Dag 6, een kleine nabeschouwing

Dag 6, een kleine nabeschouwing

Vandaag heb ik vrij en ben ik naar la vie de France gegaan om wat croissants met chocolade te halen om lekker alleen op te eten op mijn kamertje.

Tegelijk een goede gelegenheid om mijn nieuwsitem te schrijven. Voor mij is de reis zo goed als voorbij. Morgen rij ik nog naar Sakai om enkele koi te bowlen voor klanten en dan maak ik me klaar om naar huis te gaan.

Het was een vruchtbare reis, maar vrij beperkt in koi aankopen omdat er niet veel te vinden was. Blijkbaar splitsen de kwekers zich toe op de veilingen en of ze nu bewust geen andere koi aanbieden blijft mij toch een vraagteken.

We hebben bij de andere kwekers wat rondgebeld en we zijn naar enkele kwekers geweest waar ik graag kom, maar de bakken waren zo goed als leeg, of de koi die er zaten waren niet voor Interkoi geschikt.

Ik kies een bewuste politiek, en die beperkt zich voorlopig tot enkele zuidelijke kwekers, maar niet getreurd er volgt nog een reis, vermoedelijk in november.

Ik was blij aanwezig te kunnen zijn op de veilingen van de 2 belangrijkste kwekers momenteel, en ik moet zeggen dat ik machtige koi heb gezien. De kwaliteit bij sommige koi rijst de pan uit, en de vraag is of dit zich ook zal blijven continueren.

Ik heb vandaag een dag vrijaf ingepland, zodat ik mijn boekhouding volledig kan aanpassen, maar mijn medegezel is ofwel nog naar Takigawa om daar nog eens te gaan kijken, want die heeft beloofd dat er nieuwe gosanke binnenkomen.

Het zou ook kunnen dat hij naar Matsu is gereden, maar toen men gisteren belde was het volgens hun uitleg de ganse dag ikeage en waren ze pas s’avonds thuis. Ik zal het straks horen, maar voor mij hoeft het niet.

Mijn beperktheid in vijvers, en mijn principe om alleen maar grote quarantaine faciliteiten te gebruiken om de koi goed op te vangen, beperken me in het kopen van veel verschillende kwekers. Goed of niet goed, ik doe het al jaren, en af en toe komen er toch koi van andere kwekers binnen als de anderen de binnenvijvers verlaten hebben.

Door 4 keer per jaar naar Japan te gaan, heb je dus ook de gelegenheid om je telkens aan te passen aan de veranderende omstandigheden, en in te spelen op de markt. Misschien is het ook wel eens plezierig om een keertje mee te gaan.

Normaal ga ik altijd alleen, maar af en toe neem ik ook mensen mee. Misschien was het een leuk idee om een groep samen te stellen van een aantal mensen om de volgende veilingen eens mee af te schuimen, zodat de mensen begrijpen hoe moeilijk het is om goede koi te pakken te krijgen. Maar kom, daar hebben we het nog wel eens over.

Ik weet niet wanneer de volgende veilingen zijn, maar dat moet ergens midden november gesitueerd zijn. Ik zal er eens over nadenken.

De koi van de veiling van gisteren heb ik nog niet echt besproken, en misschien is dit ook niet nodig, maar toch zal ik even wat info geven hoe ik de koi aankoop.

Natuurlijk ga ik eerst in de bowls zien wat voor vis we in de kuip hebben, maar met 150 vissen tegelijkertijd kan je niet ieder detail in je hoofd steken. Vooraf heb je al wat koi aangeduid waarvan je denkt dat het wel eens een goede koi zou kunnen zijn, maar ter plaatse is het toch belangrijk dat je de koi kunt zien.

Ik stel mij altijd op, op een plaats waar ik de koi kan bekijken in de bowl die voorgebracht wordt. Veel tijd heb je niet, maar toch genoeg om bepaalde dingen te zien, die nodig zijn om tot een beslissing te komen.

Het is ook kunst om wat door de koi te kunnen kijken, want je moet begrijpen dat de koi zo sterk zijn opgepoetst om zich zo mooi mogelijk op de veiling te presenteren, dat er bepaalde puntjes van aandacht nodig zijn.

Uit ervaring weet ik welke puntjes negatief kunnen uitvallen en welke puntjes nog kunnen verbeteren. Uiteraard is de huidkwaliteit, bouw en patroon belangrijk, maar over het algemeen worden er geen koi in de veiling gebracht die het niet waard zijn om verkocht te worden.

Tenslotte is de ganse persoonlijkheid van de koi doorslaggevend, en beslis ik of ik zal bieden of niet. Soms gebeurd het dat er een meevallertje tussenzit, maar de meeste bieders die aanwezig zijn weten gewoonlijk precies welk vlees ze in de kuip hebben.

Ik kan vooraf eigenlijk al zeggen voor welke koi ik geen kans maak, en welke ik misschien kan aanschaffen. Makkelijk ? Vergeet het maar, zelfs na 40 veilingen meegemaakt te hebben blijft het een moeilijk gegeven.

Toch lukt het mij om sommige goede koi te kunnen aankopen waar ik gewoonlijk heel blij mee ben. Het feit dat ik altijd al een groot gedeelte van de koi verkoop terwijl ik in Japan ben, is een bewijs dat er iets is dat ik goed doe.

Als je dan nog kunt bewijzen dat de koi in de loop van de tijd meestal positief veranderen tijdens het verblijf in Arendonk dan moet je tevreden zijn. Maar laat ons de koi van gisteren bekijken.

Showa SH-V16-1089

Een showa van slechts 52 cm, maar die wel pas later op het jaar is geboren. Dat moet je sowieso in ogenschouw nemen, want het scheelt in Japan 2 maanden qua lengte wat zich vertaald in 4-5 cm.

Als je de mooie lange bouw bekijkt met het mooie lange hoofd waarbij de ogen goed breed staan, en een backbone die lang en stevig is, moet je niet twijfelen aan de mogelijke jumbo kwaliteiten.

Staartaanzet is goed breed en hoog en de koi geeft een sigaarvormige uitstraling. Als je het sumi wegdenkt, dan heb je een sandan kohaku patroon. Motoguru is vrij goed aanwezig in beide vinnen, en het zware sumi patroon op de kop bevalt me wel.

De 3 showa kleuren, zwart, wit en rood zijn verdeeld aanwezig, en de algemene uitstraling is meer dan goed. Het kan maar één kant op met deze showa, en dat is de goede kant.

SA-V16-1040

Machtig gebouwde sanke die nog wel moet bewijzen wat ze kan. Het hi is van zeer goede kwaliteit, kiwa en sashi voldoen aan alle normen, het enige vraagteken is misschien het sumi.

Je moet echter hier en daar toegevingen doen om een goede koi te pakken te krijgen, en ik verdenk deze sanke ervan dat ze wel eens zou kunnen verbazen.

SH-V16-1079.

Een kindai showa die bovenaan mijn lijstje staat. Er zit iets minder lengtegroei in dan normaal, maar dit wordt rijkelijk gecompenseerd in de toekomst met de brede bouw en de strakke uitstraling.

De showa straalt rust en tevredenheid uit, en vermoedelijk zal het sumi de koi in de toekomst nog meer accentueren. Het is in ieder geval een moderne showa, met zuiver hi, shiroji en sumi.

Ik zou haar dadelijk in mijn vijver willen....

SH-V16-10154

Een specialleke zo zou ik deze koi betittelen, een niet alledaagse verschijning, maar wel eentje die beantwoord aan mijn eisen.

Hier zie je ook weer die moderne look met veel shiroji, sterk beni en sumi dat niet dominant aanwezig is. Dominantie kan echter veranderen, en het zou niet de eerste keer zijn dat sumi toeneemt naarmate ze ouder wordt.

Met haar 58 cm al een flink uit de kluiten gewassen dame, en ik denk dat deze wel eens wat centimetertjes zou kunnen maken. De sterke aflijning is niet te miskennen, en eigenlijk is er niets aan de koi dat me stoort…integendeel….

Het onderhuidse sumi op de neus naar de schouder doet je dromen, maar soms komen dromen uit. Een showa die me beter en beter bekoort, hoe langer ik haar bekijk.

SH-V16-10130.

Een showa die het meeste succes behaalde als ik de reacties overal op een rijtje zet. Dit is vermoedelijk te wijten aan zijn prachtige menware, geflankeerd door 2 sterke motoguru plakketten.

Samen met een degelijke body en de juiste kleuren op de juiste plaats, dan moet je niet veel meer nadenken. Velen hadden haar in het vizier, maar slechts één man gaat er mee lopen….

Het spijt me dat ik wat mensen moest ontgoochelen omdat ik hun Azukari niet heb kunnen tonen, maar dat ligt niet in mijn vermogen om dat te veranderen. Morgen rij ik nog speciaal naar Sakai terug om nog wat koi te bekijken en om nog filmpjes te maken van de Azukari die daar nog zitten.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240