Drukker dan verwacht

Drukker dan verwacht

Ik had me eigenlijk al voorbereid om wat werkjes op te knappen tijdens de openingstijden omdat ik dacht geen koiliefhebbers op bezoek te krijgen, maar ik had het mis. Om 10 uur meldde Hessel zich al aan, onmiddellijk gevolgd door enkele andere klanten. En blijkbaar vonden ze het gezellig.

De meesten kwamen hun koi ophalen, want er zitten er nog een aantal die moeten opgehaald worden. Voornamelijk de koi die vanuit Duitsland werden overgebracht. Deze had ik in een aparte vijver gedaan. Er moeten er nog een aantal opgehaald worden, maar die mensen gingen op vakantie en vroegen om uitstel van ophalen.

Dat kan je natuurlijk niet weigeren, maar het brengt mijn poets intenties wel iets in de war. Gewoonlijk doe ik in de zomerperiode een aantal vijvers zuivermaken, maar dan moet ik natuurlijk tijdelijk opvang hebben en dat kan alleen door een lege vijver te  kunnen gebruiken voor tijdelijke opvang tijdens de poetsbeurt. Maar we regelen het weer wel.

Het is de gewoonte dat ik overal een video van maak, dus ook van de koi die gisteren zijn weggegaan. Vooreerst waren dat 2 tosai kohaku van Momotaro die Leo aankocht op de veiling. Ze waren respectievelijk 26 en 29 cm als ik me niet vergis. Ik heb het gevoel dat Leo een overgang naar de duurdere tosai in overweging neemt, maar nog niet zover is. Werk aan de winkel dus, maar ik wil dat niet forceren.

Je kan het verschil natuurlijk onmiddellijk zien tussen het gewone aanbod en het geselecteerde, zeg maar handpicked aanbod. Als je momenteel even in vijver 5 kijkt waar de jumbo tosai zwemmen, zie je dadelijk verschil. Het ene is niet beter of slechter dan het andere, het is gewoon een andere benadering, en dat moet ieder voor zichzelf uitmaken wat hij ermee doet. Zolang je maar plezier hebt in je koi hobby.

De vraag hoe groot deze tosai kunnen worden kan ik alleen maar beamen uit mijn ondervinding, en dat vertelt mij dat bij een goede begeleiding al deze tosai toch kunnen uitgroeien tot 65-75 cm. Alles hangt af van de nieuwe omgeving en de omstandigheden waar de tosai terecht komen. Hoofdzaak is geduld, en je moet geen wonderen verwachten op 1 jaar tijd. 

****************************************************

Ik kreeg van de week wel het droevig bericht dat één van de bekendste koi uit het Interkoi tijdperk is overleden, namelijk "double face." Voor de die hards vermoedelijk nog wel bekend, het gaat hier over een kohaku die ik in 2008 aankocht bij Yamatoya, en het was één van de duurste aankopen tijdens één van mijn 1ste Japanreizen. Ze bleef een jaar in Japan en ik heb nog een 2de filmpje gevonden 

Ze heeft haar leven mogen slijten bij Johan D. die me een bericht liet van haar overlijden een week geleden met een bijhorend filmpje, maar uit respect ga ik dit niet laten zien. Het is maar een vis, maar het doet je toch wat als je de koi een soort persoonlijkheid geeft of gegeven hebt. Ze is dus 16 jaar geworden, want ik kocht ze aan als nisai. Ook Yamatoya de kweker is er al lange tijd niet meer, enkel nog in gedachten. 

****************************************************

Dat wat betreft het droevige nieuws. Ondertussen had ik de ginrin orenji karashigoi van Momotaro al in de bowl gezet voor Hessel. Ook deze kocht hij aan op de veiling die georganiseerd werd vanuit Duitsland. Deze werd 59 cm gemeten. Hessel staat ook op het punt om een andere keuze te maken wat betreft de aankoop van koi heb ik het gevoel.

Tenslotte kreeg ik nog wat klanten over de vloer en raar maar waar, iedereen wil die golden corn zien, maar niemand koopt ze. Het begint frustrerend te worden. Ik heb ze dan voor de zoveelste maal dan maar weer eens in een bowl gezet om te laten zien, maar ik ga er weer geen lofrede over afsteken. Je vind ze mooi of je vind ze niet mooi, en ik heb het nooit onder stoelen of banken geschoven wat ik ervan vind. 

Als toemaatje vroeg men mij om ook even deze ginrin te bowlen. Hij dacht dat dit ook een golden corn was, maar dat is niet. Het is een ginrin ogon uit de stal van Momotaro die ik vorig jaar selecteerde toen ik in Japan was. Het was een leuk beestje en ik heb er toen een aantal voor mijn plezier uitgekozen. Ik heb ze nog allemaal dus zo denderend is het nu ook weer niet. Vandaag of morgen zal ik er wel een klant voor vinden zeker.

****************************************************

Als ik even in mijn bibliotheek rondzoek voor foto's van double face, zie ik dat ik ze in 2007 aankocht en niet in 2008. Ik doe er nog een paar foto's bij van haar aankoop tijdens deze reis. Ze was dus nisai in 2007, met andere woorden geboren in 2006, en is ze dus 17 jaar geworden. 

Nog even melden dat ik vandaag aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur.

 

 

Meer afbeeldingen

Drukker dan verwacht: afbeelding 1
Drukker dan verwacht: afbeelding 2
Drukker dan verwacht: afbeelding 3
Drukker dan verwacht: afbeelding 4
Drukker dan verwacht: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Matthijs

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml