De 1500 kuub binnenvijver van Momotaro

De 1500 kuub binnenvijver van Momotaro

De eerste twee dagen van onze Japanreis hebben we besteed aan Momotaro Koi Farm. En de 1500 kuub binnenvijver is dan een trekpleister van formaat. Beroemd binnen en buiten de grenzen van Japan. Binnen een minuut nadat we waren gearriveerd en uit de auto waren gesprongen, stonden we ons met open monden te vergapen aan het niet ophoudende defilé van jumbo-koi dat aan onze neuzen voorbij trok. Indrukwekkend, om maar eens een understatement te gebruiken. En een bevestiging van wat een fabelachtige koi Momotaro weet te produceren.

Filtering

Na thuiskomst vond ik mijn mailbox vol met mails met vragen over de filtering en de Japanse waterkwaliteit. Vragen die vooral betrekking hebben op de waterwaarden, zoals de pH en de hardheid. En als liefhebber van het bakki shower systeem heb ik uiteraard mijn ogen goed de kost gegeven. Je wilt als het ware een bevestiging van wat je zelf ook altijd hebt gevonden van de waarde van dit systeem. En ik kwam volop aan mijn trekken.

Het water in de 1500 kuub vijver laat zich moeilijk in woorden vatten. Je ziet meteen dat het van onberispelijke kwaliteit is. De oppervlakte glimt en spiegelt. Luchtbellen springen meteen uit elkaar. Het water is zeer zuiver, er is geen vuil te ontdekken. Het is bovendien verrassend helder. De tint van de vijver is vrij donker.

De aandrijving gebeurt door acht uit de kluiten gewassen bakki showers. Veel en veel groter dan dat we hier in Europa kennen. De aandrijf PVC pijpen zijn 125 mm. doorsnee. Er gaat een werkelijk enorme hoeveelheid water door de showers. Het is één grote waterval. Per uur toch zeker zo’n 100.000 liter. Per bakki shower welteverstaan. Verbazingwekkend. Waar blijf ik met met 17.000 liter per bakki shower? Of in Arendonk waar we ruim 30.000 liter per uur over de media laten stromen.

De Bacteria House is omwikkeld met algen en bacteriën. Het wordt nooit schoon gemaakt.

De vijver zelf trouwens wel: elk jaar krijgt deze een volledige hogedruk-schoonmaakbeurt.

Het geheim van dit systeem zit hem niet alleen in de enorme zuurstofproductie en de stroming van het water. Keyfactor is de ontwikkeling van enorme kolonies heterotrofe bacteriën binnenin de Bacteria House. Dit zijn bacteriën die het vuil verwerken. Momotaro’s syteem weet zoveel heterotrofe bacteriën te laten aangroeien, dat voorfiltering compleet overbodig is. Voor ons, met onze onverwarmde buitenvijvers, is dat niet haalbaar. De kolonies sterven in de winter grotendeels af en moeten zich in het voorjaar weer opnieuw ontwikkelen. Hier heb je dus altijd enige vorm van voorfiltering nodig, mede ook omdat de vuilaanvoer buiten groter is dan in binnenvijvers.

Overigens, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat lang niet alle binnenbassins helder zijn. De waterkwaliteit - en daar gaat het om - is uitmuntend, maar sommige bassins zijn ronduit troebel.

Bij de kwekers waar we geweest zijn, zie je trouwens nergens fancy filtering in de vorm van ozon, beadfilters, sieves, trommelfilters, doekfilters en dergelijke. Het is allemaal heel erg basic. Gemiddeld wordt drie procent water per dag ververst, wat neerkomt op 20% per week.

Wat je wel ziet is veel UV-apparatuur. Niet zoals wij die kennen, waarbij het water door een quartz-buis gaat. De UV-apparatuur van de Japanse kwekers schijnt rechtstreeks op het door de filterbakken stromende water.

Naast de acht Bakki Showers kent de 1500 kuub vijver van Momotaro een onderwaterfiltering die rondom de vijver loopt. Vroeger zat deze vol met Japanse matten, maar al een aantal jaren geleden zijn deze door Bacteria House vervangen. Alle filtering wordt dus nu door dit media verzorgd.

Waterwaarden

Zoals bij alle kwekers waar we geweest zijn, zie je her en der grote massa’s oesterschelpen in de filterbakken liggen. Het water is enorm zacht en schommelt tussen GH 4 en 5. De pH komt niet boven de 7 en ligt bij Momotaro op 6.8 pH. Dat is een waarde waarop giftig ammoniak NH3 zich niet meer kan ontwikkelen. Het water bevat dus alleen maar het ongevaarlijke ammonium NH4.

Op vragen over de buffering (KH) kreeg ik geen antwoord. Het viel met trouwens toch op, dat de Japanse kwekers zich nauwelijks met waterwaarden bezig houden. De meeste kunnen geen expliciete waarden noemen. We kunnen wel gevoegelijk aannemen dat de KH-waarde heel laag is en de KH 5 zeker niet overstijgt, getuige ook de voorraden oesterschelpen, die in geval van nood een dodelijke pH-crash moeten voorkomen.

Voor een kweker is de zachtheid van het water essentiëel. Deze zorgt voor een opwaardering van het beni, maar laat het sumi nog vaak onderontwikkeld. Ook het shiroji krijgt een soort van eierenschaal-wit, dus niet echt sneeuwwit. De extra groei die zacht water aan de koi geeft, is daarnaast een van de belangrijkste waarden.

Wat de mudponds betreft, is regen een van de grootste zorgen. Het had deze zomer weinig geregend en de waterstanden van de mudponds waren laag gebleven. Deze situatie gaat ten koste van de ontwikkeling en de groei van de koi. Het is de kwekers er alles aangelegen de waterstanden in de mudponds op peil te houden. Bij gebrek aan regen trekken ze het water uit bronnen in de aarde of zelfs vanuit belendende beken en riviertjes.

De klei is de grootste weldoener van de ontwikkeling van de koi. Kwekers kunnen daar lyrisch over worden. Zoals op de fotos van het afvissen van de Yamato-ya mudponds te zien is, is de modder roodbruin van kleur, wat de kleurstelling van de beni op zijn koi ten goede komt. De beste klei is die van Sakai FF, zo hoorde ik, en dat is dan waarschijnlijk ook de reden waarom zijn koi zo diep rood van kleur zijn, al moeten we de karakteristieken van de bloedlijn hierbij niet uitsluiten.’

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml