De dynamiek van het sumi

De dynamiek van het sumi

Sumi (zwart) op sanke, showa en shiro utsuri is een verraderlijke kleurstelling. Vooral in de eerste jaren gaat de kracht van sumi op en neer.

Het verschijnt aan de huidoppervlakte in al zijn intensiteit en verzwakt en verdwijnt dan weer in de dieper liggende huidlagen, als een vage, blauwachtige grijze waas. Het is een uiterst dynamische kleurstelling. Neem daarbij het feit dat sanke aan de basis witte vissen zijn en showa en shiro utsuri een zwarte vis, dan is een compositie over de ontwikkeling van sumi op een koi een gewaagde onderneming.

Sumi ontwikkelt zich “in tegenstelling tot de rode tekening van de kohaku” van de staart van de koi in de richting van de kop. Dus van achteren naar voren. De achterste sumiplaat is dus meestal eerder ontwikkeld ten opzichte van de sumiplaten die zich meer richting de kop ontwikkelen. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat het meeste sumi van een sanke zich op het achterste gedeelte van de vis ontwikkelt. Net zoals bij de kohaku de concentratie van het hi zich meestal vooraan, vanaf de kop, bevindt.

De beoordeling van de kwaliteit van de sumi vindt dan ook gewoonlijk plaats aan de hand van het sumi op de schouder of de kieuwplaat van de vis. Die is immers het traagst in de ontwikkeling, komt wat later tot “finishen” en is daarom een goede indicator van de algehele sumi kwaliteit. Deze ontwikkeling is overigens geen dogmatisch gegeven “ zoals altijd zijn er uitzonderingen “ maar het is wel een aanvaardbare vuistregel. (R.Groothuis)

Ik herhaal even de tekst van Rini die geschreven werd in 2009 op één van zijn nieuwsitems, en dat je verder kan lezen als je wil in dit nieuwsitem wat ik nog altijd bijzonder interessant vind.

Maar wat is de waarde van een tekst als je de bewijzen door ervaring niet aan de man kan brengen. Om dit te bewerkstelligen heb je mensen met passie en 25 jaar ervaring voor nodig, en geloof me of niet, dan kom ik enkel bij Ben terecht, die niet alleen de ervaring heeft door jaren opgebouwd, maar ook de mogelijkheid heeft gehad om sumi te bestuderen.

Dan weer maar eens met de billen bloot

Je kan mooie praatjes verkopen via allerlei kanalen, denk maar aan facebook waar de kennis wijd en zijd verspreid wordt, maar je moet ook iets durven laten zien en experimenteren.

Daarom hebben we besloten om nog eens met de billen bloot te gaan en een bepaald experiment op te starten. Deze week heb ik een aantal goede tosai waar ik veel geloof aan hecht binnen gezet om vooral het sumi te activeren.

Deze tosai zullen een serieuze metamorfose ondergaan volgens mij en Ben en daarom hebben wij ze ook binnen gezet. Hier spreekt ervaring weer boekdelen en zou het sumi van deze showa moeten getriggerd worden. Tenminste dat is onze doelstelling, gebaseerd op ervaring.

Wat gaan wij doen ? Eigenlijk niets…we gaan de natuur zijn werk laten doen, geen duistere praktijken toepassen buiten het toevoegen van klei en voor de rest…nada…gewoon laten genieten van een rustperiode van 1 maand.

Wat hebben we gedaan

Ben heeft 4 tosai geselecteerd, en ik heb er eentje opgedrongen, waarvan de ontwikkeling van het sumi op korte tijd kan opgemerkt worden, maar waar vooral de tosai, nu jonge nisai, in schoonheid zal toenemen doordat het sumi zal geaccentueerd worden.

Deze 5 tosai zijn gekozen uit 40 stuks, en ik heb er een kort filmpje van gemaakt. Bovendien zal ik hieronder de filmpjes van de 5 koi laten zien zoals ze er nu uitzien. De filmpjes werden deze week gemaakt.

Showa 1703036

Showa 1703038

Showa 1703062

Showa 1703052

Showa 1703037

Wat is nu de bedoeling

Deze koi worden opnieuw getoond op zaterdag 14 oktober. We zullen niet alleen deze tonen, maar we zullen alle 40 tosai tonen van deze selectie, die volgens ons meer dan hun geld waard zijn en die bovendien klaar zijn voor de verkoop tegen die tijd.

De 5 die we hierboven geselecteerd hebben zullen we extra in beeld brengen en proberen het verschil in de ontwikkeling te laten zien, en dit duidelijk aan te tonen.

Als je erbij wil zijn kan je genieten van de presentatie van de tosai, maar je kan natuurlijk ook overgaan tot de aankoop van één van deze tosai. Er is natuurlijk geen verplichting, maar denk er wel aan dat wij uiterst positief staan tegenover deze selectie omdat er veel goede koi tussen zitten met veel toekomstpotentieel.

Wel moet je hier de verhouding prijs/kwaliteit mee in acht nemen, vermits je dit niet moet vergelijken met koi die het 5-voudige kosten, en daarom niet beter moeten zijn.

Misschien nuttig om er een grow-out wedstrijd aan te koppelen, maar ik hou niet van die commerciële zever, dus ik zal iets anders moeten verzinnen om eraan te koppelen.

Onthou dus…14 oktober als je erbij wil zijn. We beginnen te presenteren rond 13.30. Hoe één en ander precies in zijn werk zal gaan, zal ik later nog uitleggen.

Ik heb nog enkele mooie filmpjes gemaakt die je zeker niet mag missen.

De passie van Ben in woord en beeld_01

De passie van Ben in woord en beeld_02

Tenslotte kwamen Rob en Tara ook nog hun ginrin benigoi ophalen. Ik heb er nu nog 6 rondzwemmen, en die gaan we nu rustig laten doen totdat er zich een koper aandient.

Om je een indruk te geven wat er nu nog rondzwemt in Arendonk, en dat is niet meer zoveel, heb ik een filmische rondleiding gemaakt.

Deze koi kunnen lekker de winter in. Ik weet het, het is nog vroeg, maar je kan je al beter tijdig voorbereiden.

Denk eraan dat deze week de laatste week is dat je Interkoi Arendonk kan bezoeken. Daarna ben ik gesloten tot en met 8 oktober.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240