Dainishi bloedlijnen

Dainishi bloedlijnen

Omdat ik te weinig kende over de bloedlijnen van Dainishi, heb ik hier wat opzoekingswerk naar gedaan, en met de hulp van mijn lezers, heb ik volgende informatie gevonden.

Showa, showa en showa, dat is waar we de naam Dainishi van kennen. De dainishi koi farm in het Ojiya City geldt als een van de grootste en modernste koikwekerijen in het niiagata district. Het merk Dainishi is toonaangevend, en dit al vele jaren. In de geschiedenis van de koi hebben de Dainishi bloedlijnen steeds een belangrijke rol gespeeld. Zijn signatuur vind je dan ook in de meeste moderne Go Sanke bloedlijnen terug.

Sommige kenners menen zelfs dat de Dainishi erfenis de absolute basis is van de go-sanke groep zoals we die nu kennen. Zonder inmenging van Dainishi bloed, zou de hedendaagse kohaku, Sanke en Showa veel lager staan dan nu het geval is.

In de jaren zeventig vergaarde Minoru Mano, de toenmalige president van de Dainishi koi farm, veel bekendheid voor het kweken van Go-Sanke van wereldklasse. De door hem ontwikkelde bloedlijn, zijn levenswerk, onderscheidde zich op vele punten van koi met een andere achtergrond. Nog altijd zijn Dainishi koi heel herkenbaar. Op welke punten precies lees je in de alinea die over de Dainishi Signatuur handelt. Toen Mr. Mano zijn laatste adem uitblies in 1998, werd de leiding van de farm overgenomen door zijn oudste zoon Futoshi.

Samen met zijn broers Shigeru en Hiroshi, en zijn negen medewerkers geeft hij nu op eigen wijze vorm aan dit alom gerespecteerde familiebedrijf, dat inmiddels zo een 250 000 m² beslaat.

De gebroeders Mano hechten er veel waarde aan om onderscheidend te zijn, en te blijven. Niet alleen koesteren zij daarom de erfenis van vader Minoru, ook werken zij hard aan het verbeteren van de huidige bloedlijnen en zoeken zij naar nieuwe ouderdieren. Zij kunnen immers niet tot in het oneindige buigen op de oyakoi van weleer. Na een jaar of 20 gaat de kwaliteit van het broedsel sterk achteruit. Bij de zoektocht naar nieuwe ouderdieren ligt de nadruk op de bouw en de sumi kwaliteit. Daarnaast investeren Futoshi en de zijnen nu zeer sterk in de kwaliteit van hun mannelijke ouderdieren.

De Dainishi beschikt over 3 eigen bloedlijnen. Eén voor kohaku, Eén voor sanke en Eén voor showa. De kohaku en Showa bloedlijn zijn de bekendste. Ze zijn het resultaat van een mix van de bekende en inmiddels grootendeels in onbruik geraakte Torazo- Izuma en Jinbei bloedlijnen.

Dainishi koi onderscheiden zich op diverse punten van Go sanke met van een andere herkomst. Het voornaamste verschil zit hem in de lichaamsbouw. Het symetrische geraamte van Dainishi koi geeft ze een krachtige en majestueuze uitstraling, die voor het Minoru tijdperk nog niet was vertoond, want laat duidelijk zijn: 20-30 jaar geleden was go sanke van 70 cm en meer nog verre toekomstmuziek. De kaap van 65 cm was toen al een zware krachtproef. Hoewel zo’n prestatie nog steeds ons respect verdient, zijn de tijden verandert. De Dainishi koi zijn bij uitstek grote, indrukwekkende koi. De stevige skeletvorming is de basis van dit succes.

Echter, Dainishi koi met een leeftijd van 2-5 jaar maken vaak een magere indruk. Dit heeft te maken met het feit dat de Mano’s, koi van deze leeftijd niet voeren tussen oktober en april. Zodoende zullen de vissen interen op de vetreserve die ze tijdens de zomer hebben opgebouwd. Op latere leeftijd zulen de vissen erorm in body toenemen. Volgens de gebroeders Dainishi is dit een essentiële voorwaarde voor het bereiken van de voor Dainishi koi zo karesteristieke lichaamsbouw bij een lengte van 80 cm. De vastenperiode van 7 maanden is een methode die effect heeft op de koi van Dainishi, maar die niet één op één aan andere bloedlijnen kan worden gespiegeld. Dat is althans de lezing van de gebroeders Mano: zij noemen het één van de belangrijkste kwaliteiten van Dainishi koi.

Een andere kwaliteit is die van de huid. De kwaliteit van de witte ondergrond (kohaku; sanke en showa), het shiroji, dat zo wit als sneeuw hoort te zijn. Het is de basis van een goed Go-Sanke patroon, Is het wit niet zuiver, dan doet dit afbreuk aan de rode en zwarte patronen. “Het shiroji van Dainishi Koi is wit als porselein”. Als we denken aan de huidkwaliteit dan denken we ook aan de kleuren rood en zwart. Dainishi koi worden gekenmerkt door de scherpe afgetekende , dieprode tekeningen, en de kleine gitzwarte en mooi verdeelde patronen. De tekeningen van Dainishi koi zijn vaak evenwichtig opgebouwd, alsof ze door een hogere macht zijn bedacht.

De zo geliefde Dainishi signatuur heeft overigens een serieuze prijs. Voor een Dainishi koi van 80 cm, betaal je al gauw 30 000 euro of meer. Maar ook voor éénjarige koi (tosai) moet je soms al flink wat duiten neerleggen. De zogenaamde “Jumbo tosai”, zeven maanden oud en al 35 cm. groot gaan veelal voor veel meer dan 1000 euro (en meer) over de toonbank. Hoewel we hier niet over een gering bedrag spreken, is de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt gegarandeerd. De groeipotentie van deze vissen is werkelijk sensationeel.

Er zijn maar weining koihuiscomplexen die zo professioneel zijn opgezet als die van de Dainishi koi farm. De meeste koihuizen grenzen aan het woonhuis in Ojiya City, de plaats waar ook het koimuseum te vinden is. In het bijna onuitsprekelijke Minaminigoro zijn Dainishi’s andere faciliteiten te vinden. Beide locaties liggen in een voor Niiagata begrippen vlak gebied – in een dal tussen de bergen van Yamakoshi. Niet alleen de bouwstijl en de grootte van het koihuiscomplex dwingt respect af. Ook het aantal grote moddervijvers, namelijk meer dan 100, op een stuk grond van totaal zo een 250 000 m² vertelt ons dat de Dainishi koi farm tot één van de grootste in zijn soort behoort.

De Dainishi koi farm is een echt leerbedrijf. Zo hebben diverse startende kwekers er hun stageperiode doorgemaakt. Denk aan namen als Shintaro, Nogami en Marudo, die inmiddels ook zelf van een grote bekendheid genieten. Daarnaast zijn er maar weinig serieuze Go-Sanke kwekers die geen ouderdieren van Dainishi afkomst gebruiken. Aldus is het Dainishi fenomeen diep geworteld in de onzichtbare grond van ons aller koivelden. Een fenomeen dat nog lang niet aan invloed zal inleveren. Met de ambitieuze gebroeders Mano aan het roer gaat de Dainishi Koi farm een gouden toekomst tegemoet.

Dit stuk werd geschreven door Dennis Barten in het maandblad: koiwijzer.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml