De I-collectie

De I-collectie

Iedereen die FB minded is zal ongetwijfeld de R-Collectie van Ryuki Narita reeds gezien hebben.

Misschien toch eens interessant om deze even onder de loupe te nemen en te bekijken. Maar eerst een woordje uitleg over de gang van zaken.

Ik heb het vroeger al wel eens uitgelegd, toen ik de doitsu sanke aankocht vorig jaar in april als ik me niet vergis.

Alle koi worden in afzonderlijke bowls gepresenteerd en de bowls worden voorzien van een foto met daarop het prijskaartje. De mensen die interesse heeft om een koi aan te kopen mogen een koffielepeltje trekken.

Op één van de koffielepeltjes staat gewoonlijk een tancho vlek geschilderd, en wie deze trekt heeft de koi gekocht. Geweldig interessant om te doen, verschrikkelijk voor uw portemonnee, want je wordt toch meegesleurd in de hetze, en de adrenaline begint af en toe op te komen.

En weet je wat het rare is ? Bij de presentatie van deze koi zijn er meerdere klanten die de koi willen kopen. Wij moeten ons best doen om één koi verkocht te krijgen, hier staan ze in de rij om te proberen de koi te bemachtigen ! Hoe raar kan de wereld in elkaar zitten, en wat een luxe....

Nu is het zo dat Narita overal bij iedere kweker de voorkeur krijgt om de betere, zoniet de beste vissen te bekijken en aan te kopen tegen welbepaalde afspraken. Hij heeft dus als het ware de kampioenen van morgen in zijn handen.

Hoe deze afspraken zijn geregeld is mij niet duidelijk en zal ook nooit duidelijk zijn, maar het geeft hem natuurlijk het voorrecht om de beste vissen van Japan in zijn bestand te krijgen, en bovendien is hij er ook voor bekend om de betere faciliteiten te hebben qua verzorging en opgroei.

Deze status is terecht. Vorig jaar heb ik nog een filmpje gemaakt dat 13 minuten duurde en dat een indruk geeft van de Narita koifarm.

Op deze veilingen komen ook de grootste dealers van de wereld die je ongetwijfeld zult herkennen in dit filmpje. Ook particulieren kunnen hier aan meedoen als ik me niet vergis, maar dan vermoedelijk vergezeld van hun dealer.

Alles is prachtig georganiseerd, alles loopt op rolletjes. Ik had het geluk om enkele koi te kunnen aankopen, zij het tegen verschrikkelijk hoge prijzen, waaronder de latere kokugyo die volgende week haar opwachting zal maken in Arendonk.

Ik had er een aantal meer, maar die heb ik onmiddellijk kunnen doorverkopen aan Aziatische klanten, wat ik in principe niet erg vond, want de meesten kon ik hier in Europa toch niet verkocht krijgen. Eén en ander kan je ook nog lezen op mijn nieuwsitem van toen.

De Open Sales van dit jaar vinden plaats op 11 december, en als je wil kan je natuurlijk ook meedoen. Geef mij maar even door op welke koi je mee wil doen om kans te maken om deze te bemachtigen en ik zal het aan Ryuki doorgeven, die dan de honeurs voor mij zal waarnemen.

Nu is het zo dat je goed naar de pancartes moet kijken en vooral de prijzen in het oog moet houden. Het is misschien eens interessant om eens te weten te komen wat deze koi verkocht worden, en geloof me, ze worden tegen deze prijzen verkocht. Je moet het getal dat je ziet verschijnen delen door 115 en dan zit je ongeveer op de prijs in euro.

Het geeft ook een goede indruk van waar wij als dealers het tegen moeten opnemen, en misschien opent dit je ogen om te weten te komen wat de betere koi zonder verpinken kunnen opbrengen.

Of ze het dan nog zullen maken is een bijkomstige vraag, want niet iedere koi zal het ook waarmaken. Het is een blijft een roulettespel waar bijzonder veel geld mee gemoeid is, en waar de Aziaten graag een grote rol in spelen. Voor hen is het een prestige object, terwijl wij het meer bekijken als hobby.

Wij winnen wel graag, maar niet ten koste van….

Onder de koi die ik hier prestenteer zul je ook wel enkele koi zien die ik ter plaatse heb gezien en waar ik voor een klant enkele filmpjes van heb gemaakt. Ik wou de klant, die een tancho showa zocht, even laten zien wat voor prijzen deze geselecteerde koi zouden halen.

Tancho Showa Narita open sales-01

Tancho Showa Narita open sales-01

En ik heb er waarschijnlijk nog vele andere gezien. Het is een bijzondere ervaring, maar ze zal nooit of te nimmer in de Europese landen kunnen aanslaan. Wij zijn te nuchter voor dit soort bedoeningen, tenzij het over koi gaat die voor een habbekrats kunnen gekocht worden.

De enige volgens mij die een beetje hetzelfde systeem hanteert en er ook veel succes mee heeft is Kim’s Koi die een vergelijkbaar systeem hanteert in het voorjaar, en hij doet dit bijzonder goed.

Persoonlijk laat ik me leiden door een ander systeem, en dat is te proberen betaalbare koi aan te kopen tegen een menselijke prijs, maar die ook bij het subtop segment mogen gerekend worden. Begrijp je nu misschien waarom ik de woorden HQ , VHQ, tategoi of andere bewoordingen nooit gebruik ? Wij hebben die helaas niet…het is een commercieel waas voor de ogen van de mensen houden die goedgelovig zijn.

Ik heb op één van de pancartes die je op de foto's kunt zien, een aantal vissen verandert door enkele koi van mij. Misschien kan je ze er snel tussenuit vissen, misschien niet. Uiteraard is het niet de kunst om eerst te vergelijken met de originele pancartes, maar dit te doen zonder dat je gaat spijbelen.

Hiermee wil ik enkel de belangrijkheid van persoonlijk aanwezig zijn bij het aankopen van koi onderstrepen, want foto’s zeggen toch zo weinig. Ze zijn bewerkt, gefatsoeneerd en hebben bijna niets meer met de werkelijkheid te maken.

Via een filmpje kan je natuurlijk altijd meer zien, en weet je wat ? Zelfs Bompa Bompa staat vermeld in de analen. Het is een unieke ervaring die Ryuki Narita perfect weet te bespelen.

Deze prachige doitsu sanke won Kokugyo prijs en komt volgende week naar huis. Ze is nu 64 cm, en kan dus niet meer ingezet worden in de wakagoi show. Ze is ook niet meer mijn eigendom, maar ik ben zeker dat de nieuwe eigenaar dit prachtig exemplaar zeker zal inzetten in de komende shows.

De titel vermeld echter de I-collectie om je toch nog even de aandacht van al dit moois af te leiden en mijn collectie aan je te tonen. Ook niet mis, of zie ik dat verkeerd ?

Meer afbeeldingen

De I-collectie: afbeelding 1
De I-collectie: afbeelding 2
De I-collectie: afbeelding 3
De I-collectie: afbeelding 4
De I-collectie: afbeelding 5
De I-collectie: afbeelding 6
De I-collectie: afbeelding 7
De I-collectie: afbeelding 8
De I-collectie: afbeelding 9
De I-collectie: afbeelding 10
De I-collectie: afbeelding 11
De I-collectie: afbeelding 12
De I-collectie: afbeelding 13
De I-collectie: afbeelding 14
De I-collectie: afbeelding 15
De I-collectie: afbeelding 16
De I-collectie: afbeelding 17
De I-collectie: afbeelding 18
De I-collectie: afbeelding 19
De I-collectie: afbeelding 20
De I-collectie: afbeelding 21
De I-collectie: afbeelding 22
De I-collectie: afbeelding 23
De I-collectie: afbeelding 24
De I-collectie: afbeelding 25
De I-collectie: afbeelding 26
De I-collectie: afbeelding 27

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240