De vijver van Geert

De vijver van Geert

Gek toch. Geert woont op een steenworp en een boogscheut van me vandaan en nog nooit had ik zijn vijver gezien. Wel die van zijn vader Ad, maar ja, die woont dan ook tegenover me en daar ga ik nog wel eens koffie drinken. Ad en Geert zijn echte koi-liefhebbers, dus ik was blij dat ik eindelijk bij hem op de stoep stond om zijn vijver te bewonderen.

Die vijver liegt er niet om, met zijn veertig kuub en ruim 9 meter lang. Diepte gemiddeld 1.70 meter. Op een mooie, prominente plaats in een zeer ruime, zorgvuldig aangelegde tuin. Geert en Ad zijn gewaardeerde en vaste klanten van Interkoi en Geert had in het voorjaar een fraaie, 55 cm lange doitsu kohaku van Matsue bij ons aangeschaft. Ik ken de doitsu van Matsue niet zo goed en was benieuwd hoe die was geëvolueerd. Nou, ze zag er met haar mooie grote hi-platen op sneeuwwitte shiroji perfect uit. Ze was ook lekker aangedikt. In mijn ogen zonder meer de prinses van de vijver, al had de goedmoedige, oranjeachtige yamabuki mijn meeste sympathie. De schrokop!

Er zitten zo'n twintig koi in deze vijver, die één ding gemeen hebben: constante honger. Een handvol Probites trekt de hele school meteen naar boven en binnen tien seconden rollen ze in doldrieste vaart over elkaar heen. Een kaleidoscoop van kleuren trekt aan je ogen voorbij. Niet raar, want Geert heeft een grote verscheidenheid aan koi rondzwemmen; sommige van goede kwaliteit, enkele van wat mindere klasse, maar dat zijn dan de "lieve"vissen. Geert kleit zijn vijver elke week en dat zie je toch ook aan de hygiëne van de vijver.

De vijver is strak aangelegd. Luc en ik zijn de laatste tijd bij een aantal koikeepers op visite geweest en het valt me op dat dit genre vijver absoluut in opkomst is. Langs de vijverrand staat de bekende aerator, die constant zijn 28000 liter water per uur spuwt. Ik heb er zelf ook een en ben er nog steeds van gecharmeerd: hij zorgt voor een lekkere stroming en een enorme zuurstofverrijking van het water.

Aan het eind van de vijver valt een forse plantenbak op, vol met irissen en lissen. Een waterval verzorgt de uitstroming van de 18.000 liter die per uur door de plantenbak wordt gevoerd. De bak zelf is een meter diep en zit, behoudens een open ruimte onderin, vol met gletsjersubstraat en kiezel. Een fraai en ideaal middel om het water te ontdoen van nitraat en fosfaat. De algengroei is dan ook heel beperkt.

Extra aandacht trekt een enorm gevaarte: het hydraulische dek van de filterput die via een afstandsbediening geopend en gesloten kan worden. Gemak dient de mens. Geen overdreven aantal vortexen in de filterput, maar wel een bak waarin een soort harmonika van doek is geplaatst. Dat is hetzelfde doek waarmee de trommel van trommelfilters is bespannen; ik denk zo'n 40 micron. Het water wordt onderin de bak gepompt en stroomt vervolgens door het harmonikadoek weg de uitlooppijp in. Al het fijne zweefvuil wordt hier tegengehouden. Schoonmaken is een fluitje van een cent, verzekert Geert mij: wat water aflaten uit de bak en even met de sproeier er overheen en de bak spoelen. Een even simpel als toch ook geniaal systeem.

Mooie en goed geinstalleerde vijver, Geert. Geniet ervan.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml