De vijver van Pierre en Amber

De vijver van Pierre en Amber

Ze komen niet graag in het nieuws of op de voorgrond, maar het zijn trouwe klanten en dat verdient eerbied. Enkele dagen geleden kreeg ik deze mooie mail aan, en bovendien hoef ik er zelf niets aan toe te voegen. Enkel de filmpjes uploaden die eindelijk horizontaal geleverd worden, dit is zoals het hoort. Waarom ? Ik probeer het je  uit te leggen. Als je verticale filmpjes doorgeeft komen worden die verticaal in YouTube geplaatst en vind ik het bedroevend om naar te kijken. Dit is de mail van Pierre: 

Hey Luc,

Je had deze nog van me te goed….het heeft "even" geduurd maar ik stuur je via de Large File Transfer een aantal filmpjes van de tuin, vijver en de vissen.  Het eerste filmpje is van de tuin, die heeft al een paar keer in je nieuws items gestaan, dus daar lopen we maar even snel doorheen….het is weer voorjaar, veel begint in bloei te komen in allerlei kleuren en alles schiet weer uit, zoals de grote bonsai welke alweer snel gesnoeid zullen moeten worden.

De vijver zelf doet het wel oké maar moet beter, zoals je weet moeten er hoog nodig technische verbeteringen worden aangebracht….de oude plantenfilter en waterval hebben geen functie meer en moeten uit het geheel worden verwijderd.

Hier moet een nieuw filterhuis voor in de plaats komen met de nodige aanpassingen aan leidingwerk en flow….hopelijk kunnen we starten met de aanpassingen in het najaar.  Het tweede filmpje laat de bewoners aan het woord….. zo te zien hebben die het wel naar hun zin in de vijver….

Er zwemmen 7 dames en 1 heer (de Karashi) rond in de vijver welke zo’n 65 kuub bedraagt, na aanpassing zal er ongeveer 60 kuub overblijven en daar moeten dan nog wel wat vissen bij…nu is het wel wat aan de lege kant…

Alel vissen uit de Go-Sanke klasse komen bij jou vandaan, de Karashi, Ochiba en Chagoi zij al wat ouder (11 & 12 jaar) en waren de eerste vissen die ik kocht in 2011….ze zijn respectievelijk 76, 77 en 84 cm groot.

Dan heb ik jou dames even op een rijtje gezet….

De eerste dat is de Showa van Ueno (1603023) bij mij heet ze "Jack Sparrow" en is een 62 cm lange Gosai. Toen ik ze kocht in augustus 2016 was ze Tossai en 40cm groot. Zoals je zelf zegt, het is niet altijd alleen maar goud wat er blinkt wat wel blijkt bij deze dame want ze ontwikkeld nogal wat secundair Hi, en ook dat moet je laten zien….Qua groei blijft ze wat achter bij de volgende twee dames, die zijn precies net zo oud.

De showa bij aankoop: 2 maart 2016

De eerst volgende is een Kohaku van Momotaro (KO-V16-441) bij mij heet ze "Red October", vernoemd naar de grote onderzeeër in de film “The hunt for Red October” en aangezien dit ook zo’n grote duikboot is, vond ik de naam wel toepasselijk. Ook zij is Gosai met een gezegende lengte van 71cm. Toen ik ze kocht was ze Tosai, 51 cm lang...met een gat in haar kop weet je nog….zie je gelukkig niets meer van.

De kohaku bij aankoop: 5 april 2016
De kohaku toen ze met  de kop ergens tegenaangesprongen was: 6 september 2016

Ze doet het vrij aardig, alhoewel ze een buikje heeft en eigenlijk een kleine correctie moet hebben op de flanken ivm de rode schubjes, maar daar vind ik wel wat op….moeten we het maar eens over hebben.

Deze dame heet "Lucky Number 7” . Deze Sanke van Momotaro (KO-V16-415) is nu Gosai en 68 cm groot. Ze doet het goed bij mij in de vijver, moet vooral nog body ontwikkelen maar dat komt wel. Ze is de meest rustige en lieve koi die er bij mij zwemt.

De sanke bij aankoop: 5 april 2016

Kate Becket

Dan de parel van de vijver….de Showa van Momotaro (SH-V17-1013), ze heet "Kate" (of KB, genoemd naar Kate Beckett…Google ze maar eens, mooiste vrouw die ik ooit gezien heb….). Deze Showa is ook Gosai en meet 73 cm. Ze is 3 cm gegroeid in de afgelopen 2 jaar en ik had verwacht dat ze wat meer lengte zou hebben gemaakt maar geen zorgen, goed werk heeft tijd nodig…ik laat verder het filmpje maar spreken….

De showa bij aankoop: 3 oktober 2017 

De laatste dame is een Sanke van Sakai (SA-V15-482)…ze is 7 jaar oud en heet “Elleke”….die naam is evident denk ik zo…ze is enorm….en toch ook nog maar 74 cm….ook hier had ik meer lengte verwacht. Dat gezegd hebbende is ze wel een hele verschijning in onze vijver en ben ik er heel blij mee.

De sanke bij aankoop: 16 april 2015

Ik denk dat er nog veel meer uit de vissen te halen is, een andere vijver-techniek in combinatie met hard werken (en een beetje geduld in mijn geval) zal het moeten uitwijzen….Succes en veel gezondheid in deze bizarre tijd, hopelijk tot snel!

Groeten
Pierre

VOETNOOT VAN DE REDACTIE

Als je alles in perspectie beschouwt Pierre is de oudste koi ongeveer 6/7 jaar. Laat ons zeggen dat het haar intrede naar volwassenheid is. Bij sommige mensen komt de groei van puber naar volwassenheid nu pas, bij anderen hebben ze hun scheut al gekregen. Wat me wel opvalt is dat het sumi een bloedmooie ontwikkeling heeft gekregen, showwaardig zelfs....

De koi zijn in normale omstandigheden opgegroeid, niet gekookt en dus ook geen dubbel leven geleid. Je zult niet alleen meer en langer plezier van je koi hebben, ze zullen ook langer goed blijven. Een goed voorbeeld hiervan is Wakana, de sanke die GC werd in 2016. Van de week waren Ans en Frans nog op bezoek om hun nieuwe aanwinst op te halen.

Frans wou dit jaar Wakana nog eens inzetten in Arcen, maar door de corona toestanden gaat dit niet meer. Volgens Ans en Frans ziet ze er nog zo goed uit als 5 jaar geleden. Ze is ondertussen 15 jaar en nog in volle bloei. Een onderwerp waar men toch eens over  moet nadenken. Ik heb er filmpjes van aangekregen, maar je ziet Wakana niet goed. Vandaag of morgen zal ik ze echter nog wel eens kunnen spotten en dan zal ik je ze graag nog eens tonen, want het blijft een boegbeeld.

Wat betreft het ontwikkelen van secundair hi ! Het blijft een gevoelig onderwerp. Het bewerken van de koi als ze jong zijn, zelfs vanaf dat ze geboren zijn is een precair onderwerp. Men heeft niet graag dat men erover spreekt, maar het is een onderdeel van de business;

Zijn de kwekers verantwoordelijk ? Neen....het zijn de eisen van de klanten die perfecte koi willen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Is het een taboe ? Ik persoonlijk vind dat het zo niet zou mogen zijn. Onze drang naar schoonheid gaat gepaard met bepaalde chirurgische ingrepen, en de commerciële inslag zal altijd aan de basis liggen van bepaalde ontwikkelingen. 

Is dit fout ? Laat het me zo stellen: ik heb er geen problemen mee. Iedereen streeft naar goedheid voor de koi en zal alles in het werk stellen om de koi een zo goed mogelijk leven te geven.

EXTRA INFORMATIE VANUIT INTERKOI NEDERLAND

Met veel vreugde kondig ik toch het nieuws aan van de tosai van Takigawa die aangekocht werden, en die nu verblijven bij Interkoi Nederland. De passie van Johna is om betaalbare tosai aan te kopen en deze eventueel op te laten groeien naar nisai.

Zijn gedrevenheid, zorg en liefde voor de koi is ongeëvenaard. Bovendien bied Interkoi Nederland deze selectie aan voor de spotprijs van 475 euro INCLUSIEF AZUKARI TOT MEDIO OKTOBER. Dit aanbod is echter enkel geldig deze maand of tot 31 mei. Laat deze kans niet schieten, het is een kans uit de duizend.

Vorige evoluties hebben al bewezen dat Interkoi Nederland weet wat ze doet. Er zijn 27 tosai aanwezig, en je kan altijd contact opnemen met Johan om eventueel filmpjes te bekijken. Om je een voorbeeld te geven van de selectie heeft Johan mij een 2-tal filmpjes gezonden die ik even laat zien:

Tosai van Takigawa deel 1

Tosai van Takigawa deel 2

Wees er wel als de kippen bij.

 

Meer afbeeldingen

De vijver van Pierre en Amber: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

7 reacties

Stéphane

fait avec beaucoup de goût, un superbe endroit ou il doit faire bon méditer  ;) 


Pierre

Luc, dank voor de voetnoot! Dank je wel iedereen voor de reacties 😊


Matthijs

Prachtige tuin! Idem voor de koi! kohaku zou ik idd gewoon even bijwerken/bij laten werken. Geen problemen mee! De showa is echt prachtig, wat een huid! En dan natuurlijk ons Wakana nog even in beeld.. man man man... Mooiste sanke die ik ooit gezien heb... en op beelden is ze geen schim van de realiteit... ze is briljant!


Willy

Een geweldige tuin om in te vertoeven, mooie zithoekjes, knappe kois. Proficiat.

Wim DW

volledig akkoord -


Johan

Herken de Kohaku vanuit 2016 direct en heb het filmpje meerdere keren bekeken omdat ik het niet geloofde dat is echt heel goed hersteld. Plek is geheel weg en het Hi is zonder kleurverschil weer net zo dik teruggekomen. Goed om dit terug te zien Luc erg leerzaam.


Wim

Wat een prachtige tuin hebben Pierre en Amber  en ook mooi koi.  Zeker de PAREL DE SHOWA VAN MOMOTARO  is een topper.  Erg leuk om dat alles aan ons te laten zien.  Bedankt.  Gr.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240