De promotie van Sofia en Helena

De promotie van Sofia en Helena

Sinds ik met de koihobby begon, en dat is ondertussen weeral een hele tijd geleden, was ik altijd gecharmeerd door een venturi.

Het zijn zo van die dingen die een ongelooflijke aantrekkingskracht op mij hebben, maar vraag me niet waarom. Iets in die dingen intrigeert mij enorm, en ik ben steeds op zoek geweest naar een vorm van venturi.

Vermoedelijk heeft het te maken met mijn honger naar zuurstof voor koi, want ik pomp zoveel zuurstof in het water als ik maar kan. Watervallen, pompen, aerators, noem maar op, als het maar klettert en zuurstof oplevert, ik ga ervoor....

Nu heb ik nooit of te nimmer een venturi in mijn bezit gehad, totdat ik weer aan het zoeken was naar bepaalde oplossingen en in mijn eigen winkeltje deze inline venturi tegenkwam.

Hoe kwam het toch dat ik dit nog nooit geprobeerd had ? Raar of niet, dus gisteren maar even 3 van deze venturi geïnstalleerd. Het mooie van deze venturi is dat je het op een 50 mm PVC buis kan monteren, en had ik die nu net klaar liggen....

Wat is een venturi ? Om het volgens wikipedia te zeggen is een venturi, een doelbewust aangebrachte vernauwing in een stromingkanaal voor vloeistof of gas. Doordat het passerende medium een snelheidsverhoging ondergaat ontstaat daardoor op die plek een drukverlaging; het venturi-effect. Nu mooier kan ik het niet zeggen....

Ik heb er natuurlijk een amateuristisch filmpje van gemaakt, en ik wordt telkens gefascineerd door de eenvoud van de werking.

Je hebt dus een sproeistuk dat de uitgang van het water vernauwd, en dit spuit tegen een bolvormig ding waardoor het water terugspetst naar de achterzijde, terwijl er lucht toegevoegd wordt via een luchtkanaal bovenop de venturi. Hierdoor ontstaat er zeer veel werveling en wordt er bijzonder veel zuurstof aan het water toegevoegd.

Ik voelde me bijzonder happy na de installatie want dit is wat ik wil....zuurstof....en de koi hebben er blijkbaar ook geen problemen mee. Door de aansluiting van de venturi in een plastic zak wordt het spetterend geluid wat gedempt en wordt de uitmonding van de PVC buis in het water ook beschermd tegen potentiële beschadiging van de koi. En ik hou er wel van. Ik kan ook een bescherming rond de uitgang maken, maar dat is niet zo lekker Japans als een plastic zak.

Een uitgekiend eenvoudig apparaatje deze venturi, die je in principe overal tussen iedere leiding van 50, eventueel via een bypass kan tussenbouwen. Bovendien is het niet enkel een goed gevoel ding, maar brengt het de nodige verbetering aan de waterkwaliteit. Het is algemeen geweten dat verneveling een gunstig effect heeft op de ammoniak opbouw.

En dan de benaming ? Inline venturi....wat klinkt dat mooi..."inline", je zou het zo aanschaffen..wat klinkt dat mooier dan "ingebouwd"... En dan die naam "Venturi"... die klinkt als een klok. Dat heeft het te danken aan de uitvinder ervan, namelijk Giovanni Battista Venturi (Bibbiano, 15 maart 1746 - Reggio Emilia, 24 april 1822). Het was een Italiaans natuurkundige. Hij was de ontdekker van het venturi-effect - het zuigeffect dat optreedt wanneer vloeistof door een vernauwing stroomt - en naamgever van de venturipomp en venturibuis.

Hij was een leerling van Lazzaro Spallanzani en een tijdgenoot van Lagrange en Laplace. In 1769 werd hij tot priester gewijd. Na zijn wijding werd hij in hetzelfde jaar als wiskundeleraar aangesteld op het seminarie van Reggio Emilia. In 1774 werd hij professor in de meetkunde en de filosofie aan de universiteit van Modena, waar hij in 1776 ook professor werd in de natuurkunde. Hij was de eerste die het belang zag van Leonardo da Vinci als wetenschapper. Verder publiceerde en becommentarieerde hij vele van Galileo's manuscripten en brieven. (info via wikipedia)

Nu heb ik weer een lang verhaal geschreven over een klein onnozel ding, dus moet ik het ook maar in promotie zetten. En dit wordt op bijzonder mooie manier gedaan door 2 van mijn kleinkinderen, Sofia en Helena.

De promotie is als volgt: wie interesse heeft om een venturi zoals deze in zijn bezit te krijgen, moet mij een mail sturen en zal ik de aankoop van de venturi centraliseren in één grote bestelling, tenminste als er liefhebbers zijn.

Je kan de venturi bij mij ophalen, of je kan de venturi bestellen en laten opsturen in BE of NL. De prijs van de venturi bedraagt normaal (via verschillende webshops) rond de 70 euro. Ik bied deze aan voor 60 euro, exlusief eventuele verzendingskosten. (en ja hoor, ik verdien er ook nog iets aan...)

De verzendingskosten hou ik afgerond op 7 euro in NL of BE. (normaal is dit ± 6.95 euro). Dus wie interesse heeft om dit eenvoudig, maar verstandig ding ergens in zijn leidingen of via een bypass in te bouwen, geef me dan een mailtje en dan centraliseer ik de bestellingen.

Bovendien doe ik er nog een minipotje van de overheerlijke honing bij van Harold, mijn persoonlijke imker. Het zou tevens een mooi cadeautje zijn voor sinterklaas...dus dames....dit is mijn emailadres

Terwijl ik de venturi aan het installeren was, kon ik het toch even niet nalaten om wat filmpjes te maken van mijn koi. Het is bijna december en ik heb het nog geen enkel jaar meegemaakt dat ze nog zo spontaan en opgewekt rondzwemmen.

Het is dan ook een genoegen om een filmpje te maken van de vijvers buiten die nog bevolkt zijn. Tevens nog wat publiciteit neergezet voor de Probites, want dat voer ik na al die jaren nog steeds met plezier, en de koi worden het nog altijd niet moe zoals je kan zien.

Voor diegenen die interesse hebben

Ik moet vandaag nog een 6-tal nisai overzetten van de binnenvijver 18° naar de buitenvijver 18°. Altijd interessant om te zien...

Meer afbeeldingen

De promotie van Sofia en Helena: afbeelding 1
De promotie van Sofia en Helena: afbeelding 2
De promotie van Sofia en Helena: afbeelding 3
De promotie van Sofia en Helena: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137