Een harde leerschool

Een harde leerschool

Na het halen van de titel Grand champion in Arcen, wordt het moeilijk om nog een hoger ideaal te bereiken.

Uiteraard zou het een hoger ideaal zijn om in Japan de titel van Grand Champion te behalen, maar hier is de bescheidenheid van toepassing en moeten we met de 2 benen op de grond blijven. Het zal het een ijdele hoop blijven, en het behoort niet echt tot mij streven.

Op dit ogenblik heb ik alle prijzen die er maar te winnen zijn behaald in mijn kort bestaan van koidealer. Doe hier nog de belangrijke Japanse Kokugyo prijs bij die ik behaalde met de doitsu sanke, waarvan de belangrijkheid hier onderschat wordt, en meer kan ik eigenlijk niet meer verlangen.

Wist je trouwens dat er een mooie video vandaag getoond werd via koiquestion, waar de echte winnaars getoond worden namelijk Frans en Ans met hun hun verhaal over de GC. Mooi om te zien…

Ik ben trots dat ik, en ook met de medewerking van Ben en Harry, tot de creatie van deze onverwachte Grand Champion geholpen heb, want zonder Interkoi, zonder Ben, of zonder de hele bende was dit niet mogelijk geweest.

Bovendien is de opperste wens vervuld om zelf een Grand Champion te maken met de middelen die gewone mensen hebben, een GC die niet gekocht is in Japan, maar hier in het land gemaakt is ! Dit wil ik toch even onderstrepen en in het vet gezet hebben !

Daar wil ik het vandaag echter niet over hebben. Ik wil het hebben over koi waarvan ik weet en waarvan ik bijna zeker ben dat ze ook grote hoogten kunnen bereiken.

Het zullen misschien geen Grand Champions zijn, want zo is er maar één, maar goede degelijke vissen die niet gekocht worden vanwege de naam van de kweker en vermoedelijk de prijs. Ik ben het daar absoluut niet mee eens, en wil proberen hier toch een bepaalde draai aan te geven zodat ik het tegendeel kan bewijzen.

Ik laat je eerst 2 filmpjes zien van koi die nu een paar jaar oud zijn, en zeg zelf wat je ervan vind.

Kohaku 1201008. Met andere woorden nu gosai want aan de code kan je de ouderdom bepalen.

Een kohaku van 72 cm zonder een shimi, met een body om van te dromen. Het hi is niet optimaal en zou misschien iets sterker kunnen zijn, maar bedenk dat dit geen onbetaalbare tosai geweest zijn.

Bekijk het sashi, het kiwa, het shiroji….wat verwacht je nog meer ? Over het patroon wil ik het niet hebben, want daar zijn voor- en tegenstanders van. Ik echter hou wel van dit lepelvormige patroon met meerdere stappen hi op een goed shiroji !

Een andere topper is in mijn ogen deze kohaku 1304030. Ik heb hem al een paar keer getoond, maar bekijk deze koi eens goed.

Hij is een jaar jonger en 68 cm. Kan je nog meer verlangen van koi die aangekocht werden als tosai ?

Wat is nu het probleem !

Begin dit jaar heb ik een aantal tosai aangekocht die nog van betere kwaliteit zijn dan de 2 getoonde. Ik zie ook de ontwikkeling en vind ze meer dan modaal, integendeel ik zie er zeer goede kohaku en showa in, en heb bijzonder veel vertrouwen in deze koi, maar…. ik heb er te weinig van verkocht, en dat is het probleem waar ik mee vecht.

Dan moet je oplossingen bedenken om de mensen toch te overtuigen om verstandige aankopen te doen, maar hoe doe je dat zonder gezichtsverlies.

De prijs belachelijk naar beneden trekken doe ik niet, dat is tegen mijn principes, dat laat ik aan anderen over, ik doe daar niet aan mee. Het bewijst waar je mee bezig bent, en ik vind het een blamage voor de mensen die de volle pot betaald hebben in het voorjaar !

Zelf zou ik ook verschrikkelijk op mijn tenen getrapt zijn als ik een koi zou kunnen kopen die ik in het voorjaar zo graag zou gehad hebben, maar die te duur was, en die nu voor een lage prijs te grabbel wordt gegeven. Foei zeg ik tegen deze praktijken, maar ze gebeuren helaas. De kopers zouden zich hier vragen bij moeten stellen !

Wat ik wel wil doen is deze koi gedurende enkele weken, meer bepaald tot en met 30 september onder de knop “nieuwe aanwinsten” te zetten, met een eindejaarskorting van 10 %. Worden ze niet verkocht, dan gaan ze in het vergeethoekje, en dan zie ik wel wat ik er nog mee doe.

Maar geloof me…ieder van deze koi heeft veel potentie in zich en kan verder ontwikkelen naar het equivalent dat ik getoond heb met de 2 kohaku.

Mogelijkerwijs is de prijs te hoog voor de algemene koiliefhebber, maar ik zie dikwijls dat ze 2 of 3 tosai kopen van 5-600 euro, die nooit aan het verwachtingsprofiel zullen voldoen.

Laat het een goede leerschool voor mij zijn, en koop minder goede kwaliteit aan voor minder geld is de boodschap. Risico weg….maar dan begeef ik mij in het spoor van….puntje, puntje, puntje....

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240