De uitleg van Ben over de shiro

De uitleg van Ben over de shiro

De reden om deze vraag over de shiro te introduceren is eigenlijk om te bevestigen hoe moeilijk het is om een koi van een foto, hetzij film te beoordelen.

De foto wordt vergroot, hij wordt langs alle kanten bekeken…hoe dom kan je zijn. Iedere HQ foto uit Japan wordt bewerkt, de koi worden breder gemaakt, ze worden met de vinnetjes mooi open op de foto gezet, de achtergrond is egaal blauw, liefst nog met wat Japanse symbooltjes, ooh wat is dat toch mooi…

Is daar iets mis mee ? Neen, totaal niet, maar wat je wel vergeet is dat je de koi moet gezien hebben. We hebben het al zo dikwijls meegemaakt, en vooraf bekijken wij alle filmpjes honderd keer om er zo goed mogelijk die koi uit te kiezen die wij denken dat goed genoeg zijn om aan te kopen.

Dan richten we ons nog niet op de koi waarvan we vooraf reeds weten dat we ze niet aan kunnen kopen, maar juist op die koi die misschien uit de boot vallen. De meesten zoeken de beste koi die eigenlijk niet kunnen missen, en dan verschieten ze dat hun bod niet geaccepteerd werd.

Deze reis kreeg ik een bod van 400 000 yen ex kosten voor een koi. 400 000 yen, een flink bod zul je denken want dat is al bijna 4000 euro….amai zoveel geld.

Als ik dan de koi zie waar het bod op loopt, dan weet ik al dat het een onmogelijke zaak is. Tussen haakjes, de koi waarvan sprake werd door Narita aangekocht en hij bood tot 3 500 000 yen. Toen was het de zijne en zul je hem kunnen kopen op de R-collectie waar ik ook zal zijn…voor de prijs van….

Ter plaatse vallen er nog veel koi door de mand van onze voorselectie. Geknipte vinnen, scheef kopje, grote kieuwen, jaja het komt allemaal voor….en dan te bedenken dat je maar enkele seconden tijd hebt om te beslissen….

Nu probeer ik dat al jaren en jaren uit te leggen, maar niemand luistert. Laat het nu eens aan je vertrouwenspersoon over die al jaren de veilingen afschuimt om die koi eruit te halen die voor de modale mens haalbaar zijn. De evolutie van de koiwereld is in een stroomversnelling en het is echt niet eenvoudiger geworden.

Ik moet de keuze maken om mee te gaan in de stroom of om een halt toe te roepen aan deze tendens…stilstaan is doodgaan, dus ik moet proberen om de evolutie te volgen….

De keuze van Ben voor de shiro’s zal hij nu proberen uit te leggen. Het is zijn visie over de koi…Het wil niet zeggen dat de visie van Ben heilig is, maar mij en vele anderen moet hij niet overtuigen.

De uitleg over de shiro van Ben

Zoals zo dikwijls het geval is, lijkt de mindere koi dikwijls de betere voor de lange duur...Na vele jaren ervaring koi kijken en beoordelen zie je dat toch die koi met de betere patronen het meeste succes hebben en over het algemeen verkozen worden.

Helaas wordt hierdoor dikwijls de huidkwaliteit en de body over het hoofd gezien, terwijl dit eigenlijk het allerbelangrijkste is.

Men kan nog zo een prachtig patroon hebben, als de body en de huidkwaliteit niet voldoende zijn, dan zal de koi altijd vrij smal blijven en ook nooit de gewenste groei kennen… dat is wat we de laatste tijd wensen.

Deze gegevens kennende was het voor mij overduidelijk dat de 1910009 de beste was van deze 3, met de toekomst in het achterhoofd.

De body en de huid van deze shiro zijn in levende lijve een wereld van verschil met de andere 2. Het is dus niemand kwalijk te nemen dat ze voor de andere hebben gekozen, want dat is nu precies waar wij op doelen dat je de koi in levende lijve moet zien om te kunnen zien hoe goed de beenderstructuur en de huid is om als allerbeste uit de bus te komen.

Dit is op foto, zeker bij shiro onmogelijk te zien, ook voor ons. Het gaat bij ons in dit geval vooral over de beenderstructuur en het shiroji, zeker niet over het patroon. Een shiro zonder goed shiroji kan nooit een goede shiro worden hoe mooi het patroon ook is.

Bovendien is het belangrijk om het sumi goed te bekijken dat al boven is, om de kwaliteit van het sumi te beoordelen. Ook hier waren de verschillen klein bij deze 3, maar bij de 1910009 was het beetje lakzwarte sumi dat al boven was, het beste van kwaliteit.

Bij de andere is het opkomen van het sumi zeker niet slecht, maar zal het een probleem worden om het sumi meer bij elkaar te houden met een mooie aflijning.

Bij de 1910009 is het nu al te zien dat de patronen compacter bij elkaar opkomen en is het daardoor makkelijker om later een mooi vlak te vormen, dat neigt naar atarashi sumi. Bij de andere is het ook nog mogelijk, maar de kans is geringer….niet te vergeten dat het toverballen blijven, en we hebben nog geen glazen bol…

Het grote verschil is de beenderstructuur en het dikke staarstuk met de stevige ozutsu dat nu al aangeeft dat deze de beste body gaat krijgen van de 3 met de betere huid.

Zoals jullie allemaal weten is body en lengtegroei oh zo belangrijk bij elke koi omdat het gewoon hoog gewaardeerd wordt in de koiwereld.

In deze reacties komt toch naar boven dat men de indruk heeft dat de 1910009 een wat spitser hoofd heeft, maar in de werkelijkheid heeft deze koi de breedste en beste kop voor de toekomst. Dit zijn de belangrijkse punten.

Niet vergeten dat het hoofd van een koi dat wat kleiner lijkt, maar wel de goede beenderstructuur heeft in de toekomst bij zal groeien, want een kop groeit trager dan de rest, en zeker met het snellere groeien van tegenwoordig heeft het hoofd moeite om dit bij te houden. In een later stadium zal dit echter gecorrigeerd worden.

Graag willen we ook zeggen dat er toch wel duidelijk een onderscheid gemaakt moet worden tussen een echte spitse kop en een kop die de mogelijkheid heeft om later mee te groeien, maar hier is kennis voor nodig.

Tenslotte moet ik nog even vermelden dat we het hier niet hebben over HQ shiro, maar over modale goede shiro die zeker de moeite zijn om te hebben.

Dus de kandidaat winnaars zijn geworden:

Paul Dauwen

André Coursier

Pascal Loyson

Pelgrim Roger

Christof Wilms

Wim de Wit

Wieger van Wattum

Hoe gaan we de winnaar selecteren ?

En dit op een zo eerlijk mogelijke manier. Ik heb het gevonden...Ik heb een screenshot gemaakt van het FB account van alle mensen die een juist antwoord hebben gegeven. Dit heb ik in een filmpje gezet dat alle winnaars 0.5 seconde toont.

Ben mag niet kijken en moet zich omdraaien. Ik laat het filmpje lopen totdat Ben op een bepaald moment stop zegt. Ik zal de film dan tegelijkertijd onmiddellijk stoppen en bij de persoon waar de film wordt gestopt is de winnaar....

Dit is het filmpje dat we gemaakt hebben....

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur
Zondag: op afspraak

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SM-V20-12196

Shiro Muji SM-V20-12196
Verkocht