De vijver van Marcel

De vijver van Marcel

Een trouwe en eerlijke klant zoals je er wel 1000 zou willen. Geen grootspraak, geen betweterigheid maar altijd correct en trouw.

Marcel komt uit de buurt van Yerseke, een dorpje dat wij Belgen naar waarde weten te schatten, want dat is natuurlijk bekend voor de Belgische Bourgondische specialiteit, namelijk mosselen.

Een interessant product…het heeft wel niets met koi te maken, maar kennis mag uitgebreider zijn dan alles weten over koi. Mosselen zijn een interessant onderwerp en Yerseke speelt een centrale rol in de Nederlandse mosselvangst en -verwerking.

De belangrijkste visgebieden zijn de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. In 2009 waren er zo’n 50 kwekers van mosselen met 56 vaartuigen. In totaal voerden ze in 2009 zo’n 46 miljoen kilo mosselen aan met een waarde van 56 miljoen euro. De omvang van de vangsten fluctueert per jaar, sinds 2005 ligt deze tussen de 30 en 58 miljoen kilo per jaar.

De import van mosselen bedroeg 27 miljoen euro in 2009. Alle mosselen, inclusief de importmosselen, worden uiteindelijk aangeboden op de veiling van Yerseke. De medewerkers van het Mosselkantoor controleren deze op kwaliteit. Pas dan worden ze verkocht.

Deze importmosselen mogen ook Zeeuwse mosselen heten als de handelaren ze hebben opgeslagen in zogenaamde natte pakhuizen in de Oosterschelde. De meeste consumptiemosselen, ongeveer 65%, worden geëxporteerd naar België. Verder gaat 23% van de aanvoer naar Frankrijk en de rest blijft in Nederland of gaat naar andere landen.

Voor mosselen bestaat een vrijwillige veilplicht. Alle aanbieders van mosselen houden zich hieraan. De prijs komt tot stand op de veiling in Yerseke. In de vijf jaren tot 2009 schommelde de prijs van 95 euro in 2005 naar 180 euro per 100 kilogram in 2009.

Ten slotte kent de mosselsector een zogenoemde ophoudprijs. Beneden die prijs worden de mosselen niet verkocht, maar overgenomen door het Mosselfonds tegen deze ophoudprijs. De mosselen die zo zijn opgekocht worden opgeslagen in de Oosterschelde en in december weer verkocht. De verkoopopbrengst wordt dan teruggestort in het Mosselfonds.

Zo dat weten we ook weeral, en geloof me, ik kan mosseltjes waarderen en het seizoen staat weer voor de deur...

Maar nu verder over de vijver van Marcel. Zoals je kan zien wordt de vijver gestuurd door “een nexus”. Ik heb geen ervaring met een nexus en kan er ook geen oordeel over vormen. Het is me ooit opgekomen om ook mijn binnenvijvers op dit systeem te laten draaien, maar dat is toen niet doorgegaan, maar vraag me niet waarom !

Laat ons eerst een kijkje nemen naar de vijver van Marcel.

Hij is zo vriendelijk geweest om een volledige overzicht te maken van zijn tuin, zijn persoonlijk paradijs en je kan voelen dat hij er trots op is.

Wij zien dit graag en ik ontvang niets liever dan filmpjes en informatie over de vijver van klanten. Iedereen heeft wel interesse om bij een andere koiliefhebber even te loeren, en waarom ook niet ?

Bovendien heeft hij alle codenummers van de koi meegegeven zodat het voor mij makkelijker is om de koi te traceren en een overzicht te geven van toen ze aangekocht werden, en dat is altijd interessant om een vergelijk te maken. Dit zijn de aangekochte koi die in de vijver van Marcel rondzwemmen:

Showa SH-V14-0942 van Momotaro, september 2014

Sanke 1302052 van Taniguchi, november 2013.

Showa 1310034 van Sakai FF, oktober 2013

Karashigoi 1403096 van Takigawa, oktober 2014

Vier koi, 4 verschillende kwekers, bedankt Marcel om dit met ons te delen…

In Japan zwemt nog een interessante showa die vermoedelijk begin volgend jaar het bestand gaat vervoegen.Deze werd aangekocht op de veiling van Momotaro in oktober 2015, en is een dochter van Black Dragon.

Ik heb deze in maart teruggezien en dat wordt een beul van een showa !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240