Fukurin, voor velen een onbekende

Fukurin, voor velen een onbekende

Fukurin is bekend voor de echte koikichi, maar voor velen een onbekende faktor. Laat er ons nog eens even bij stilstaan,  het kan nooit geen kwaad om ervan te leren, en het kan een koi een uitstraling geven om je vingers en duimen van af te likken. Dit artikel is al wel ooit verschenen, maar het koigebeuren is onderhevig aan nieuwe koikichi die altijd leergierig blijven, dus een herhaling is soms op zijn plaats.

Een korte omschrijving om uit te leggen wat fukurin eigenlijk is.

Wanneer we het schubbenkleed van een volledig beschubde koi bekijken, dan zie we dat de schubben tegen elkaar aan liggen. In feite ligt binnen een horizontale schubbenrij de buitenrand van de ene schub over de wortel van de daaropvolgende schub. Dat is de normale situatie. Bij het gros van de volwassen koi dat tot jumbo uitgroeit, blijft dit schubbenkleed zo gehandhaafd. Als de koi groeit, groeien de schubben mee en die blijven elkaar nagenoeg begrenzen.

Echter, bij een koi met fukurin-eigenschappen gebeurt er iets anders. Als dergelijke koi volwassen is en verder groeit, gebeurt het dat de schubben uit elkaar groeien. Er ontstaat ruimte tussen de schubben met name in de horizontale schubbenlijn. Er groeit vlees (huid) tussen deze schubben en er ontstaat een geweldig geaccentueerd netpatroon.

Dat is goed te zien op de foto van het schubbenkleed van deze kindai showa. Hier liggen de schubben duidelijk uit elkaar. Dit is de plek van het fukurin, zo wordt fukurin omschreven, bekijk ook het begeleidende filmpje van deze kindai showa. Je ziet de schubben als het ware in het vlees gedrukt, maar dat is niet voldoende.

Kwaliteit

Met fukurin bedoelen we de conditie, de hoedanigheid van de huid die de schubben omringd. Fukurin wordt bepaald door het guanine-gehalte in de lederhuid. Guanine is een verzameling van een soort van glanscellen, of beter gezegd kristallen, die de lederhuid bevat en die de huid een bepaald glinsterend effect geven

Guanine wordt opgebouwd in de lederhuid door cellen met biologische pigment die chromatoforen genoemd worden. Hoe meer ruimte tussen de schubben en hoe hoger de concentratie van deze kristallen, des te hoger de kwaliteit van het fukurin en des te waardevoller de koi. Het aanwezig zijn van guanine-concentraties is wel afhankelijk van de bloedlijn.

Golvende huid

Het gebeurt, dat als een koi met fukurin verder groeit, de schubben niet kunnen volgen. Als het ware zwelt de huid rondom de schubben dan op. De schub komt dan dieper in de huid te liggen (in plaats van er bovenop) en het lijkt of elke schub in een klein ondiep kratertje ligt ingebed, met name in het gebied boven de zijlijn van de vis. Dit geeft de huid een wat geaccidenteerd, wat rimpelig of golvend effect. Vergelijk het een beetje met een golfbalHiermee is het fukurin volmaakt.

Schubben

Wat zeker niet met fukurin wordt bedoeld, zijn de schubben. Sommige koi hebben op de rand van de schubben een glinsterend gin rin effect. Juist aan het schubbenrandje, niet meer dan een paar millimeter breed. We zien dat veel bij koi van Matsunosuke bloedlijnen. Veel liefhebbers denken dat dit het fukurin is, maar dat is niet zo. Het is wat we noemen Kado ginrin.  Deze tancho kohaku is een goed voorbeeld.

Het is wel zo dat de transparante schubben "met name in zonlicht goed te zien " een bepaalde weerspiegeling of contrast meekrijgen door het onderliggende guanine-effect van de lederhuid. De schubben krijgen een bepaalde tint, een bepaalde etsing mee, vooral aan de dunne rand. Vergelijk het maar met de riem van de nagel op je vinger. Dat is wit, maar het gedeelte daaronder heeft de doorschijn van het vlees. Dat is nu ook het geval bij de schubben. De glinstering die je ziet komt vanonder uit door het guanine-effect. Het accentueert nog eens extra het netpatroon van het schubbenkleed.

Wat algemeenheden

Fukurin werd het eerst ontdekt op de Hikarimonovariëteiten. Met name op de grootgroeiende Ogon-varianten profileert fukurin zich het sterkst. Omdat vroeger de Go-Sanke variëteiten niet zo groot werden, werd daarop geen fukurin aangetroffen. Dat is tegenwoordig anders. Op menig go-sanke met jumbo-potentieel kunnen we met name op het shiroji (wit) maar ook op het beni prachtig fukurin identificeren. Maar vaak is dat pas echt goed te zien als de koi ouder is, zo vanaf zijn vierde jaar en hij/zij een lengte van boven de 70 cm heeft bereikt.

Koi met goed fukurin worden hoog aangeslagen. Ze zijn ook vrij prijzig. Maar dat gezegd hebbende: koi van uitmuntende kwaliteit behoeven niet perse fukurin te hebben. Het is een extra, geen eis. Maar wel mooi.

 

Laat Een Reactie Achter

7 reacties

KONDHO

Verkoopspraatjes , bla bla bla.😅

The Untouchable

😔😁😕😒😳


Ronny V

👍👍


The Untouchable

Zeer waardevolle bijdrage voor die koihobbyisten die nog vrij nieuw zijn in het vak. Vooral het verschil tussen werkelijk fukurin en kado ginrin, dat niet zelden voor verwarring en onenigheid zorgt in besprekingen tussen hobbyisten onderling, vormt hierbij een toegevoegde waarde. 

Wim DW

klopt volledig, een zeer mooi artikel - hij blijft het doen he ...

The Untouchable

@Wim DW Ja Wim, dat is ongetwijfeld zo. Je moet het maar doen, dag in dag uit. Ik begrijp dan ook totaal niet de denigrerende opmerking van KONDHO hierboven. Heb mijn ernstige twijfels of die reactie wel gerechtvaardigd is. Of zou die man er nog zoveel meer van kennen dan Luc en wij? Moet wel zijn!


Johan

Fukurin maakt de totale uitstraling van een koi zoveel mooier. Vooral bij een ogon is het onmisbaar bij de Go Sanke Is het een enorme toevoeging en kan ik het enorm waarderen.
Leuke herhaling van een heel belangrijk element voor de koikichi/hobbyisten


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74