Diamond, Pearl, Beta of Kado

Diamond, Pearl, Beta of Kado

Namen die bij de koikichi geen probleem vormen maar dat voor de beginnende koiliefhebber misschien een handig hulpmiddel is om ginrin te bepalen. Het is het waard om de verschillende ginrin types nog eens te verduidelijken.

Het is soms moeilijk waar te nemen, de verschillende vormen van ginrin. Ondanks het feit dat veel mensen geïndoctrineerd en volmondig verklaren dat ze niet houden van ginrin, kan ik er persoonlijk ontzettend van genieten. Ginrin wil niet meer of minder zeggen dan "gouden en zilveren schubben".

Bijhorende tekening geeft een goed beeld van de verschillende types van ginrin.

Diamond-gin

Je kan diamond gin uiteraard vergelijken met de manier waarop een diamant is geslepen. De glinstering loopt als het ware als strepen over de schub heen. Deze vorm werd meer in het Zuiden ontwikkeld en wordt dan ook af en toe “Hiroshima Gin” genoemd.

Peal Gin

Ooit, maar niet dikwijls heb ik Pearl Gin kunnen bewonderen. Ik was op bezoek op de Sekiguchi koifarm, het moet zowat 2009 of 2010 zijn geweest. Plotseling toonde één van de gebroeders mij een kleine kohaku met een welbepaalde glinstering, pearl gin. De glinstering is gecentreerd op de kern van de schub en ligt erop gestanst, wat een speciaal gevoel opwekt.

Het lijken pareltjes of kristalletjes die op iedere schub zijn gedeponeerd. Het verhaal gaat dat Kosuke Sekiguchi in de jaren 70 een koi bezat die "Tamagin" werd genoemd met een speciale glans op de schubben die deed denken aan een druppeltje glans dat op iedere schub gelegd werd. Het woord Tamagin wordt soms ook gebruikt om pearl gin te omschrijven, het wordt dan geschreven als "tama-gin"

Ik herinner me nog dat ik het een bijzonder dure koi vond, en het risico niet aandurfde om deze te kopen. Ik zou het de dag van vandaag wel gedaan hebben, maar ik was te snot toendertijd.

Kado Gin

Kijk goed naar de uiteinden van de schub, want daar bevind zich de glinstering. Het is een kenmerk van de Matsunosuke bloedlijn, ontwikkeld door Toshio Sakai. Wel is het zo dat de Matsunosuke ginrin zodanig gespecialisseerd is dat het niet meer behoord onder de ginrin klasse, maar een eigen leven leidt. Het kan bloed-en bloedmooi zijn. Als ik een koi zie met Matsunosuke gin, dan zal ik zeker proberen deze aan te kopen.

Beta Gin

De meest voorkomende vorm van ginrin, namelijk de glinstering van de schubben is zichtbaar over de hele schub en liefst zoveel mogelijk over het hele lichaam. Specialist ter zake in jumbo ginrin is ook hier weer de Momotaro Koifarm die bijzonder mooie exemplaren heeft. Het aankopen is een probleem op zich, maar als de kans zich voordoet, dan ben ik kandidaat, terwijl ik weet dat ik ze bijna niet verkocht krijg....eeuwige zonde.

Ik heb nog altijd enkele ginrin koi rondzwemmen onder de knop "andere" en ik zal ze blijven aankopen. Eén van de betere exemplaren is de kohaku van Momotaro, weliswaar een mannelijke kohaku, maar een man met ballen zou ik zeggen, en ook de ginrin van Taniguchi mag gezien worden. Beide zwemmen al geruime tijd bij mij rond, en ik vrees dat het nog lang duurt vooraleer ze zullen verkocht worden. Tja, dan geniet ik er zelf maar wat van.

Onlangs ging er ook een bijzonder mooie ginrin kohaku naar Duitsland. Ook deze klant is gefascineerd door Ginrin kohaku van Momotaro. Ik zal de soort dus blijven verdedigen tegen beter weten in, en als ik de kans krijg, dan zal ik de betere van Momotaro proberen aan te kopen. Ze zijn en blijven indrukwekkend.

 

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

KONDHO

555

Wim DW

555

KONDHO

@Wim DW 555


The Untouchable

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml