchi San. Hij kweekt bijzonder mooie koi en ik wil hem voorlopig het voordeel van de twijfel geven. Bovendien zijn de koi die nu nog bij mij in vijver 6 rondzwemmen van behoorlijke kwaliteit en zo gezond als een vis maar kan zijn.

Denk er wel aan dat de veilingen vooral gericht zijn op tosai ! Indien de koi niet als guaranteed female zijn aangeduid, zou ik voorzichtig zijn als je vrouwelijke koi wilt. De meeste koi die als ongesext aangeboden worden zijn raar maar waar toch mannelijke koi. Dit is geen waarheid als een koe, dit is gewoon ervaring en kennis. 

Vermoedelijk zijn nog niet alle koi getoond op de betreffende websites, dus is het aangeraden om regelmatig nog eens terug te gaan kijken. Wil je eventueel een bod doen op een koi, geef me dan de kweker door met het juiste nummer. 

Ik ga nogmaals benadrukken dat het niet de kunst is om de beste, mooiste en grootste koi eruit te kiezen, want je vangt gegarandeerd bot. Het is de kunst om die koi eruit te kiezen die mogelijk nog haalbaar zijn. Wil je kans maken op een koi dan zul je in mijn ogen moeten bieden te beginnen vanaf 400 000 yen. Voor een volledig kostenplaatje moet je me dan maar even contacteren dan zet ik het volledige kostenplaatje wel op een rijtje. Dan krijg je een excelfile met de aankoop, het commissieloon, de BTW en een overzicht van het transport op het ogenblik van transport. 

De transportkosten worden voortaan altijd afzonderlijk medegedeeld. De reden is eenvoudig. Je moet een correct overzicht hebben wanneer de koi getransporteerd wordt, waarbij ik het gewicht van de box moet handhaven. Via de excelfile kan je ook het eigen bedrag invullen zodat de berekening automatisch alle kosten berekend.

Ik ben van plan om deze reis niet teveel in te kopen. Ik heb altijd een beter gevoel als ik in april terugga. Zekerheid kan ik hier echter niet over geven, want alles is afhankelijk van de momentum en als de kans zich aanbied zal ik deze zeker pakken. 

Ik ben dus vandaag voor de laatste keer op zaterdag aanwezig. De volgende 2 zaterdagen zal Interkoi ook open zijn, je zult echter tevreden moeten zijn met Ben. (dat is gewoonlijk ook geen probleem !) 

OPHALEN PROBITES

Alles staat klaar per persoon, gelieve het op te komen halen. Er  is wel niet voldoende spring autumn 10 kg geleverd. Nedkoi had niet voldoende voorraad. Dit zal indien nodig nagestuurd worden aan de klanten. De meesten zijn voorzien, maar sommigen moeten nog zakken van 10 kg krijgen. Dit zal nagestuurd worden indien nodig.

 

Meer afbeeldingen

BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 1
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 2
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 3
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 4
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 5
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 6
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 7
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 8
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 9
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 10
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 11
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 12
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 13
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 14
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 15
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 16
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 17
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 18
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 19
BELANGRIJK NIEUWS: afbeelding 20

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

1 reactie

Jack

Op de Choguko auction naast een aantal zeer fraaie Go Sanke worden er ook boxen met Tosai van Oishi en Sakai aangeboden , misschien een leuke mogelijkheid voor de Tosai liefhebber\'s Luc ?  Qua prijsvorming zal het toch niet zo gek worden als bij de SFF auction zelf ?! Dat is trouwens wel weer genieten hoor wat daar aangeboden word op  4 Maart.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137