De prijzen van koi

De prijzen van koi

Over de prijzen van koi kan men urenlange discussies vormen, want er is niets zo moeilijk als het beoordelen van prijzen van koi.

Ik krijg tegenwoordig nogal eens het verwijt te horen dat ik te duur ben.

Nu is het niet aan mij om daarover te oordelen, maar ik word er op dit ogenblik zo dikwijls mee geconfronteert, dat ik toch eens moet anticiperen op deze opmerkingen.

Ligt het nu aan de economische krisis dat ik dit verwijt regelmatig hoor, of ligt het werkelijk aan mezelf ? Ik dacht dat het misschien een goede oplossing was om af en toe eens samen tot een prijsbepaling te komen, en dan te vergelijken of ik duur ben of niet.

Het is nooit stom om je ogen open te houden en rekening te houden met alles wat er onder de mensen leeft. Ik tracht dan altijd tot een bepaalde slotsom te komen en mijn strategie aan te passen.

Tot hiertoe kreeg ik over het algemeen te horen, dat ik niet goedkoop was met mijn koi, maar dat er weinig plaatsen waren waar de kwaliteit van koi in zijn algemeenheid zo hoog was. Tenzij men mij via verschillende kanalen leugens vertelt, vond ik dit een positieve opmerking, en was ik hier blij mee. Ik kan hier goed mee leven en had zelf ook het idee dat het dat was, wat ik nastreefde.

Ik heb nooit te veel koi, en ben niet verlegen zijn om te zeggen dat mijn infrastructuur van topklasse is, zowel voor de opvang van koi als voor de verdere verzorging van koi. Ik ken de moeilijkheden voor het opvangen van de koi, een wetenschap waar nooit over gepraat wordt, maar waar wel degelijk het één en ander over zou kunnen gezegd worden.

Ik heb klanten die zeer tevreden zijn, maar ik vermoed dat ik ook klanten heb die niet tevreden zijn. Je kan het niet iedereen naar de zin maken, en er zijn zoveel faktoren die meespelen dat je tenslotte niet voor iedereen goed kan doen. Over het algemeen krijg ik toch regelmatig telefoontjes of mailtjes van klanten die speciaal terugkomen omdat ze vinden dat ze goed behandeld zijn.

Kortom, ik heb nog nooit zoveel verkocht als dit jaar, en gelukkig ben ik buiten enkele accidentele gevallen, gespaard gebleven van grote ongelukken. Ik heb dus het gevoel dat ik goed bezig ben, maar wil toch nog de geruchten die me kenbaar worden gemaakt verder bespreken.

Daarom nu wat over de prijzen van de koi:

Ik heb gisteren een filmpje gemaakt van 3 verschillende koi. Ik heb bewust geen hoogvliegers genomen, maar gemiddelde vijvervissen, die in geen enkele vijver zullen misstaan, en die je misschien overal kan kopen. Ik zou van mijn lezers graag willen horen wat zij vinden wat ze waard zijn. Het gaat over een kohaku van 39 cm, een showa van 41 cm en nog een kohaku van 33 cm.

Ik ben zeer benieuwd of de koikenners die mij de prijzen voorkauwen, het heft in handen durven nemen en er een prijs op willen zetten. Ik zal een kleine uitleg formuleren hieronder, en als ik een aantal prijsbepalingen krijg in de reacties, zal ik de door mij gebruikte prijsstelling vergelijken, en achteraf kenbaar maken.

Bekijk eerst het filmpje

De eerste kohaku is van Taniguchi. Voor 99% zeker een mannetje, wat je kan zien aan de kleur van het hi en de mannelijke bouw. Hij heeft nog een klein pokje dat hij meegekregen heeft tijdens de winter, maar dat zal binnenkort verdwijnen. Voor de rest een goed shiroji met een egale diep rode kleur. Ik verwacht dat deze koi een lengte kan halen van om en bij de 60-65 cm. Voor mij een mooie vijvervis.

De tweede is een showa van Ueno. Voor 99% zeker een mannetje met een goede verdeling van het shiroji, sumi en beni, alhoewel hij op het hoofd beter nog wat wit of shiroji zou hebben gehad. Met zijn 41 cm geen echte jumbo, maar ik denk dat een lengte van 60-65 cm hier ook haalbaar is. Zijn hi is iets ingevallen juist na de schouder. Dit kan nog verder uiteengroeien, maar het zou ook kunnen dichtgroeien. Ik denk dat dit een showa is die veel koiliefhebbers best in hun vijver willen hebben. Ik praat hier weer over een mooie vijvervis.

De derde is weerom een kohaku van Taniguchi, een duiveltje van 33 cm. Ik durf hier niet te zeggen of het mannelijk of vrouwelijk is, maar dat maakt niet uit voor deze kleine kohaku. Wederom een goede kleurintensiteit. Het koppetje is wat klein, en vermoedelijk zal dit nooit een geweldenaar worden, maar het is een aangenamen koi om te zien. Zijn, of haar body is bovendien mooi sigaarvormig, goed compact en sterk gebouwd. Zelf geloof ik niet dat hij veel verder dan 50-55 cm zal komen, maar ik heb me al meer vergist. Het shiroji en het hi zijn van goede kwaliteit.

Dit zijn 3 mooie vijvervissen van goede kwekers, met goede genen. Ik praat bewust niet over patronen, want dat komt altijd op hetzelfde neer. Het zijn geen hoogvliegers, maar er zijn voldoende mensen die deze koi maar al te graag in hun vijver zouden zien.

Mijn vraag is nu of er mensen zijn die in de reacties hun oordeel over de prijs van deze koi willen neerpennen. Het is geen wedstrijd, het is eigenlijk gewoon een test om te proeven wat er leeft onder de lezers. Ik hoop dat er een tiental mensen zullen reageren, dat zou wenselijk zijn. Samengevat: geef me door wat jij denkt de prijs te mogen zijn van:

kohaku 1: .... euro

showa 2: .... euro

kohaku 3: .... euro

Indien op dit nieuwsitem voldoende en respectvol gereageerd wordt wil ik ook nog wel enkele duurdere koi bespreken, uitleggen waarom deze zo duur zijn, en proberen aan te tonen dat de prijs gefundeerd is. Ik ben benieuwd.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137