Concullega op bezoek

Concullega op bezoek

Concullega’s vind ik een verschrikkelijk woord. Het wil van iets vervelend iets moois maken, en dat raakt in principe wal noch kant.

Het zijn concurrenten of het zijn collega’s, en niets is minder waar. Concurrentie houd je sterk, en optimaliseert je creativiteit om beter en beter te verkopen. Collega’s zijn lief voor elkaar en zijn eigenlijk juist het tegenovergestelde.

Ik heb al veel concurrenten op bezoek gehad, maar ik probeer ze altijd vriendelijk en open te ontvangen, en gisteren was het de beurt aan Fred en Tjaard.

Ze moesten bijna 3 uur rijden om in Arendonk te geraken, en daarom heb ik extra open gehouden om ze te ontvangen. Fred is de eigenaar van Fremabo, en wou eens graag een bezoekje brengen.

Zijn woorden verbaasden me toen hij zei: "ik verwachtte dat Interkoi veel groter zou zijn." Dat antwoord had ik nooit verwacht. Interkoi is niet groot niet klein, maar wel totaal anders vergeleken met andere koizaken volgens mij. Bovendien doe ik alles in mijn eentje....

Vooral het feit dat al mijn vijvers buiten zijn, en dat mijn koi niet uitgestald staan in verleidelijke, knalheldere blauwe bakjes, is een duidelijk onderscheid met anderen.

Bovendien komen de meeste klanten niet naar koi kijken, maar kiezen ze bewust naar een koi die gepresenteerd worden op de website, zodat ik de voor-en nadelen kan uitleggen via ieder gangbaar communicatiemiddel. Het is dan aan hun om te bepalen of ze de koi willen zien “in the flesh” of niet.

Ik kende Tjaart al van vroeger. Hij was een fanatieke aanhanger van t’Viske, met name van Hans en Joachim, maar heimelijk droeg hij mij ook een klein warm hartje toe….(een heel klein hartje weliswaar !)

Fred kende ik niet echt, enkel van wat spaarzame ontmoetingen op de show. Ik kan de man goed velen, en de reden waarom hij naar Arendonk kwam was me niet heel duidelijk, maar welkom was hij altijd. Ik hoop dat hij tevreden was, met wat hij gezien heeft.

Zijn eerlijkheid was hetgeen me het meest beviel, en dat siert hem. Ik heb mijn bezoekers enkele koi getoond, maar kreeg weinig reactie los….

Een bowl die we bekeken hebben:

Momotaro – Taniguchi en Ogata broederlijk naast elkaar. Sorry dat ik het zeg, maar de klasse en de toekomst spat er vanaf. Als je dit niet ziet, dan moet je stoppen met koi kopen of koi houden….

Er werden nog enkele andere koi bekeken, maar daar heb ik geen filmpje van gemaakt. Zeker, ik durf ook koi te laten zien zonder er een filmpje van te maken.

Ondertussen kwam mijn vriend en toeverlaat ook met de fiets aangereden om naar mijn koi te komen kijken. Ik heb meer plezier om naar Peter te kijken, dan naar mijn koi. Hij kan ontzettend genieten van koi, en dat zie je aan hem.

Hij is toch gefascineerd door grote koi en kan het niet laten om koi bij te kopen, ondanks het feit dat ik telkens zeg dat hij moet stoppen met koi kopen !!! Gisteren heb ik hem echter een gunst gedaan door een koi ter verkopen waarvan ik verwacht dat hij tegen de 80 zou kunnen worden, maar die moeilijker in de verkoop ligt, en bovendien een ontlasting is van mijn bestand. Het voordeel is dus tweeledig.

Het belangrijkste is in feite dat Peter de koi graag moet zien, en niet moet beantwoorden aan de regeltjes van de koikunst. Ik kocht deze sanke op de veiling van april 2014, en toen oogde hij geweldig zoals je in dit filmpje kan zien.

Ondertussen heb ik er wat aan moeten werken omdat de koi wat hi ontwikkelde in de vinnen. Ik heb dit toen op een nieuwe manier behandelt, en het werkte perfect, maar door deze behandeling verloor hij wat hi in de schubben. Johan was erbij toen ik de behandeling uitvoerde, en kan dus getuigen...

"T'is te hopen dat em gelukkig wordt" waren de woorden van Peter. Kan je je een betere beoordeling van de koi wensen ?

Ik ben bijna zeker dat het hi terug zal komen, maar ook dat stoorde Peter niet, omdat grootte op dit moment belangrijker was dan de rest.

Dat hij blij was meldde hij me achteraf met de woorden…hij komt al eten,…. het was een prettige dag en ben zeer blij met mijn nieuwe koi aanwinst!

Peter blij, ik content, en zo is iedereen tevreden. Ik ga deze koi wel opvolgen, want ik heb nog een groot aantal geweldige mannen van Momotaro op het menu staan ! Hij is nu 68 cm, en ik weet dat de koi in de vijver van Peter toch positief zal ontwikkelen.

De vijver is niet groot maar ook in deze vijver zou hij richting 80 moeten gaan, en daar wil ik later toch op terugkomen. Een mooi project om samen van te genieten !

Tenslotte voor de mensen die toch graag filmpjes van mij zien. Toen er even geen klanten waren heb ik wat filmpjes gemaakt van de koi die aan het profiteren zijn van mijn krillzakjes.

Ik kan hier zelf ontzettend van genieten, en vermits er nog een 10-tal tosai van klanten rondzwemmen in mijn vijvers is het misschien mogelijk dat ze hun oogappel eens kunnen zien tussen het gewriemel…

De meesten hikken nu aan tegen de 50 cm. Het grote verschil dat ik opmerk ten opzichte van de koi die nog in Japan vertoeven en dezelfde leeftijd hebben is vooral de presentatie van hun bouw.

De koi in Japan van dezelfde leeftijd zijn al veel meer volwassen en zijn duidelijk al nisai met een lijf waarvan je schrikt en die gemiddeld 5-10 cm groter zijn. De volwassenheid straalt er vanaf, terwijl deze koi, die ik nu jonge nisai moet noemen nog veel meer tosai zijn, met een tosai lijf dat overhelt naar nisai.

De transformatie naar nisai is zichtbaar, maar veel subtieler dan de koi die in Japan al nisai zijn. Uiteraard is men meer gefascineerd door de Japanse nisai met de body van een bodybuilder, maar de vraag die je je moet stellen is….."is het ook beter !"

Nu zul je van mij verwachten dat ik meega in de wereld van de jumbo gedachte, en dat is ook zo. Uit ervaring, en geloof me die heb ik zeker opgebouwd na 10 jaren dienst, is dat het misschien niet onverstandig is om anders naar koi te kijken.

Vergis je echter niet in de aankoop….de genen moeten er wel inzitten en die genen die koop ik aan en moet je helaas betalen. Voer is altijd een belangrijke faktor, maar vertegenwoordigt slechts een klein gedeelte in het geheel...

Tjaard en Fred, bedankt voor je bezoek…

Meer afbeeldingen

Concullega op bezoek: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137