Een grandioze thuiskomst

Een grandioze thuiskomst

Het eerste wat je doet als je thuiskomt is natuurlijk alles nazien. Wat een geruststelling als je ziet dat alles pikfijn in orde is, want er is niets erger dan ongerust te worden als je in Japan bent. Je bent weg en kan niets doen. Gelukkig wordt ik iedere dag op de hoogte gebracht van de situatie.

Toch is het fijn om te constateren dat alles er goed bijzwemt en kan ik met een gerust gemoed mijn werk hervatten. Naar wekelijkse gewoonte worden er overal stalen genomen om de ammoniak op te speuren en worden er vijver per vijver afstrijkjes gemaakt om te zien of er parasieten aanwezig zijn.

Het getransformeerde zwembad naar koivijver is het belangrijkste en raar maar waar, daar zijn tot hiertoe nog geen problemen vastgesteld, en daar zwemmen ze nochtans in algenrijk water, want ik heb er geen UV lamp op zitten. De koi moeten dus in principe continue algen verwerken of ze het nu willen of niet.

Er is zelfs na controle nog geen enkele maal een parasiet op vastgesteld, alhoewel dat na aankomst van de koi gewoonlijk na 2 weken kan optreden. Een ontwikkeling die we toch moeten opvolgen en ons afvragen hoe een vijver met minimale filtercapaciteit toch zo optimaal kan werken. Wij wijten het momenteel aan de zweefalgen. 

Natuurlijk heb ik mijn camera in aanslag en het is voortaan een aangeboren afwijking dat ik onmiddellijk klaarsta om filmpjes te maken. Uiteraard zie je de koi niet zwemmen in het groene water, daarom dat Ben ze even boven water houdt om ze goed te laten zien. Het is gewoon genieten want de teri en de huidkwalieit is onvergelijkbaar met koi uit gesteriliseerde vijvers.

Dan even de koi controleren die ik voor mijn Japanreis een schoonheidsbehandeling heb laten ondergaan. De eigenaar wou het verwijderen van een rood patroontje dat opgekomen was wegwerken, en wat secundair hi dat aan de staartwortel moest verwijderd worden. Ook dit was naar behoren goed uitgevoerd en de eenvoudige behandeling is al zo goed als in orde. Bekijk het filmpje. Er mag niet over gesproken worden....maar het zal me worst wezen.

Een showa waar ik bijzonder trots op ben en die ik tot grote dingen in staat acht is deze showa. Ze heeft op dit moment misschien niet de uitstraling en de body die een Momotaro op deze leeftijd al heeft, maar naar toekomst toe zal ze dit zeker inhalen. Het is een andere manier van koi grootbrengen, maar  het einddoel is hetzelfde. Bovendien heeft Ueno San, de kweker, dit jaar al 2 grote Grand Champions op zijn erelijst geboekt, die juist onder de All Japan Show komen.

Pascal kwam voor de Tancho van Hiroi, maar kon het niet laten om deze showa er ook bij te  nemen. Een zeer verstandige beslissing in mijn ogen. De tancho komt in Januari binnen en de perfectie van deze tancho is ontegensprekelijk aanwezig. Komt er nog bij dat Hiroi of Conias niet van de minste kweker is in Niigata en het succes is verzekerd. Dat tancho liefhebbers hier niet sneller in toegehapt hebben is voor mij eerder onbegrijpelijk.

Pascal liet deze kansen niet liggen, want zijn kennis stijgt met de tijd, en herkenning van kwaliteit is iets wat je moet leren. Zijn waardering voor een klassieke showa steekt hij ook niet onder stoelen of banken en deze sansai showa van 70 cm heeft een sumi om je duimen en vingers van af te likken. Hij was danig onder de indruk en bijzonder tevreden met zijn keuze.

Dat was in grote lijnen onze dag, maar s"avonds kreeg ik nog een interessante vraag te verwerken van een klant. De vraag is als volgt:

"Awel, dan moet je mij eens uitleggen waarom de twee Sakai sanke SA-V19-1222 en SA-V19-1230 (beide met vraagprijs 7950, gekocht op de laatste veiling) zoveel duurder moeten zij dan de Momo sanke SA-V19-1293 (vraagprijs 3750), terwijl deze laatste in mijn ogen toch minstens even goed is op alle criteria. Of heb ik het op dit punt dan niet goed gezien? (En deze steekt wel m'n ogen uit). Of heeft het vooralsnog mss alles te maken met de inkoopprijzen voor deze vissen op de resp. veilingen? In dit geval is de (in mijn ogen) minstens evenwaardige Momo sanke toch een koopje in vergelijking met die twee Sakai sanke. Of ben ik nu totaal mis?"

Dat is geen onverstandige vraag en ik heb besloten om te proberen hier mijn antwoord in het groot en het breed uit te leggen, zodat  het voor iedereen kan gelezen worden.

Eerst en vooral moet je de koi live gezien hebben, dat is essentieel om een kwaliteitsniveau te handhaven. Foto's en filmpje zijn hulpmiddelen, maar ook niet meer dan dat. Wat betreft de sanke van Sakai, kan ik je garanderen dat de kwaliteit van sanke 30 (SA-V19-1230) bijzonder hoog is wat betreft het velletje.

Dat is één van de belangrijkste parameters en bepalen de toekomstige waarde van deze sanke. Toegegeven hij is in vergelijking met de andere sanke van Sakai redelijk klein, maar dan moet  je iets verder kijken dan je neus lang is. De sanke is 3 maanden jonger dan de andere en bij een groei van 2 cm per maand, wat normaal is, mag je er eigenlijk 6 cm bijtellen en komt je in principe op 59 cm vergeleken met de andere.

Op sanke 30 kan je eigenlijk bijna geen opmerkingen maken. Het redelijk eenvoudige patroon is bijzonder zuiver en je kan er weinig op afkeuren. De andere sanke imponeert dan weer met zijn body en het aparte patroon dat haar iets meer uitstraling geeft. Nu moet je begrijpen dat  het hogere segment van Sakai bijzonder duur is in vergelijking met Momotaro waar meer Sub-Kwaliteit aanwezig was deze reis. Bij Sakai was het ofwel heel hoge kwaliteit en voor de rest iets lagere kwaliteit, wat ik trouwens gisteren al uitgelegd had in het nieuwsitem.

Op de Sanke van Momotaro is weinig aan te merken, maar het is momenteel een iets minder gewild type sanke door het patroon wat vrij klassiek en minder spectaculair overkomt. Dit is gewoon een commerciële inschatting van mij en heeft niets met kwaliteit te maken, want kwalitatief is deze zeker in orde, maar het belangrijkste punt is het proces van aankoop. Een veiling kan je niet sturen. Je komt hier bij hetgeen ik altijd probeer uit te leggen, het moment afwachten waarop je toe kan slaan. Bij deze sanke was het juiste ogenblik aangekomen en heb ik toegehapt.

Een reden kan ik hiervoor niet opgeven. Is het een niet gewenste sanke door de Aziaten ? Hebben ze deze uit het oog verloren omdat ze voorheen met een hele dure koi werden geconfronteerd ? Het feit is dat ze prijstechnisch veel goedkoper was dan de sanke van Sakai. Nu is mijn verkoopsfilosofie gebaseerd op kwaliteit in combinatie met aankooprijs en daar hanteer ik een bepaald systeem in dat ik al jaren toepas...en dat werkt.

Als een koi wordt aangekocht kan ik eigenlijk onmiddellijk mijn verkoopprijs bepalen. De enige invloed die dan nog van toepassing is, is mijn visie op koi. Is  het in mijn ogen een hoogwaardige koi, dan zal ik de prijs lichtjes omhoog brengen en afwachten hoe ze in de toekomst evolueert.

In grote lijnen samengevat is het dus een kwestie van aankoopprijs in combinatie met waardebepaling van de koi door mij. Ik probeer de prijs altijd zo aangenaam mogelijk te maken voor de klanten, maar  ik moet nu eenmaal winst maken met het verkopen van koi....het spijt me. Bovendien kan ik  je garanderen dat Interkoi één van de weinigen, zoniet de enige is die kan overleven met  het alleen verkopen van koi. Kijk maar om  je heen...voor de meesten is koi gewoon een bijzaak, en voor Interkoi is het de hoofdzaak, en dat is een punt dat je niet moet onderschatten.

Ik hoop dat mijn uitleg voldoende begrepen is !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

9 reacties

Wim DW

mooie en duidelijke uitleg - proficiat aan de nieuwe eigenaar van en de showa ueno en de tancho van hiroi - beiden vissen met toekomst lijkt mij -- maar met deze uitleg zal ik vermoedelijk geen punten scoren 😂😂😂😜 


The Untouchable

Stel dat de zinvolle vraag van die klant een (praktijk)vraag was van een professor aan de koi universiteit, dan kreeg de betreffende student koidealer met zijn uitvoerig, degelijk onderbouwd en klaar uiteengezet antwoord daarvoor allicht een score van 8 à 9 op 10.  Een antwoord waar menig ander van zijn collega\'s studenten (andere dealers en koikichi) ook kan inkomen denk ik, maar het nooit zo goed zou kunnen uitleggen. Waarom dan geen 10 op 10 zal je je afvragen? Twee redenen volgens mij: 1) de student verzuimt aan het einde van zijn betoog het achterste van zijn tong te laten zien, meer bepaald wat bij de (verkoop)prijsbepaling de gemiddelde verhouding is wat betreft het belang tussen inkoopprijs/veilingprijs en zijn eigen persoonlijke waardebepaling van de koi; verzachtende omstandigheid: het gaat om casuïstiek; en 2) aan de universiteit krijg je nooit 10 op 10 op een examen, of je moet al slimmer zijn dan de prof zelf! 😁😔😐

Wim DW

mooie verwoording van iemand die in deze situatie heeft gewerkt....mag ik je dan ook fijntjes opmerken dat of je nu afstudeerd met 10 op 10 of met 8 op 10 -  op het loonbriefje staat op het einde toch steeds hetzelfde

The Untouchable

@Wim DW Voor vele enkelingen die zo redeneren en pas na hun afstuderen (in wat dan ook) werkelijk \'uit hun pijp\' komen en laten zien wat ze in hun mars hebben, kan ik je idd geen ongelijk geven. Macro-statistisch gezien heb je evenwel zonder enige twijfel ongelijk, dan komt de topkwaliteit van afgestudeerden in de verschillende richtingen meestal bovendrijven, en dat zal zich dan ook wél degelijk vertalen in de verloning. Het aantal voorbeelden hiervan in ons bedrijfsleven en overheidsinstellingen (en dan bedoel ik geen zelfstandigen) is legio. En nee, op dit punt aanvaard ik gewoon geen tegenspraak, want die zou uit de lucht gegrepen zijn . . .    


Wim DW

mogelijk vanuit je vroegere functie dat jij deze mening bent toegedaan doch (en ik doel niet op zelfstandigen) spijtig genoeg is goede cijfers nog steeds geen zekerheid op EQ - in het bedrijfsleven (op managementniveau) bereik je mogelijk meer met EQ dan met IQ.  Maar aangezien jij geen tegenspraak dult en je iets ouder bent dan ik (gezien we in de oostersee sferen zitten) zal ik je niet tegenspreken🙊😔

The Untouchable

@Wim DW Eindelijk eens iemand die mij gelijk geeft, ook al heb ik mss niet altijd gelijk! 😁😐


Wim DW

ik heb geschreven je niet tegen te spreken niet dat ik je gelijk geef 😂😂😂😂


KONDHO

Fijn te lezen en zien allemaal.  Supersoep ! Ook proficiat aan de nieuwe eigenaar van de 44 ( nr1 van alle showa persoonlijk ) wat dan beetje aansluit op prijzen verkoop. Dat zou ieder voor zijn beurs moeten bepalen. Hoever kan en wil je gaan. Sanke 10210 en 11002 nog niet verkocht? Voor wie 1222 samen met de 1285 koopt kan je wel nog iets met Luc regelen den ik. Die zou ik wel eens samen zien willen opgroeien.


William

Dat is een goede en eerlijke uitleg van inkoop en verkopen luc


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240