Bespreking Yamabuki

Bespreking Yamabuki

De zon scheen, ideaal om eindelijk nog eens buiten te zijn en over koi te praten met de koiliefhebbers.

Het was vandaag de beurt aan de Yamabuki, een soort die ik niet zo makkelijk koop, maar die ik best kan appreciëren.

De opkomst was eigenlijk meer dan verwacht, en ik had enkele bowls klaargezet waar de koi afzonderlijk in konden rondzwemmen.

Toen was het de beurt aan Ben, om zijn visie op koi te verkondigen. Ik heb het meeste op video vastgelegd en je zal de bespreking dan ook grotendeels kunnen volgen.

Bekijk hier de volledige bespreking

De omstaanders konden natuurlijk vragen stellen en hun mening geven, en dan is het natuurlijk je eigen mening die het belangrijkste is. Nu kan je zeggen wat je wil, maar het is en het blijft moeilijk als je 4 goede yamabuki bij elkaar zet en deze gaat vergelijken. Ze waren allemaal rond de 65 cm.

Iedere koi heeft zijn goede en minder goede punten en je moet een tenslotte een keuze maken voor de yamabuki die het meeste aan je eisen voldoet. Er werd trouwens niet enkel over de goede punten van de koi gepraat, maar de minder goede punten kwamen evengoed aan bod.

Nogmaals wij geven onze mening zonder de pretentie te hebben om de wijsheid in pacht te hebben. Onze kennis wordt al 10 jaar lang gedeeld, daar zijn wij voor gekend.

De stemming was echter zo positief dat we het niet alleen gelaten hebben bij de gele vloot vandaag, maar de wens om de gosanke ook eens te bekijken deed natuurlijk de gemoederen oplaaien.

Het was trouwens een hele tijd geleden dat ik de koi nog eens gebowld had, en zo kon ik tegelijkertijd kijken of alles in orde is.

Eerst en vooral wou ik zelf de de 2 sanke van sakai zien. Deze zwommen al enkele maanden in de buitenvijver onder de kap. Mooi om te bekijken, moeilijk om te verkopen, maar wil je jumbo koi dan is dit een zekerheid.

Wat ik normaal altijd verkondig door te zeggen: "Je kan geen zekerheid kopen", gaat in dit geval niet op, want hier koop je wel zekerheid. Helaas heeft dit een stevig prijskaartje.

Toen was het de beurt aan enkele koi van klanten die binnen zaten. Deze sanke van Taniguchi is een mooi voorbeeld van hoe een vin die volledig ingescheurd is terug kan aangroeien.

Dit filmpje is genomen in maart 2015, dus na het winterverblijf bij Taniguchi, en zoals je kan zien was de vin volledig opengescheurd. Deze sanke werden aangekocht in november 2014 en die waren gemiddeld 15-18 cm.

Wil je degelijke kohaku zien, 60 cm en nog 2 jaar moeten worden die bovendien de genen hebben om groot te kunnen worden, dan moet je deze bowl eens goed bekijken. Stuk voor stuk degelijke nisai voor een betaalbare prijs in deze klasse.

De prijs kwaliteit is bovendien bijzonder slecht, want ze zijn stuk voor stuk veel te goedkoop. Je mag van mij overal vergelijken om dit soort vissen in deze prijscategorie te vinden, ik ga iedere uitdaging aan.

Nu ik toch bezig ben, wil ik zelf dit monster wel eens terugzien. Ja hoor, het is een mannelijke nisai van 63 cm. Moeilijk te begrijpen, maar dat is ook de reden waarom ze zo duur zijn.

Hier praat je over de enige kweker die mannen zo fors en zo groot kan maken als de vrouwen. Geen enkele andere kweker is daar voor bekwaam. Wat een koi, ik word er zelf weer lyrisch van als ik dit zie. Wil je geloven dat ik weet dat ik dit soort koi nooit kan verkopen ! Zielig nietwaar ! Zet er dan de voorkeursanke bij van Ben, en dan zeg ik…ga ze maar eens zoeken….

Hier heb je geen probleem van buikjes, hier heb je geen probleem van grootte, het enige probleem dat ik hier zie, is het probleem van centjes…

Om het verschil in body duidelijk te maken, is het verstandig om dit filmpje te bekijken. Als je de vierstapper afzonderlijk zou bekijken, dan zou je deze omschrijven met een bijzonder goede body, en dat klopt ook helemaal. Zet je deze echter naast mijn lievelingskohaku, dan valt ie eigenlijk in het niet.

Het verschil is bijzonder pijnlijk, maar geloof me, de vierstapper is ook een indrukwekkende nisai hoor, alleen mag je hem niet in de bowl zetten met deze kohaku.

extra mededeling

Ik ben vandaag aanwezig van 10-12 uur. Iedereen zoals altijd welkom....

Meer afbeeldingen

Bespreking Yamabuki: afbeelding 1
Bespreking Yamabuki: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240