Deze dingen kunnen ook gebeuren

Deze dingen kunnen ook gebeuren

Dat het levende wezens zijn is ons allen bekend. Dat ze regelmatig problemen geven is ons ook bekend, maar dit geval tartte elke verbeelding.

Eén van mijn lievelingskohaku werd verkocht een aantal weken geleden. Waarom was het één van mijn lievelingskohaku ?

Wel, omdat ze groots in haar eenvoud was met een enorme groeicapaciteit zonder verlies van kwaliteit, en met een afstamming die volledig nieuw was voor mij.

Het was een groeikanon dat zonder enige speciale toepassing zienderogen groeide, terwijl je ernaar keek bij wijze van spreken.

Ik kocht de kohaku op de veiling van Momotaro in april dit jaar, ze zag er in mijn ogen formidabel uit.

Let op het geweldige hi, en geloof me, dit hi zul je helaas nooit meer terugzien ! Iets is er wat de Japanners stukken beter weten dan ons, en het ons niet willen leren !

Iedere week breek ik mijn hoofd om het hi op dezelde manier te laten evolueren, maar de densiteit van de kleur, de eenvormige uitstraling en dikte van het hi is onnabootsbaar.

Ik maak me sterk dat mijn koi er altijd picobello uitzien en dat ik echt werk aan de huidkwaliteit, gepaard gaande met een zo hoog mogelijk hi-gehalte, maar ik moet ridderlijk toegeven dat ik de kwaliteit van de Jappen niet kan evenaren.

Het is een genot om naar te kijken, en hoe ze het ook doen, het blijft ontzettend mooi en ik kan er alleen maar naar kijken en van genieten.

Om een lang verhaal kort te maken, toen ik deze kohaku verkocht was het bloedheet, niet echt het moment om koi over te zetten, en Pierre zou nog een weekje op vakantie gaan.

Na zijn vraag of het goed was om de koi mee naar huis te nemen, bood ik ridderlijk aan om de koi nog tot na hun vakantie te laten zitten, zodat de risico’s geminimalisseerd werden. Zo gezegd, zo gedaan...

De week erop controleerde ik de vijver, zoals ik iedere dag doe trouwens, en ik verschoot me een bult van jewelste.

Vraag me niet hoe het kwam, vraag me niet hoe het mogelijk is, maar de kohaku was ergens tegengesprongen of iets moet er gebeurd zijn, waardoor haar hoofd volledig beschadigd was, zoals je in in dit filmpje kan zien.

Ik kan nog altijd niet bevatten hoe het gebeurd kan zijn, want ik kan geen scherpe kanten ontdekken waar deze wonde ook vandaag kan komen….

Bovendien was dit ook niet een goedkoop beestje, want ze behoorde werkelijk tot de duurdere klasse, en dat maakt het extra moeilijk.

Een consensus werd echter bereikt, waardoor zowel Pierre als ik zich kunnen vinden, want een kant en klare oplossing is er helaas niet, hoe goed je het ook bedoelt.

Ondertussen is het wondje goed genezen, en hebben ze de koi ondanks de beschadiging toch opgehaald samen met de showa van Ueno die plotseling een lengtesprong maakte van 39 naar 44 cm.

Die Ueno is een verhaal apart, en dan heb ik het over de Ueno in hun geheel. Wat zijn dit toch machtige showa die ondergewaardeerd worden !

Bloed- en bloedmooi is het glanzende sumi en iedere dag strelen ze mijn pupillen. Ik doe niet liever dan deze showa boven de waterlijn halen om te kunnen genieten van het sumi dat mooier is dan chinese inkt, waar men het wel eens met vergelijkt. Wat kan sumi toch mooi zijn !

Wat je ook moet doen, is eens een vergelijk maken met de showa bij aankoop !. Ocharme 29 cm was dit beestje, en het heeft zomaar een sprong gemaakt naar 44 cm, met vermoedelijk een verdrievoudiging van zijn body. Dat is zomaar eventjes 15 cm !!!!

Weet je wel wat je ziet ? Als je nu bedenkt dat de kohaku van 43 naar 53 is gegroeid, wie heeft dan de meeste groeicapaciteit ? De Ueno zullen nooit zo groot worden, maar is grootte nu allesomvattend ?

Ik ben blij dat beide koi naar een flinke vijver verhuizen, met de mogelijkheid om door te groeien naar prachtige koi, waarbij de kohaku normaal een makkelijke prooi moet zijn om de 80 cm te halen, en wie weet …!

Wat de showa in lengte kan doen is mij een raadsel, maar projecteer deze showa even naar 70 cm en visualiseer het sumi dat volledig is ontwikkeld, wat zou je dan zien ? In dit geval primeert de schoonheid echter op de lengte, en het zal mij voldoening geven om deze binnen enkele jaren nogmaals terug te zien.

Bekijk tenslotte nog even dit filmpje van verleden zaterdag en geniet van het dikke sumi van de Ueno !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137