De dag van de reuzen

De dag van de reuzen

Dat het een gevulde zaterdag zou worden stond in de sterren geschreven. Er vertrokken een aantal koi naar huis en niet van de minste, maar laten we beginnen met de kleinere. Ik moest me wel verdelen tussen een aantal klanten, maar dat vind ik niet zo erg.

Een koi die rust in de vijver zou brengen werd gevraagd, en dan denk ik onmiddelijk aan de ongelooflijk lieftallige orenji karashi van Momotaro. Ze zijn de chagoi van de moderne tijd, zo zou je ze kunnen noemen. Nu weet ik niet of iedere chagoi aanhankelijk is in de vijver, maar deze orenji karashi zijn bijzonder mensvriendelijk, en dat hoor ik langs alle kanten van de mensen die er al eentje gekocht hebben.

Ik kan dat moeilijker bevestigen, want mij hebben ze natuurlijk niet zo graag. Ik sta altijd met het schepnet klaar om ze te bowlen, en dat spreekt op hun gemoed. Daar is ie weer zullen ze denken....

In ieder geval ben ik blij dat ik de formule van 13 euro per cm heb toegepast. Nu is er geen discussie meer over de prijs. Wie groot wil, groot ontmoet in de portemonnee, alhoewel ze dan ook nog behoorlijk goedkoop zijn. Zo kom je op 44 cm x 13 euro = 572 euro voor een tosai van 11 maanden in deze kwaliteit.

De manier om een keuze te maken is niet evident, daarom stel ik altijd voor om een aantal in een bowl te zetten, waar je je keuze uit kunt maken. Een voorbeeld van een bowl met orenji karashi is deze bowl met tosai die in kleur en in size variëren van 35 tot 48 cm.

Dan is het een kwestie van elimineren. Gewoonlijk doen we dat door de koi die je niet wil terug te zetten, totdat er eentje overblijft. In dit geval viel de keuze op een 44 cm tosai met een lichtere kleurtint;

Ik heb trouwens de naam van voorheen "red karashi", verandert naar "orenji karashi", want ze zijn meer oranje dan rood. Het past beter bij deze koi. Ik heb wel niet de tijd genomen om een afzonderlijk filmjpe te maken van deze orenji karashi.

Tegelijkertijd kreeg ik bezoek van Els en Bram die hun zinnen hadden gezet op de ginrin variatie van deze soort. Om een vergelijk te maken, heb ik enkele gewone varianten en de laatste overblijvende ginrin orenji karashi in een bowl gezet. Probleem is, hoe meer je er samen zet, hoe moeilijker natuurlijk de keuze wordt. Even nadenken is de boodschap.

Roy en Harro kwamen om hun showa van Sakai FF die meegedaan had met de show op te halen. Daarenboven hadden ze nog 3 tosai aangekocht voor hun opgroei. Drie van de vier waren Sakai FF, eentje Momotaro. Ik denk dat er nog eentje van Sakai FF over is nu, en nog een 10-tal Momotaro. hopelijk vind ik er dit jaar nog klanten voor.

Ondertussen werd het groffe geschut bovengehaald. Een aantal koi die verkocht waren uit de reeks van het spectaculaire aanbod werden in de loop van de week overgebracht naar Arendonk om door de mensen opgehaald te worden.

Die koi zijn gigantisch en spreken natuurlijk dadelijk op het gevoel van de bezoekers. Het is een heel werkje om deze bizar grote jumbo even in te pakken. De chagoi is fenomenaal en van bijzonder goede kwaliteit. De kopers hebben een verstandige keuze gemaakt in mijn ogen.

Bovendien hebben ze zoals beloofd een filmpje gemaakt van het moment dat ze in hun nieuwe vijver wordt overgezet. Dat kan je zien aan het einde van dit filmpje, geniet ervan, het is de moeite. Ze waren blijkbaar gelukkig met hun verworven nieuwe chagoi, en het is ze van harte gegund, want dit kom je niet zo makkelijk tegen.

Het inpakken verliep vlot, en vereist wel enige ervaring, want jumbo van 88 cm inpakken met een body zoals deze vraagt toch aandacht. Gelukkig kan ik de kopers altijd aan het werk zetten om mee te helpen, want alleen is dit zo goed als onmogelijk.

Toen was het de beurt aan de red karashi van sakai FF. Ook een monument van 86 cm, maar niet zo breed als de chagoi. Dit ging iets makkelijker om in te pakken, maar het blijft een serieuze karwei. Els was trouwens emotioneel betrokken bij de aankoop van deze reus. Ze hadden niet verwacht dat de kwaliteit bovendien nog zo super zou zijn. Een dankbare koi die slechts 6 jaar oud is, wat wil je meer ! Er is me trouwens beloofd dat ze nog wat filmmateriaal zouden doorsturen van het overzetten in haar nieuwe vijver. Dat is morgen spek voor onze bek.

Maar we zijn nog niet aan het einde van het latijn. De showa van Momotaro die meegedaan had aan de show was aan de beurt om ingepakt te worden. Ze was 83 cm en ik vind ze nog altijd bloed en bloedmooi. Ik ben blij dat ze in een goede vijver met een verstandige koikichi terecht is gekomen, samen met de onverbeterlijke sanke van Sakai FF, waarvan ik helaas geen filmpje heb gemaakt. Blijkbaar heb ik iets fout gedaan met de camera door de emotie, want er staat veel film op van de vijver, maar niet van de sanke. Tja...de ouderdom speelt af en toe zijn rol.

Als het druk is, de klanten moet te woord staan, de koi moet inpakken, tegelijkertijd filmen, het is niet altijd evident. Soms gebeurt het dat ik het knopje van het filmen niet goed indruk of dat het nog filmt als ik met de rest bezig ben, en dan krijg je deze situatie, het is niet anders.

Slotsom ? Er gingen 4 serieuze koi van boven de 80 cm naar huis en een groot aantal tosai. Ik heb genoten van de dag, zo mogen ze iedere zaterdag zijn. Nog even melden dat de overkapping binnen een paar uur opnieuw verkocht was, dus dat probleem is ook weer van de baan.

Nog even melden dat ik vandaag aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur en je bent altijd welkom.

 

7
3
40
4
4
4
6
22

Meer afbeeldingen

De dag van de reuzen: afbeelding 1
De dag van de reuzen: afbeelding 2
De dag van de reuzen: afbeelding 3
De dag van de reuzen: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Bram en Els

Voor de 1ste keer op visite bij den Bompa. Hartelijk ontvangen, alle vrijheid om rond te kijken. Niets was te veel gevraagd. Met volle enthousiasme werden verschillende bowls met parels gevuld. Keuze was gemaakt…. tot er een oranje monster werd getoond. Op slag verliefd. Kippenvel! Een mooie totaal beleving van bijna 3 uur visite. Henry, Hartelijk bedankt voor de goede zorgen. Tot een volgende keer


Johan

Nice 😻


Roy

Was weer gezellig. Bedankt voor de gastvrijheid. Tot de volgende keer.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur, of nadien op afspraak.
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2207011

ginrin tancho 2207011
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml