Een formule die aanslaat

Een formule die aanslaat

Het is altijd plezierig dat er gereageerd wordt als je iets doet wat niet conform de gangbare regels is, maar die toch succes heeft.

De "waag je kans" formule is wel degelijk succes. Natuurlijk krijg je ook veel mailtjes binnen met biedingen die kant nog wal raken, maar dat moet je erbij nemen. De meeste mensen begrepen de boodschap en deden een bod dat "acceptabel en realistisch" was.

Het gevolg is dat ik stilaan uitverkocht geraak, en ik kan hier alleen maar gelukkig mee zijn. Wel zijn er een paar koi waar ik geen thuis voor vind, en dat betreur ik, maar ik veronderstel dat dit een gegeven is dat altijd zal blijven en dat onherroepelijk verbonden is met het verkopen van koi.

Een bepaalde norm kan ik hierin niet plaatsen, maar ja, dat is ook logisch, anders zou het veel te makkelijk zijn. Wel ben ik telkens ontzettend blij, dat als ik de koi bowl, ik zelf zeer tevreden ben over de conditie en de uitstraling van de koi.

Heeft het nu te maken met het nieuwe voer van Nedkoi dat ik gebruik of niet, moeilijk te bewijzen, maar het is in ieder geval zo, dat zowel de teri of de glans, en de kleuruitstraling van een opmerkelijke kwaliteit is, je zal het in de onderstaande filmpjes zeker opmerken. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de filmpjes altijd flatterend zijn, en dat de uitstraling op een filmpje beter is dan realiteit. Niet iets waar ik iets aan kan doen, want ik laat liefst alles zien zoals het is, maar je kan realiteit nu eenmaal niet filmen, enkel zo dicht mogelijk benaderen.

Het voerregime dat ik momenteel toepas kan ik voorlopig toch iedereen aanraden. Wat bedoel ik nu met voerregime ? s'Morgens geef ik alle koi zinkend voer van probites. Dit verdeel ik willekeurig over de ganse bodem van de vijver. Waarom zul je je afvragen ? Als ik het zinkend voer geef, samen met het drijvend voer, dan zullen de koi altijd eerst het zinkend voer opzoeken, en gaat het drijvend voer genadeloos richting skimmer, en daar heb ik een hekel aan.

s'Middags geef ik iedere vijver een reep muggelarven, een luxe die door iedere koi op prijs wordt gesteld. Eénmaal ze dit kennen, is het een genot om te zien slurpen aan het plastic zakje. Voedzaam ? tja misschien wel, ik weet het niet. Het zijn in ieder geval aquatische eiwitten, en geen organische. s' Avonds voer ik de grote koi met de grote korrel van 10 mm met Chlorella, en de kleinere koi met frostbites.

Ik krijg trouwens regelmatig de vraag over voer. Wat is nu het beste voer ? Ik kan er niet op antwoorden, want ik weet het niet. Ik voer al vanaf het begin het voer van Nedkoi, en dit vooral op aanraden van Rini. Het is het enigste voer dat de NEB vermeld. NEB staat voor Nuttige Eiwit Belasting, en het is ook de enigste firma die dit doet.

De reden heb ik al eens uitgelegd, maar ik wil het nog wel eens doen. Op iedere zak van koivoer staan de eiwitten vermeld, en hoe hoger hoe beter. Het enige wat niet verplicht is te vermelden is de NEB of de Nuttige Eiwit Belasting. Waarom niet ? Omdat dit de belangrijkste faktor is van het geheel. Nedkoi gebruikt vooral aquatische eiwitten, die door koi veel beter verteerd worden, maar ook veel duurder zijn. De anderen gebruiken organische eiwitten die veel goedkoper zijn. Het NEB van Nedkoi is 70%, en als je nu 70% neemt van de vermelde eiwitten, dan pas weet je precies hoeveel eiwitten er kunnen verteerd worden.

Genoeg over voer, want ik begrijp de grote heisa niet. Waarom zou je nu voer van Japan of ieder ander land kopen als je het beste voer in eigen land kunt kopen, probeer me dat eens uit te leggen. Is dit een vorm van chauvenisme ? Neen, want ik ben Belg en Nedkoi is een Nederlands produkt. Gelukkig verstaan Belgen en Nederlanders elkaar over het algemeen goed.

Over naar de orde van de dag. Hein kwam met vrouw en kinderen naar Interkoi om zijn vijver te verrijken met "rood"....Dat kan, want ik heb nogal wat "rood" zwemmen momenteel. Goed, ik zal wat kohaku in een bowl zetten van verschillende prijsklasse, en dan zie je maar wat je graag zou willen hebben. De keuze was snel gemaakt. Een prijs werd gegeven, een respectvol bod werd gedaan, en de deal werd gesloten. Koper content, ik content, iedereen content. Tenslotte werden het deze 2 kohaku van Taniguchi die richting Nederland vertrokken.

Toen ik akkoord ging met het bod van Hein, werd nog even geopperd dat hij te veel geboden had. Fout Hein, want als je 1 euro minder had geboden bij wijze van spreken, dan zou je ze niet hebben kunnen kopen. Het bod was kantje boordje, en dan ben ik ook niet pietluttig om de deal rond te maken. Is het bod te weinig, dan wordt het stukken moeilijker om met mij zaken te doen. Respect voor de koi is hier op zijn plaats.

Ondertussen had ik het bezoek gekregen van R. Het was rustig, en we begonnen ons al af te vragen hoe het kwam dat er zo weinig volk kwam. R. kwam voor bepaalde koi, en dit was dan ook een goede gelegenheid om de koi die hij op het oog had even te bowlen.

De eerst koi was deze sanke van Momotaro die me meer en meer bekoort. Misschien wat traditioneel, maar wat is er mis met traditioneel ? De grote vraag blijft nog of het kata sumi gaat doorkomen of niet, alhoewel ze dit in mijn ogen niet nodig heeft. Deze is het echter niet geworden...de reden is me niet helemaal duidelijk, maar in Japan zeggen ze dan, "dankjewel". Ik dacht dat ze 62 cm geworden was ondertussen, maar ik ben niet helemaal zeker meer.

De volgende werd een keuze uit de kohaku van Momotaro en zeg nu zelf: zien deze er goed uit, of zien deze er fantastisch uit ? Tenslotte werd het één van deze kohaku, en na meting bleek ze 64 cm te zijn, een groei van 3 cm vanaf haar aankomst Arendonk.

Tenslotte, na veel wikken en wegen ging R. voor een mannelijke kohaku van Taniguchi. Nu kan je me geloven of niet, maar dit is kwalitatief een zeer goede kohaku, en het blijft voor mij onduidelijk waarom deze nog niet weg was. Body, huidkwaliteit, kiwa, sashi, backbone, ozutsu, noem maar op, alles was zoals het hoort. Ik ben dan ook blij dat R. deze 2 vissen heeft geselecteerd.

Na gebruik te maken op een correcte manier van de "waag je kans" formule werd er snel een overeenkomst bereikt en gingen deze kohaku ook richting Nederland.

De ginrin waren ook van de partij, en de ginrin showa van Taniguchi moest zich ook nog even laten zien. De moeder hiervan is 90 cm, en ik herinner me dat een hele goede ginrin showa naar Peter is gegaan. Achteraf heb ik nog wel gehoord dat deze het behoorlijk goed doet, en ik hoop dan te gepaster tijd nog eens een update te mogen ontvangen. De 90 cm zullen deze wel niet halen, maar ik heb er nog altijd plezier in om deze te zien rondzwemmen.

Toen werd het plotseling heel druk, maar tevens ook gezellig. Kris en Reinhold kwamen nog een een goede dag zeggen, en tegelijkertijd liet ik hun de kohaku van Sakai SFF even zien. Deze kohaku werd door hun verleden jaar aangekocht, maar deze had veel aanpassingsproblemen, en een tijdje heeft het er naar uitgezien dat ik deze zou moeten verliezen. We snijden hier een probleem aan waar liever niet over gesproken wordt, maar ik vind het toch een taboe dat open zou moeten zijn.

Ik heb bloed en tranen gezweet om deze kohaku zo goed mogelijk terug in orde te krijgen, en ik denk dat het me gelukt is. Deze New Smile kohaku van Sakai SFF zal altijd de littekens blijven dragen, maar ze zal voor 95% in orde komen. Bovendien is ze niet alleen genezen, maar begint nu pas te ontwikkelen. Ze is ondertussen 3 cm gegroeid, en het wordt mijn lieveling, ondanks het feit dat ze van Sakai is...

Maar we zijn er nog niet. Er werden nog enkele serieuze kleppers gebowld. Bewonder deze showa van Matsue, en oordeel zelf. Bewonder deze goshiki van Takigawa, ik geraak haar aan de straatstenen niet kwijt. Bewonder deze sanke van Momotaro die als gegarandeerde vrouw werd verkocht, maar een dikke man blijkt te zijn. En wat van deze jonge showa van Momotaro? Minder van kwaliteit, maar ook minder in prijs, is deze tosai showa van Momotaro. Genoeg koi gezien ?

Ik wil nog 2 filmpjes tonen, namelijk de serie die in december door mij en Daisuke samen werden uitgekozen. Zo zien ze er bij mij uit. Het is mogelijk dat ze bij jullie thuis beter zijn ontwikkeld, maar nu heb je een mooi vergelijkingspunt. En ze zien er helemaal niet slecht uit wel ? Ik dacht een goede selectie gemaakt te hebben uit ±800 babykoi...Herinner je het je nog ? selectie tosai showa

Tenslotte, toen iedereen weg was heb ik de koi die verkocht zijn nog wat gevoerd. Ze wachten met ongeduld op hun nieuwe baasje...

Vandaag zijn er al mensen die naar de "waag je kans" dagen komen. Ik weet dat dit toch een succes is geweest, en hoop dat de mensen begrijpen dat bieden kan, maar enkel met respect bieden, anders vang je toch bot...Het was in ieder geval een gezellige dag, en ik hoop dat iedereen het gezellig vond.

Meer afbeeldingen

Een formule die aanslaat: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137