De wonderlijkheid van koi

De wonderlijkheid van koi

Soms gebeuren er dingen die je verstand te boven gaan, zo ook met een kohaku van Momotaro, verleden jaar één van mijn absolute favorieten.

Ik verkocht deze koi als tosai, maar de vraag van de koper was of deze nog een weekje of 2 mocht blijven zitten, omdat ze op reis gingen en ze deze liever nadien kwamen ophalen.

Geen probleem, natuurlijk niet. Even een filmpje van deze prachtige nidan kohaku die ik aankocht op de veiling van Momotaro.

Maar dan gebeurt natuurlijk het onvoorziene en het ongewenste! Wat er precies gebeurd is kan ik niet achterhalen, maar ik kwam op een dag s’morgens bij de vijver en constateerde het volgende. Een flinke hap uit zijn koptekening...een ramp.

Geloof me of me geloof het niet, de grond zakte onder mijn voeten weg… de bedoeling is goed en dan komen onverwachte zaken uit de kast die je niet kan voorspellen.

Ik ga nu niet leuteren over verantwoordelijkheid en dat gezever, dat lost het probleem niet op. In ieder geval werd er met de eigenaar een afspraak gemaakt die voor beide partijen aannemelijk was, en daarmee was de zaak beklonken.

Wat ik persoonlijk nooit had verwacht gebeurt toch, en de wonde die veroorzaakt werd is zo goed als helemaal genezen. Dit was iets wat ik in principe nooit verwacht had. Nog een jaartje en het leed is geleden, een onverwachte meevaller.

Wel heb ik de raad gegeven om minder te voeren, want de koi is aan het vervetten en dat is toch iets wat je moet proberen te vermijden.

Nog een onderdeel waar veel mensen mee in de fout gaan….veel te veel voeren. Mensen denken zoals mensen, maar koi zijn geen mensen, dat zijn vissen…De voerfabrikanten lachen zich kreupel…

De meeste problemen, en geloof me nu maar mensen, is dat iedereen over het algemeen veel te veel voert. Laat de koi hun energie niet in de eitjes steken maar in het groeiproces. Als de koi genoeg of teveel voedsel krijgen zullen ze lui worden en alle energie omzetten in eitjes.

Hierdoor worden ze dikker en gaan vervetten, en zullen de koi minder lengte maken. Ook zul je ondervinden dat de koi vanaf augustus meer zullen eten. Vermoedelijk is dit om zich te wapenen tegen de winter, iets dat in hun biologische klok staat geschreven. Je zult ook merken dat de koi nu pas aan hun grootte of omvang beginnen te werken, let maar eens goed op.

In ieder geval is dit een prachtig resultaat waar ik heel vrolijk van werd. Ze is nu een hele jonge sansai van 25 maanden en met een lengte van 61 cm.

Een 2de koi waarvan een filmpje werd doorgestuurd was van deze Ueno Showa 1603023. Een showa uit de ondankbare reeks van goede Ueno koi die niet gesmaakt werden. Ik heb er van deze serie nog 4 zitten, en geloof het of niet, ik blijf ze geweldig vinden...

Ik vermoed dat de mensen ze minder op prijs stellen omdat ze niet groot genoeg worden op korte tijd volgens de huidige begrippen, want aan de kwaliteit kan het niet liggen, en groot worden doen ze zeker, maar op een ander ritme...

Toevallig had ik van de week Black Angel van Matthijs nog gezien tijdens mijn bezoek, en geloof me, die was imposant met haar 70 cm op dit moment. Deze is ook nog maar 50 maanden of juist 4 jaar geworden....maar geduld en tijd...2 begrippen die mensen niet meer in hun woordenboek hebben staan !

Maak het vergelijk met deze showa toen ik ze aankocht ! Deze heeft dezelfde leeftijd als bovenstaande kohaku, is nu 51 cm, en zoals je kan zien spat het sumi er vanaf.

Er zijn enkele showa van deze serie verkocht, en de eigenaars zeggen allemaal hetzelfde, en dat is dat ze met volle teugen genieten van het geweldige sumi.

Een klein hekel puntje wat ik ook weer terugzie bij deze showa, is de vorming van het hi op de schubrand, in dit geval op het staarteinde. Dit zorgt soms voor de nodige frustratie, maar geloof het of niet, het kan wegtrekken, dat heb ik onlangs nog laten zien..

De showa die er nog over zijn van Ueno zet ik hier op een rijtje, want weggeven doe ik ze niet, daar vind ik ze te geweldig voor. Laat ze nog maar zitten als ze niet verkocht worden:

Showa 1603031

Showa 1603032, de 3de meting

Showa 1603030

Showa 1603027

Misschien kan ik nog enkele mensen warm maken of motiveren om deze prachtige showa collectie aan te kopen.

Ik was heel blij met deze update, en hoop dat ik nog wat meer informatie van klanten mag ontvangen...doe eens je best...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240