De mooiste kohaku ooit: Loulan

De mooiste kohaku ooit: Loulan

Loulan (of ook wel genoemd Loran) was een fenomeen. En eigenlijk is ze dat nog wel. Loulan was een volslagen unieke koi, waar geen andere Nishikigoi mee kon wedijveren. Zij was de enige kohaku die de All Japan Koi Show twee keer won: de 22e editie in 1990 toen ze 82 cm lang en 14 jaar oud was en de 24e editie in 1992. Ze was toen maar liefst 16 jaar, een leeftijd waarop de meeste koi hun beste tijd achter de rug hebben.

Loulan was toen uitgegroeid tot 86 cm wat in die tijd een gigantisch formaat was. Ze werd door Rinko Magazine, het toonaangevende Japanse koimagazine, uitgeroepen tot beste kohaku aller tijden. In de historie van de All Japan Koi Show, teruggaand tot de start in 1968, heeft geen enkele kohaku ooit deze mijlpaal bereikt.

Ogawa Koi Farm op Kyushu Eiland was de kwekerij waar zij in 1976 uit de Tomoin bloedlijn geboren werd. Extreem selectieve culling leidde uiteindelijk tot koi met een superwitte shiroji. Het was het handelsmerk van Ogawa uit die tijd.

Dat superwitte shiroji gecombineerd met een fantastisch fukurin was een van de kenmerken dat haar zo speciaal maakte. Het is een cliché om het wit op een kohaku sneeuwwit te noemen. Maar in het geval van Loulan zijn de kenners het erover eens dat er nimmer een wittere shiroji op een koi is aangetroffen. De spectaculair ingeplante, diep kersenrode hi-platen creëerden daardoor een verbluffend contrast op haar bevallige lichaam. Hoewel zij een brede kop had, lijkt deze smal en spits op de foto, omdat haar majestueuze lichaam vanaf de schouder enorm uitbulkt.

Nog vaak worden foto's van Loulan gepubliceerd als een standaard van hoe mooi een kohaku kan zijn. Ze is ontegenzeggelijk niet alleen Japans beroemdste koi, maar ook een all time favorite van koiliefhebbers over de gehele wereld.

Na haar overwinning in 1992 werd zij voor veel geld aangekocht door Sakai FF om te dienen als oyagoi.

Echter, het nakomelingenschap van Loulan was van een teleurstellende kwaliteit, wat aangeeft dat de mooiste ouders niet altijd de beste nakomelingen opleveren (zeg ik ook wel eens tegen mijn kinderen!).

Kort na een tweeede kweekpoging stierf dit icoon aller kohaku.

Rini Groothuis

foto Mark Gardner

Postscriptum.

De naam Loulan is afkomstig van een préhistorische stad. Volgens een Chinese legende bestaat er een oude stad in het noordwesten van China, waar haar inwoners in opperste beschaving en diepste harmonie met elkaar leven. De stad is van een schoonheid, die elke beschrijving tart. In het centrum staat een paleis waar onmetelijke macht verworven kan worden als men erin slaagt de plek te bereiken waar dit geheim wordt bewaard.

De stad is alleen zichtbaar voor degenen die dat zicht als hemels geschenk ontvangen hebben en gelijktijdig spiritueel verbonden zijn met de stad. Men moet een zuivere geweten hebben en de juiste beslissing op de juiste tijd nemen om een kans te krijgen de stad te aanschouwen. Echter, het pad ernaar is bezaaid met voetangels en klemmen en tot dusverre is niemand erin geslaagd om de stad te bereiken...

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml