Een goede Bekko is redelijk zeldzaam

Een goede Bekko is redelijk zeldzaam

Daarom dat ik de kans niet liet liggen tijdens de veiling van de Chokugo veiling om dit exemplaar aan te schaffen. Het risico is aanwezig, maar deze was zo mooi en zo goed dat het niet kon mislukken.

Wim was even naar Arendonk gekomen om iets op te halen, en ik zag een auto komen aanrijden. Ik zei tegen de Wim, dat is volgens mij Leon....ik ken hem niet, heb hem nog nooit gezien, en ik schat dat hij tussen de 65 en 70 jaar is.

Het was de nagel op de kop. Leon was ook van het bouwjaar 51. Dit blijft een goed bouwjaar te zijn, want ik ben  ook van 51. Zijn vrouw Janny was erbij en het was het eerste bezoek aan Interkoi. Blijkbaar zat hij al lang in de koiwereld en was hij in de beginjaren nog actief bij de verantwoordelijken van een show, met name van koi2000 in die tijd.

Zoals verwacht was het een echte koikichi, dat voel je in hart en nieren, en ik kon dan toch ook niet anders dan een paar interessante exemplaren laten zien om de boel wat op te vrolijken. Dat vind ik een mooie koi, zei Leon, en hij wees onmiddellijk naar het certificaat van onze favoriet onder de tosai kohaku van Momotaro.

Dat moest ik dan toch even ondersteunen met een paar andere koi die hij terloops als interessante koi aanstipte. Zo gezegd, zo gedaan, en een bowl met 5 exemplaren sierde onze voormiddag. Ik heb het gevoel dat ik de juiste snaar aansneed. Alle koi werden gewikt en gewogen en goedgekeurd.

Het was trouwens door hun schuld dat bij mij het idee ontstond om de showa van Ueno als mogelijke winnaar van de loterij 2021 uit te kiezen, je weet wel, de tateshita challenge. Leon wou de showa graag aankopen, maar Janny vond de showa niet mooi ! NIet mooi ! Dat kan, dan kies ik deze showa als hoofdprijs voor de challenge....en zo gebeurde.

Ze kwamen om de bloedmooie bekko op te halen. Een prachtig exemplaar, en zoals gezegd zijn goede bekko redelijk zeldzaam. Het deed me nog herinneren aan een fantastische bekko  uit de jaren stilletjes, toen Gerwin van Relaxzen, de grandioze Kimi van Yamatoya aankocht, het moet ongeveer 2008 geweest zijn.

Herinneringen kwamen boven en deze bekko deed me denken aan die tijd. Ik twijfelde dus niet om deze bekko van Oyama proberen te verzilveren wat me uiteindelijk lukte. Voor diegenen onder U die een bekko niet goed kennen: De Bekko is een Koivariëteit.

Net als de Utsurimono is de Bekko een tweekleurige Koi. De Shiro Bekko, vaak ook alleen Bekko genoemd. Het is een witte Koi met een zwart patroon, en als je het rood wegdenkt bij een Sanke, dan krijg je een Shiro Bekko. Het zwart mag niet op het hoofd voorkomen en ook niet onder de zijlijn. De borstvinnen mogen net als bij de Sanke een paar zwarte strepen bezitten. Een goede Bekko is redelijk zeldzaam.

Naast de Shiro Bekko bestaat er ook de Aka Bekko. Aka betekent rood, net als Hi. Alleen gebruiken we hier het Japans woord Aka en hebben we hier dus te maken met een rode Koi met een zwart patroon. Tot slot kennen we nog de Ki Bekko, een Bekko met een gele basiskleur. Dit ter verduidelijking van een bekko !

Na ze gemeten te hebben, bleek ze 58 cm te zijn, en heeft ze toch nog 3 centimeter gepakt na haar aankomst hier enkele weken geleden. Ik denk dat zowel Leon als Janny tevreden waren  met hun aankoop, en dat ze met een goed gevoel van Interkoi terugreden naar huis.

 

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Matthijs

Die bekko is een bijzonder mooi exemplaar!
Zo zie je ze toch niet vaak!


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74