De eenvoud der dingen

De eenvoud der dingen

Ondanks het feit dat ik geen vijverbouwer ben, word ik wekelijks geconfronteerd met mensen die meer informatie willen hebben over het bouwen van een vijver, waarbij de filterinstallatie uiteraard een belangrijke plaats innneemt.

Wat moet ik hierover zeggen ! Als je enkel ervaring hebt met de systemen die ik momenteel zelf heb, kan ik toch geen oordeel geven over andere systemen !Wat ik wel weet is dat ieder zijn waarheid verkoopt, en liefst de waarheid die het meeste geld opbrengt. Zelfs zonder ervaring weet iedereen wat het beste is !

Zoals iedereen weet heb ik mijn problemen met "de ziekenhuisvijvers" zoals ik ze noem. Vijvers die blaken van helderheid, zonder de minste voedingsstoffen in het water die broodnodig zijn voor de pigmentcellen van de koi, kristalhelder bronwater, een regelrechte concurrentie van ons geliefde bronwater “spa”, spa blauw uiteraard…

Ik ben echter in deze beperkt in mijn kennis, ik kan alleen maar constateren dat verschillende vijvers die door de moderne filtertechnieken worden aangestuurd, een absoluut effect hebben op de teri en het hi van de koi, een regelrechte aanval op alles wat goed is voor de koi.

Ben ik ouderwets ? Misschien wel. Maar ik ben niet ouderwets in mijn denken, en van het moment dat er een positief resultaat kan aangetoond worden, ben ik de eerste die zal meedenken. Tot op heden blijf ik echter bij mijn eenvoudige logica... de eenvoud der dingen...

Ik kan enkel mijn simpel systeem uitleggen, en de koi laten zien die bij mij rondzwemmen. Ik krijg steevast het verwijt dat mijn koi blinken, dat ze goed van kleur zijn en dat ze goed in hun vlees zitten. Ben ik dan ouderwets ?

Ik moet eerlijk zijn, en ik kan dit eigenlijk beamen. Het enige wat ik doe is proberen te zorgen dat er voldoende algen in de vijver aanwezig zijn, veel kleien, alleen voeren met Frost of Probites wat ik al 9 jaar doe, en voor de rest de koi zoveel mogelijk gerust laten, wat bijna onmogelijk is !

Wat ik dikwijls te horen krijg i: "ik heb geen tijd...". Begrijpelijk in deze snel evoluerende maatschappij, maar dan moet je tijd maken ! Wie koi heeft, goede resultaten wil boeken moet gewoon tijd maken, je koi observeren en leren kennen....

Ik heb gisteren mijn bovenste matten van de eerste vortex vernieuwd en heb er eventjes een filmpje van gemaakt. Eenvoudiger kan toch niet ! Het onderhouden van mijn filterstyseem duurt amper 10 minuten !!! 10 Minuten van de dag is 1/6 de van een uur of 1/144ste van de dag...

De eerste vortex in mijn vijver wordt iedere dag, of om de 2 dagen volledig afgelaten, en er wordt van boven met een pomp of met de emmer het vuil naar beneden geloodst, zodat het meeste vuil verdwijnt.

Ik heb nog een filmpje gevonden van een 3-tal jaren geleden, zodat je kan zien hoe ik dit doe. Ondertussen zijn er weer enkele aanpassingen gebeurd, maar in grote lijnen pas ik nog altijd hetzelfde systeem toe.

Ik zeg vuil, maar je ziet toch ook overal de kleine zwevende algen of niet ! Hier hebben de koi behoeft aan ! Ik weet toch meer dan een ander hoe de koi in Japan rondzwemmen wanneer ze niet getoond worden voor de verkoop !!!

Als je ze gaat kopen zwemmen ze rond in poephelder water, natuurlijk want zo moeten ze verkocht worden. Als je de bakken ziet waar je koi niet kan kopen, zeg maar de blijvers, dan zie je toch alleen maar algenrijk water met een massa aan schuim.

Als men praat over een mudpond, dan praat je toch ook enkel maar over groen algenrijk water waar je af en toe de rug van een koi ziet bovenkomen.

dit is nog een filmpje van 2010 en hier zie je hoe een goede mudpond er uit kan zien…veel groen, geen koi te zien….

Nu begrijp ik 100% dat mensen thuis een heldere vijver willen. Ik geef maar één goede raad. Probeer te spelen met water, hoe je het ook doet, maakt niet uit, maar maak er geen ziekenhuisvijver van, want daar heb ik een bloedhekel aan.

Ondertussen gaan de koi nog steeds naar huis. Gisteren ging de eerst sanke van Taniguchi naar huis die met de laatste levering was binnengekomen. Ze heeft tijd nodig, want door omstandigheden is ze wat aan body afgenomen, en dat is zonde. Of zou ze nog gepaaid hebben in Japan, wie weet... !!

Zo heb ik ze nog gezien in maart dit jaar, toen was ze 54 cm. Zo is ze binnengekomen en zo gaat ze naar haar nieuwe bestemming, ze is nu 56 cm.

Ik veronderstel dat ze snel genoeg terug op krachten zal komen. Ik zie een mooie toekomst in deze evenwichtige sanke. Ik heb de moeder nog goed gekend, een sanke van Sakai FF met een body om van te watertanden. Ze is ondertussen echter overleden….graag wil ik die over een jaartje of 2-3 eens terugzien.

Meer afbeeldingen

De eenvoud der dingen: afbeelding 1
De eenvoud der dingen: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240