De 75-serie

De 75-serie

Nostalgie ten top kan je zeggen. De oudgedienden herinneren zich ongetwijfeld nog wel de aankopen van vroeger die ik altijd omschreef als de 42-serie of de 28-serie. Ik kijk er nog altijd met genoegen naar terug.

Ik kocht dan altijd een partij koi aan, waardoor de prijs interessanter was, en waarvan er tot op de dag van heden nog altijd een groot deel van rondzwemmen. Het zijn niet de dure, onbereikbare vissen voor velen, maar de betaalbare goede koi die in staat zijn om verder goed te ontwikkelen.

Mensen die verstand hebben van koi en het aankopen van koi in Japan weten dat het meest van de aangekochte tosai altijd mannen zijn, tenzij ze in de veilingen terechtkomen, en niet als “females” worden aangeboden, maar als “guaranteed females”.

Females kosten geld, en goede females kosten handenvol geld. Ondanks het feit dat de goede mannen van Momotaro zich momenteel ontwikkelen als volwaardig uitziende vrouwen, zit het woord man nog altijd ingebeiteld als lang en slank en daardoor niet goed.

Het zal een generatie duren vooraleer de mensen accepteren dat mannen ook een geweldige verschijning kunnen zijn in je vijver, en dat mannen vooral een betere plaats vinden in een kleinere vijver, zeg maar tot 15 kuub. Minder last, minder gezever, en de mannen van tegenwoordig, met name die van Momotaro zijn gewoonlijk top...

Wat ik nu gekocht heb, is eigenlijk een toegift van Daisuke en een partij die de mogelijkheid biedt om iets extra toe te voegen aan het 10-jarig bestaan van Interkoi.

Het zijn ditmaal mannen en vrouwen onder elkaar, 75 stuks, waarvan 80% showa, en de overige kohaku en sanke. De ouderdieren zijn gemixt, dit wil zeggen dat ze zowel van Lion Queen, Black Dragon, Mako of Blue Whale King kunnen zijn.

Ik heb wel heel lang moeten onderhandelen om de serie te kunnen aankopen, want vermits er veel vrouwelijke koi tussen zitten, zijn de onderhandelingen altijd moeilijker. Bovendien was mijn eis dat de koi pas in april mochten komen een punt van discussie.

Het antwoord van Daisuke was dat als hij de koi nog 2 maanden moest voeren, de koi veel duurder zouden zijn, en dat hij er veel meer geld voor zou kunnen krijgen. Tja,wat moet je daar op antwoorden.

Na enkele uren over en weer getrek heb ik mijn slag dus thuisgehaald, en heb ik de serie kunnen aankopen met als finaal antwoord: April OK, only for luc special. Dus trouw wordt dan toch nog altijd op prijs gesteld.

Heel belangrijk is natuurlijk de prijsvorming en ik ben al enkele uren mijn hoofd aan het pijnigen over de manier waarop ik ze zal aanbieden. Ik hou wel wat van spielerij en was van plan om ze aan te bieden op de volgende manier:

Eerste keuze: 850 euro

Tweede keuze: 845 euro

Derde keuze: 840 euro

En ga zo maar verder totdat we aankomen bij de laagst genoteerde die dan nog 480 euro zou kosten. Het is echter een heel gedoe en georganiseer met veel moeilijkheden, anders zou het best een mooi systeem zijn, maar na goed nadenken stap ik er toch vanaf.

Zo gauw ik afzonderlijke filmpjes en foto”s ontvangen heb, ga ik ze bestuderen met enkele vrienden die me ook altijd helpen bij de veilingvissen en de koi samen beoordelen, om zo tot het beste resultaat te komen wat betreft kwaliteitsbeoordeling.

Ik ga ze per 5 iedere dag op de website plaatsen, met de daarbij horende prijs, die eigenlijk door de klanten en mijzelf samen is gemaakt.

De prijs voor deze serieus goede serie zal tussen de 400 -1000 euro liggen. Je mag kopen op het moment dat ze aangeboden worden natuurlijk, maar je mag ook wachten tot ze binnen zijn.

Ik heb er bijzonder veel vertrouwen in dat de tosai meer dan modaal zijn, buiten in superlatieven de mensen een rad voor de ogen te draaien met termen zoals VHQ of SVHQ of Tategoi, termen waar ik meer en meer een hekel aan begin te krijgen door het misbruik.

Ik ga de koi vooral beoordelen, samen met enkele klanten op basis van huidkwaliteit, bouw en potentie. Het patroon zal vermoedelijk altijd ondergeschikt zijn, anders had ik ze niet kunnen kopen, want dan zouden ze naar de veilingen zijn gegaan.

Ik zal de klanten die hun oordeel mee vormen later bekend maken en ook de manier waarop de prijsbepaling is tot stand gekomen. Ondertussen hou ik de boot nog even af over deze tosai totdat ik alle informatie binnen heb. Ik laat voorlopig enkel een versneld filmpje zien, gewoon om de smaakpapillen te bevorderen of als amuse voor het hoofdmenu.

Mijn bedoeling is ook om goede koi tegen een haalbare prijs aan te bieden aan klanten die normaal Interkoi mijden omdat “Interkoi te duur is”, een imago dat ik niet graag meedraag. Geloof me, het zijn bijzonder goede tosai van de top ouderdieren van Momotaro, daar kan je alvast op rekenen.

Ik hoop dan ook dat ik met deze aankoop de juiste touch heb gevonden om het 10-jarig bestaan van Interkoi op gepaste manier te vieren. En bovendien hoop ik om nieuwe klanten te mogen begroeten in de loop van de volgende maanden.

Graag mee beoordelen ?

Door meerdere mensen met verstand van tosai mee te laten beoordelen, krijg je een grotere kennis van datgene wat er onder je klanten leeft, en is de beoordeling nog verfijnder in mijn ogen. Iedereen kijkt met andere ogen, maar als jij je geroepen voelt om ook eens mee te beoordelen, meld je dan even. Ik ga dan naast de beoordeling van mijn rechterhanden ook een beoordeling van mijn "linkerhanden" invullen.

Mooi om te zien wat de vergelijking in petto heeft. Je ontvangt een excelfile met de code van de koi, en in die lijst moet je je punten geven die samen met de anderen wordt opgeteld. Deze beoordeling zal wel apart gemaakt worden, en de mensen die graag mee willen doen, moeten dit voor dinsdagavond doorgeven.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240