De Yen doet ons de das om

De Yen doet ons de das om

De yen gooit veel roet in het eten.

Wat moet je dan doen, wachten tot de yen opnieuw op een aanvaardbaar peil komt, goedkopere koi kopen, of blijven investeren in dure vissen, met het risico dat de vissen door het normaliseren van de yen weer goedkoper worden. Het blijft een moeilijk gegeven.

Op dit moment staat de yen op het hoogste peil sinds ik met de yen werk. Voor 1 euro krijg je 108 yen op dit ogenblik. 2-3 Jaar geleden was dit anders, dan kreeg je voor een euro bijna 165 yen. Om dit even te vertalen naar begrijpbare getallen moest je vroeger voor 100 000 yen ongeveer 610 euro op tafel leggen, nu is dat ongeveer 925 euro, een wereld van verschil.

Dit moet je dan nog eens doorrekenen in de kosten, de BTW en alle andere en dan is het eenvoudig om te weten dat koi kopen aan handelbare prijzen bijna een utopie is. Dan nog te weten dat Japanners geweldig kunnen tellen in ronde bedragen, dan is het helemaal een ramp. Medelijden met ons ? Helemaal niet...voor hun maakt het geen verschil, want de yen die ze krijgen zijn voor hen altijd evenveel waard. Bovendien genieten ze van een onvoorstelbare hoge stroom van harde contanten die via China en andere Aziatische landen binnenstromen.

Het is een zeer moeilijke situatie. Voor de goedkopere koi maakt dit een ietsje pietje verschil, maar als je over de duurdere koi begint na te denken, dan is het hek van de dam. Het is dan ook een moeilijk gegeven om krachtdadige beslissingen te nemen.

De Japanners hebben ook een andere manier van tellen. Door de verschillende manieren van tellen in Europa en Japan kan het moeilijk zijn om met een Japanner over grote bedragen te spreken. Waar men in Europa in duizenden en miljoenen praat (met 3 cijfers tegelijk), denkt men in Japan in groepen van 4 cijfers (myriaden). Als een niet-Japanner dus over 10 miljoen yen spreekt, zal een Japanner dit eerst moeten vertalen naar 1000 maal 10000 yen, alvorens hij een gevoel kan krijgen voor de hoeveelheid geld.

Dat kan wel zo omschreven worden, maar volgens mij is er niets mis met hun gevoel.

Meer afbeeldingen

De Yen doet ons de das om: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137