De waarheid volgens Jack

De waarheid volgens Jack

Regelmatig vragen veel mensen mij hoe groot kunnen deze koi worden, vooral als ze als tosai aangekocht worden.

Je krijgt een serieus nieuwsitem te verwerken, het zal je bezig houden. De cursieve teksten zijn telkens van Jack. Ik laat ook bewust anderen aan het woord die min of meer de Interkoi filosofie volgen...en vooral luisteren....

Nu heb ik al 1000 voorbeelden laten zien en uitgelegd, maar toch blijft de vraag bestaan. Het mooiste voorbeeld dat ik kan laten zien is de evolutie van koi door een koikichi in hart en nieren.

Het gaat hier best over betaalbare koi die geen stukken van mensen hebben gekost, allemaal door ons werden uitgezocht, en het is eigenlijk een eer om te ondersteunen wat wij al zolang proberen uit te leggen.

Koi kopen is één ding, goede koi kopen is ander ding, maar koi grootbrengen is in principe het vervolg dat even belangrijk is als de koi aankopen. Nu is het zo dat ik mag zeggen dat wij toch de nodige kennis hebben om die koi aan te kopen die niet alleen groot, maar dan ook nog eens goed zijn.

Daarom dat het vervolg, namelijk het vijveren ook zo belangrijk is. Het zijn jullie die de koi moeten maken.

Ik laat jullie nu 4 koi zien die door Jack werden “grootgebracht” en oordeel zelf. Eerst en vooral een man van Momotaro. We beginnen telkens met filmpjes bij aankoop.

Sanke 1503062. Ik kocht deze in maart 2015 uit een selectie van meerdere sanke, ik dacht 10 in totaal voor een betaalbare prijs.

De sanke op dit ogenblik. Ze is nu 63 maanden of 5 jaar en 3 maanden.

Sanke 1503062 , een echte Momo groeier. Weer braaf wat cm in de lengte , nu 76 cm. Ook word er gelukkig wat gewerkt aan het frame en body van de koi. De huid toont goed , beni houd zich goed en het Sumi komt langzaam op meer plaatsen aan de oppervlakte.

Gaat zich waarschijnlijk beter manifesteren als het water wat kouder is. Shiroji is mannelijk , ook zijn de effecten van de algen te zien.Vind de ontwikkeling zelf heel positief bij deze Sanke. Hopelijk nog wat meer bodytoename de aankomende jaren !

Showa 1110002 bij aankoop. Deze herinner ik me nog heel goed, en luister naar wat ik zeg.

De showa op dit ogenblik. Ze is nu 88 cm en 112 maanden of 9 jaar en 4 maanden, en zeg nu nog eens dat Momotaro geen gezegende leeftijd kan halen !

Hoi Luc , Up date van een oud gediende. De Mako Showa 1110002. Nu 88 cm groot , body en lengte toename zit er al een poos niet in. Behoud van huid en een goede gezondheid gelukkig wel.

Gewoon een zeer fijne Koi in de vijver. Paar plaatsen onderhuids Sumi wat heel langzaam meer ontwikkeld maar of dit ooit echt helemaal finisht moeten we nog maar zien. Dit type Koi heb je altijd te weinig in de vijver !

Het pronkstuk van deze 4 koi volgens mijn bescheiden mening is kohaku KO-V14-04241. Deze werd op verzoek aangekocht, en ik had het geluk om deze te kunnen bemachtigen. Het moest een koi uit de TM kohaku bloedlijn zijn. Ze is nu 6 jaar en 3 maanden en meet ondertussen 85 cm.

De TM kohaku op dit ogenblik.

Hoi Luc , de TM Kohaku KO-V14-04241. Zou weer een up date sturen bij 90 cm. Dat zou hem niet worden , maar de voorgaande jaren nemend qua groei en wat ik zag in de vijver ging ik uit van 88 cm ongeveer op dit moment.

Wel dat werd het niet , slechts 1 cm lengte kwam erbij. Nu 85 cm lang. De Kohaku gaat de breedte in. En die kop, het is bizar!

De huid is goed , het Beni heeft de groei goed doorstaan. Ligt er dik op, fraai. De aankomende jaren gaan we dus kijken of we de huid nog verder kunnen laten verbeteren. Dan ook zeker het Shiroji. We gaan zien wat de toekomst nog brengt voor deze brede dame !

Tenslotte de laatste aanwinst Kohaku KO-V17-1229, aangekocht op de veiling van Sakai, nu 39 maanden of 3 jaar en 3 maanden en 71 cm op dit ogenblik.

De kohaku KO-V17-1229 op dit ogenblik.

Hoi Luc , de SFF Kohaku KO-V17-1229. 71 cm lang inmiddels , dus 5 cm lengte groei dit seizoen. Valt wat tegen , maar dit is een Kohaku die niet mega groot zal worden. Deze moet het hebben van het velletje, en dat is gewoon top.

Daar in tegen is het karakter bij deze Koi gewoon zwaar kl*te , bijna niet te netten. In de bowl alleen maar willen springen. Wat de Koi uiteindelijk ook deed. En daar knapte ze niet vanop.....Zal volgend jaar wel zien met dit pareltje van SFF.

De Drie R’s, staan voor mijn manier van vijveren.

Rust

Geen ondoordachte acties die tot stress leiden, dus niks zomaar in de vijver, op de vijver , aan de vijver. Temperatuur schommelingen tegen gaan. Temp controle is gewoon het allerbeste , schommelingen zijn funest.

Houd de temperatuur in de buurt van de biologische klok van de Koi. Grote waterwissels , zeker bij wisselende waterwaardes geven vaak aanleiding tot problemen. (witte stip bv ). Een niet te hoge visbezetting in de vijver . Persoonlijk is de grens bij mij 1 koi per 2,5 kuub.

Reinheid

Alles gewoon schoon ! Geen vuilophoping in Sieve ,leidingen , dode hoeken enz , uiteindelijk aanleiding tot stress. Zorg voor flow , is direct niet hoog genoeg. Water moet rondgaan, ook voor je Bio !

Zuurstof , bijna elke vijver schiet hier tekort. Zeker beadsystemen , zuurstofarm water gaat retour vijver ! Dus beluchten is zeer belangrijk.

De waterkwaliteit moet gewoon onberispelijk zijn , lage Gh en Kh ben ik voorstander van. 3 is hoog zat om de Ph te bufferen. Streef een zo laag mogelijke TDS na , wil niet meer dan 100 PPM boven het kraanwater gehalte zitten. Afschuimen is een zeer goede aanvulling op de filterlijn. Helpt aan een lage TDS !

Regelmaat

Doe alles volgens een redelijk vast schema. Verversen , klei doseren , voeren (automaat ) alles volgens schema. Bespaar niet op water , het is het goedkoopste medicijn wat je krijgen kunt. Zeker bij een warme periode zoals afgelopen zomer !

Preventief in zo’n periode melkzuurbacteriën doet bij mij geen kwaad in de vijver. Vanzelfsprekend gaat dit in de winter gewoon door !

Wat verder in mijn opinie belangrijk is , dit geld ook voor Ben ,Polleke , en Matthijs vermoed ik zo: Kijk naar je Koi ! Klinkt stom maar veel mensen kijken NIET naar hun Koi.

Neem de tijd , het gedrag , de voeropname , vertelt heel veel. Hoeveel voer ? Misschien doen gedroogde insecten het soms beter dan elke dag weer korrels ?! Voerstop nodig ? Observeer !

En vooral niet te vergeten de kleine groene vrienden in de vijver , ALGEN ! Het is best lastig soms om het evenwicht te vinden voor je Bio en het voorkomen van te grote Ph schommelingen…maar algen horen erbij. Buiten het feit dat je zonnebrand voorkomt , is het een gigantische voedingsbron die zich laat gelden in het najaar.

Als je goed naar de huid van de Koi kijkt, snap je het meteen. Heb periode in de zomer dat ik de Koi bijna niet zie , maar je doet het voor de Koi, niet voor jezelf.

Bij alles wat je doet moet het gaan om de Koi , daar moet geen discussie over wezen. Ik sta er mee op , ga er mee naar bed. Als ik de Koi zie geloof ik dat het over het algemeen wel goed gaat

Groeten Jack.

Meer afbeeldingen

 De waarheid volgens Jack: afbeelding 1
 De waarheid volgens Jack: afbeelding 2
 De waarheid volgens Jack: afbeelding 3
 De waarheid volgens Jack: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

1 reactie

Peterken

Hi Jack. Het is goed om is iemand anders te horen! Je kan er altijd iets van opsteken! Mooie keuze van koi zou ik zeggen! Ik denk dat we allemaal proberen doen wat jij ook in je verhaal hebt laten weten. 👍


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240