Wakana is niet meer

Wakana is niet meer

Gisterenmorgen kreeg ik telefoontje van Ans en Frans, de eigenaars van de wonderbaarlijke Wakana. Ze is niet meer, ze is deze nacht overleden. Een zwaar verdict, de enige troost is het plezier dat de koi hun gegeven heeft tijdens de jaren dat ze bij hen verbleef.

Er rest ons enkel een hommage te brengen aan de koi die zoveel plezier heeft gebracht, niet enkel aan de eigenaars, maar ook aan de vele mensen rondom de eigenaars die met volle teugen genoten hebben van een icoon in de koiwereld.

Het nieuws beroert me toch, en het leven van Wakana dat ik vanaf het begin heb meegemaakt en opgevolgd speelt zich af in mijn gedachten. Het is normaal dat ik nog even wat flitsen laat zien van haar fantastisch leven met als hoogtepunt, het winnen van de Grand Champion titel in 2016.

Ere wie ere toekomt, de koi werd aangekocht door de mensen van het toenmalige t'Viske, Hans en Joachim, en dit zijn de eerste beelden van haar, ze was toen al sansai, en zoals je kan zien wordt ze hier nog gefilmd door Hans. Wakana betekent  de harmonieuze, de complete, was een dochter uit Shining Rose en Wakashoryu, boegbeelden in die tijd van Sakai FF.

Het laatste filmpje dateert van augustus 2019, toen ze voor de laatste keer een gooi deed naar een grote prijs, helaas zonder succes. Ze werd wel eerste in haar reeks, we hadden meer gehoopt, maar het mocht niet zijn. Toch deed ze nog veel harten beroeren. Het levensverhaal van Wakana, de glorieuze, kan je altijd volgen onder de knop koi evolutie, waar haar leven is afgebeeld in woord en daad. Bovendien zal ik nog eventjes foto's tonen van haar "moment de gloire."....bedankt Wakana.

Het leven gaat echter verder en dat was ook gisteren zo. Ik ga vandaag echter het nieuws beperken met wat informatie en beelden, de rest heb ik even on hold gezet om in de loop van de week te gebruiken om een nieuwsitem te schrijven. 

Nieuwe grootheden dienen zich aan en het is een hele eer om koi zoals deze voor een laatste keer te laten zien. Het betreft hier de succesvolle sanke van wie anders dan Momotaro. De omstaanders kunnen zonder problemen bevestigen dat het een dijk van een sanke is, geflankeerd door een kindai showa die ik aan een bepaalde klant liet zien, zonder succes echter.

Hier kan je niet omheen, dit is een prachtvoorbeeld van een sanke die 110% voldoening geeft. De maruten sanke bezit het prachtige tsubo sumi en ik kan niet onder woorden brengen hoe moeilijk het is om zulke koi voor een betaalbare prijs te pakken te krijgen. Maar ik weet dat ik mensen gelukkig maak met dit soort koi.

De kindai showa is nog niet verkocht, ik geef alle koikichi de mogelijkheid nog om deze alsnog aan te kopen, het zijn donders goede koi voor een prijskaartje dat alle verbeelding tart. Het zijn ook niet enkel koi die mooi zijn, maar die ook nog toekomst in zich hebben, want hun jeugdige leeftijd laat alle dromen nog open voor een ontwikkeling die alle wensen zal vervullen volgens ons. Zeker deze kindai heeft nog veel in zijn mars. 

Gert en vrouw kwamen hun mannelijke kohaku ophalen uit de befaamde 8-reeks die vele harten sneller doet kloppen. Hij behield nog even de optie om een keuze te maken uit deze 2 jumbo tosai, maar bleef uiteindelijk bij zijn eerste keuze.

Beiden werden ze 45 cm gemeten, een ware revolutie als het ware in de fantasie wereld van de echte jumbo tosai. Waren ze 10 jaar geleden 28 cm, dan waren het jumbo tosai, maar die waarheid is ondertussen achterhaalt. Er moet met andere maten rekening gehouden worden en wat nu jumbo tosai is, was vroeger al een flinke nisai. Hoe het verder zal evolueren is een open vraagstuk, maar het einde is nog niet in zicht.

Ondertussen moesten we nog een witte en een oranje mango verplaatsen naar de opgroei van de overgebleven mango. Die zitten binnen op 25° en zullen daar blijven tot medio oktober. Er zijn er nog een 50-tal die ik geselecteerd heb, maar bied ze voorlopig niet aan. Ze hebben al flink hun best gedaan qua groei en werden gisteren door Ben, die even zijn gek moment heeft gemeten. Ze waren beiden ongeveer 19/20 cm, en we zijn benieuwd naar wat hun azukari periode brengt. Het is een bont oranje gezelschap, mooi om te zien....

Toeval of niet, maar Ans en Frans hadden een nieuwe koi aangeschaft die ik gisterenavond ook nog even moest wegbrengen. Hopelijk kunnen ze er een nieuwe GC van maken, al is dat een serieuze uitdaging. We gaan het zien ! Er zit in ieder geval toekomst in deze tosai showa van 45 cmen wij duimen natuurlijk dat ze  in hun opzet zullen slagen.

Nadien werden we uitgenodigd voor een gezellig etentje in hun favoriete restaurant eeterij Uniek dat terecht het vermelden waard is. We zijn er al verscheidene keren gaan eten en het is zeker en vast een aanrader eerste klas.

Het overige wat we gisteren gedaan hebben hou ik voor de volgende dagen. Ik ben vandaag aanwezig van 10 tot 12 uur. Ik laat je nog een aantal foto's zien van de overwinning van het icoon Wakana in 2016...prachtige herinneringen die ik eer aandoe met een korte fotocollage waar ik met plezier aan terugdenk.

 

Meer afbeeldingen

Wakana is niet meer: afbeelding 1
Wakana is niet meer: afbeelding 2
Wakana is niet meer: afbeelding 3
Wakana is niet meer: afbeelding 4
Wakana is niet meer: afbeelding 5
Wakana is niet meer: afbeelding 6
Wakana is niet meer: afbeelding 7
Wakana is niet meer: afbeelding 8
Wakana is niet meer: afbeelding 9
Wakana is niet meer: afbeelding 10
Wakana is niet meer: afbeelding 11
Wakana is niet meer: afbeelding 12
Wakana is niet meer: afbeelding 13
Wakana is niet meer: afbeelding 14
Wakana is niet meer: afbeelding 15
Wakana is niet meer: afbeelding 16
Wakana is niet meer: afbeelding 17
Wakana is niet meer: afbeelding 18
Wakana is niet meer: afbeelding 19
Wakana is niet meer: afbeelding 20
Wakana is niet meer: afbeelding 21
Wakana is niet meer: afbeelding 22
Wakana is niet meer: afbeelding 23
Wakana is niet meer: afbeelding 24
Wakana is niet meer: afbeelding 25

Laat Een Reactie Achter

18 reacties

Peter De Clercq

Altijd triestig om vaak het snelst van zulke prachtdieren afscheid te moeten nemen. Hoeveel jaar is ze in totaal geworden?


Ans en Frans

Dank je wel voor de mooie,lieve woorden.


Wiechert

Heel erg jammer dat jullie zo prachtige sanke moeten verliezen . Heel veel succes met de mooie jumbo tosai showa


Dick

Wakana, dank, dat wij allen van je hebben mogen genieten, we gaan je nooit vergeten. Sterkte Ans en Frans en S6 met jullie nieuwe aanwinst, een tosai met potentie👍


Dick

Wakana, dank, dat wij allen van je hebben mogen genieten, we gaan je nooit vergeten. Sterkte Ans en Frans en S6 met jullie nieuwe aanwinst, een tosai met potentie👍


Theo en Petra Aarts

Wij wensen jullie sterkte met het verlies van een top Sanke


Wim DW

sterkte Ans en Frans -- los van de schoonheid die je kwijt bent is het ook een deel van je leven dat weg is- zoveel jaren voor je dieren zorgen maakt hen ook een deel van je zijn uit - een troost is dat ze eenieder van ons heeft kunnen beroeren door haar schoonheid en elegantie. Bedankt om haar te willen delen hebben ..merci


Jack

Een wereldse Sanke die mooie herinneringen achterlaat.
Altijd jammer dat je ooit een keer afscheid moet nemen van je dieren.
Sterkte Frans en Ans.


rik

sorry niet gezien hoe oud worden koi,s gemiddeld in onze vijvers?

interkoi

Dat is een moeilijke vraag om op te antwoorden. In onze visie bij de koi van tegenwoordig gaat de kwaliteit van de koi achteruit vanaf hun 10-12de jaar. Wakana zag er op haar 16de nog glanzend en goed uit, maar ging ook achteruit. Ze worden tegenwoordig door de zware teeltnormen naar grootte niet meer zo oud, en ik schat de leeftijd in tussen de 12 en 16 jaar, maar ik weet dat er uitzonderingen zijn zowel naar boven als naar beneden...


Johan D

Altijd zonde om een koi te verliezen , om het even welke het is .
Het leven van de koi liefhebber 
Sterkte ans en Frans 


Kristof_d

Wat jammer om dit te lezen.
Of het nu om een GC gaat of een kleine tosai van 15cm. Een dier afgeven waar je om geeft zal altijd de nodige emoties geven.
Sterkte met jullie verlies.


rik

zonde echt een beauty hoe oud is ze geworden

interkoi

Het certificaat is bijgevoegd Rik....2005 is haar geboortedatum ! Ik lees juli 2005, dus zou ze volgende maand 16 jaar zijn geworden !


Johan

😢😕


Frank

Wat een vervelend nieuws zeg! Maar jullie mogen heel erg trots zijn zo'n geweldige koi op een fantastische manier groot te hebben gebracht. Ans en Frans sterkte!! 


Matthijs

Damn… Wakana… wat was ze geweldig. Altijd een speciaal plekje gehad bij mij die koi… sterkte ermee Ans en Frans!


Polleke

Wakana ..zonde want zoiets zou moeten blijven leven . Maar jullie hebben er toch lang van kunnen genieten . Grtjs 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74