E-C-D-B-A

E-C-D-B-A

Ik ben je nog de uitslag schuldig van de koibeoordeling van verleden week.

Deze wedstrijd stond in het boekje Nichirin van de Zen Nippon Airinkai membership magazine van mei 2014.

Ik begrijp uiteraard dat het zeer moeilijk, zoniet onmogelijk is om koi te beoordelen van een foto, en in dit geval ook van slechte foto's. (ik zal het nooit meer doen) Het blijft echter maar een spelletje, dus zoveel waarde moet je er nu ook weer niet aan hechten.

Morgen schrijf ik een klein artikel over de koibeoordeling die ik vanaf dit jaar iedere maand ga toepassen op een aantal koi, en dat zal veel interessanter zijn. Er is al wel een datum vasteprikt, en dat is 28 februari.

Wat betreft de uitslag van deze miniwedstrijd, valt mij op dat de meesten toch een goede, zoniet juitste uitslag hebben gegeven van de uiteindelijke uitslag van de koi. Het geen wat me ook wel het meest opvalt is dezelfde lichte verwarring aangaande koi B, waar ook de juryleden mogelijk wat onenigheid over hadden als ik dit zo lees. Als laatste lees ik in de sumiere beoordeling zeer weinig over patroon, kiwa en sashi van de koi, en wat ik persoonlijk het belangrijkste vind, de totaaluitstraling van de koi, want dat vind ik persoonlijk het belangrijkste. Een koi kan nog zo mooi stralen, de schoonheid van een koi is datgene wat op je netvlies terechtkomt, en niet wat de wetten voorschrijven.

Hieronder dus een kleine staving en de puntentelling van de 87 juryleden.

A werd 5de

Het resultaat is vooral gebaseerd op de body. Bijna iedereen van de deelnemende juryleden was het eens over de onsymetrische bouw van deze showa. De koi is echter jong genoeg, en deze onsymetrische bouw in 60 Bu kan nog verbeterd worden door goed vijverbeheer. Noch het hi, noch het sumi is uitgekomen, of volwassen geworden.

De juryleden gaven haar 70 punten.

B werd 4de

De meeste deelnemers hadden het buikprobleempje bij de koi opgemerkt. De buik is wat gezwollen waardoor de de bodylijn naar de staart toe wat vormeloos over komt. De body is bij volwassen koi zeer belangrijk en moet naar behoren zijn onder de 70 cm.

Misschien ben je het niet helemaal eens met de jurering omdat de uitstraling goed is voor een Showa Sanshoku. Deze koi heeft iets meer sumi dan de anderen en is vrij zwart opgekomen, maar het is niet zo glanzend, niet zo goed bij het finishen van deze koi. Sommigen zullen misschien vinden dat de vierde plaats misschien wat te laag is. Diegenen die jureerden hebben het uitvoerig besproken, maar kwamen niet verder dan 75 punten.

C werd 2de

Deze showa heeft een goede body en glanzend sumi, voor de rest waren er wat problemen met de cosmetische behandeling aan de kieuw van de koi, maar dat kan je aan de hand van deze foto's niet opmerken, dus kan ik het hier ook niet verder uitleggen. De conclusie was dat het maar een klein nadeel was. Deze koi kreeg 82 punten.

D werd 3de

De kwaliteit van het sumi van deze 5 koi is vergelijkbaar wat deels te begrijpen is omdat het allen zusters zijn van dezelfde kweek. Het finishen echter van het sumi is van een verschillend niveau. Over het algemeen genomen is sumi dat op hi patronen eerder zal opkomen dan op het wit. Het meeste sumi van deze koi , behalve op het gezicht ligt op het shiroji en is volop bezig om te ontwikkelen. Het hi van deze koi is helder en uniform over de ganse body.

Deze koi kreeg 77 punten van de juryleden.

E werd 1ste

Deze showa heeft de beste body van de 5 koi. De body is mooi en natuurlijk. De balans van de vinnen is ook heel goed. 74 van de 87 deelnemende juryleden plaatste deze koi als de beste van de 5

De body van deze koi wordt ook als uitmuntend beschouwd, koi C en D als de 2de en de 3de, terwijl de body van koi B als 4de en koi A als de minst goede.

Koi E's kwaliteit en finishing is uitmuntend en krijgt van de juryleden 86 punten.

De juiste uitslag is dus geworden: E-C-D-B-A

Ter informatie: er zijn nog 689 mensen die mijn nieuwsitem gisteren hebben gelezen met een gemiddelde leesduur of verblijfduur van 5 minuten per persoon. Ik vind dit in deze stille momenten nog een bijzonder mooi resultaat, waarvoor ik nog altijd dankbaar ben.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240